Zambet perfect, cu dinti sanatosi si nedurerosi

Ne pregatim de vacanta, pe care o asteptam cu aceeasi nerabdare ca atunci cand eram copii, si nimic nu ne poate umbri bucuria. Nici macar o "usoara" durere de dinti. Si, pentru a preintampina orice neplacere cauzata de vreo carie rebela sau de vreun dinte sensibil, trebuie sa luam cateva masuri rapide. Sa incepem cu o scurta vizita la medicul stomatolog pentru un diagnostic corect, sa respectam intru totul tratamentul recomandat si sa nu ne abatem de la regulile de igiena dentara.
  • Publicat:
Zambet perfect, cu dinti sanatosi si nedurerosi
Zambet perfect, cu dinti sanatosi si nedurerosi

Ne pregatim de vacanta, pe care o asteptam cu aceeasi nerabdare ca atunci cand eram copii, si nimic nu ne poate umbri bucuria. Nici macar o „usoara” durere de dinti. Si, pentru a preintampina orice neplacere cauzata de vreo carie rebela sau de vreun dinte sensibil, trebuie sa luam cateva masuri rapide. Sa incepem cu o scurta vizita la medicul stomatolog pentru un diagnostic corect, sa respectam intru totul tratamentul recomandat si sa nu ne abatem de la regulile de igiena dentara.

Stim, dar nu prea ne place sa recunoastem, ca un control preventiv de cel putin doua ori pe an la medicul dentist si un periaj al dintilor ca la carte inca n-au devenit o „a doua noastra natura”. Asa se face ca tocmai atunci cand ne lasam dusi de valul micilor placeri ale vietii – iar vara placerile vacantelor sunt multe si voluptoase – apar probleme care ne strica buna-dispozitie. Si ce poate fi mai frustrant decat o durere ascutita de dinti care ne „hartuieste” in vacanta, cand ne racorim cu sucuri reci, cand mancam o inghetata sau cand muscam pofticiosi dintr-un mar acrisor?

Cand spunem durere de dinti, cei mai multi dintre noi ne gandim la carii, ne uitam in oglinda si apoi ne amintim ca ultima data cand am fost la medic nu am descoperit nimic. Daca intr-adevar nu avem nici o carie, atunci problema noastra ar putea fi dintii sensibili sau, in termeni de specialitate, hiperestezia dentinara.

Sensibilitate la rece, fierbinte, dulce…
Cand simtim o durere ascutita ca de curent electric, la alimente si bauturi pe care le consumam, inseamna ca avem dinti sensibili. Suna cunoscut, nu?! In cele mai multe dintre cazuri, durerea apare la mancaruri si bauturi reci. O treime dintre pacientii cu dinti sensibili acuza dureri si la alimente sau lichide fierbinti, dar durerea apare si la dulce sau acru. In majoritatea situatiilor, alterarea smaltului dentar poate conduce la fenomenul dintilor sensibili. Alterarea smaltului dentar apare in general din cauza placii bacteriene care persista, a tartrului care nu este indepartat corect, a periajului incorect.

Desigur, mai exista si alte cauze, mai rar intalnite, cum ar fi retragerea gingiei cu descoperirea partiala a radacinii dintelui. La majoritatea persoanelor care au dinti sensibili, apare senzatia de durere la periaj si, astfel, acesti oameni devin mai reticenti in a se spala pe dinti. Igiena deficitara conduce la depunerea de tartru, la gingivita si, in fazele avansate, la parodontita sau alte complicatii majore.

Dintii sensibili reprezinta o problema de sanatate importanta, cu atat mai mult cu cat afecteaza aproape jumatate din populatie. Multe dintre persoanele cu dinti sensibili nu sunt diagnosticate si tratate pentru simplu motiv ca nu vin la medic.

Hiperestezia dentinara, motiv de ingrijorare?  
Statisticile nu au vesti bune pentru populatia din Romania. Cifrele arata ca 1 din 3 adulti are dinti sensibili, iar femeile sunt cele mai afectate. De hiperestezie dentinara sufera in special persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 25 ani si 44 de ani, dar hiperestezia dentinara se manifesta si la copii sau la persoane de varsta mai inaintata.

Prima reactie, fireasca de altfel, a persoanelor cu dinti sensibili este sa evite alimentele si bauturile care le provoaca durere. Mai exact, isi schimba alimentatia, ba mai mult, capata teama fata de unele gesturi simple. Dintii sensibili ne pot schimba modul de viata, fara sa ne dam seama. Trebuie insa sa intelegem ca procedand astfel nu rezolvam problema, ci doar ne simtim mai bine pe moment.

Pasta pentru dinti sensibili e solutia!
Problemele de sanatate pot fi combatute uneori cu solutii simple, iar afectiunile dentare nu fac rabat de la aceasta regula. Exista paste de dinti care actioneaza asupra dintilor nostri sensibili. Ele contin substante specifice, care amelioreaza durerea de dinti, diminueaza reactia pulpei dentare la excitatia nervoasa, indeparteaza eficient placa bacteriana si protejeaza dintii.

Pasta pentru dinti sensibili actioneaza, de fapt, ca un scut si apara dintii de agresiunea alimentelor reci, fierbinti, acre. Este important sa folosim aceasta pasta de dinti regulat, de doua ori pe zi, pentru mai mult timp, iar, periodic, sa mergem la medicul dentist pentru un control preventiv si pentru un sfat de specialitate.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Respiratie usoara fara picaturi
Respiratie usoara fara picaturi