Intervenţiile stomatologice de ordin estetic au devenit o preocupare constantă în rândul persoanelor care îşi doresc un zâmbet frumos.
Multe dintre probleme pot fi acum soluţionate printr-o procedură de faţetare a dinţilor, care permite restaurările cele mai delicate, păstrând ţesutul dentar aproape intact.
”Fiind vorba despre o procedură care presupune multă îndemânare şi pricepere, alegerea medicului stomatolog este foarte importantă. Faţetele dentare pot fi şi o bună metodă de conservare a sănătăţii orale, tocmai din acest motiv, o lucrare bine realizată poate să asigure succesul intervenţiei pe termen lung”, a declarat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodonţie.
De ce să apelăm la faţetarea dinţilor?
Cu ajutorul acestei proceduri se poate obţine albirea, rearanjarea şi remodelarea danturii, rezultatul fiind unul de excepţie. Problemele legate de spaţii interdentare inestetice, înghesuiri dentare minore, forme şi dimensiuni inestetice, traumatisme dentare sau leziuni carioase, textură neomogenă sau coloraţiile dinţilor vor dispărea definitiv.
Tratamentul prin faţete dentare este foarte apreciat în rândul pacienţilor pentru că necesită şlefuiri minore ale suprafeţei exterioare a dinţilor, de cca 0.6 mm, păstrează vitalitatea dinţilor, sunt extrem de fizionomice, dinţii restauraţi nu prezintă umbre negre în vecinătatea gingiei (neavând infrastructură metalică), textura şi transluciditatea sunt similare dinţilor naturali, nu există reacţii alergice datorită biocompatibilităţii ceramicii dentare, gingia este menajată în timpul şlefuirii, amprentării şi cimentării (limita lucrării poate fi plasată chiar în vecinătatea gingiei).
”Faţetarea dentară rezolvă foarte multe probleme stomatologice, iar procedura în sine nu presupune un efort considerabil din partea pacientului. În cadrul primei şedinţe se ia amprenta şi se pregăteşte dantura pentru faţetare. Realizarea faţetelor de porţelan durează aproximativ 3-4 zile. Când acestea sunt gata, pacientul este chemat la cabinet pentru cimentarea faţetelor cu cimenturi speciale care imită culoarea dintelui pentru a nu se observa diferenţe de ordin estetic”, a mai declarat dr. Raluca Pascu.
Durata de viaţă a faţetelor depinde de materialul din care sunt realizate. Cele din compozit rezistă între 1 şi 2 ani, iar cele din porţelan, între 5 şi 10 ani. Deşi rezistenţa mecanică este bună, este recomandat să nu se muşte din alimente foarte dure. Protejarea lucrării se face şi prin folosirea unei paste de dinţi neabrazive care poate afecta porţelanul.
De asemenea, sunt importante vizitele periodice la cabinetul stomatologic pentru a evita apariţia cariilor la marginea preparaţiei.