Superstiţiile împământenite în mințile multor români ne spun că atunci când „ni se zbate ochiul” vom avea parte de evenimente nefericite ori, din contră, ne aşteaptă o zi presărată cu întâmplări de bun augur.
Ştiinţa medicală contrazice însă aceste convingeri populare şi explică, pe înţelesul tuturor, care sunt cauzele acestor tresăriri ale ochiului şi ce putem face în privinţa acestora.
Deşi aceste spasme (numite şi sindrom Meige) durează foarte puţin şi nu trebuie să ne îngrijoreze, există anumite momente când acestea trebuie luate în serios, în special când au loc pe o perioadă lungă, şi care trebuie să ne trimită direct în cabinetul specialistului.
Tresărirea ochiului apare spontan, fie la un singur ochi, fie la ambii, şi nu este un fenomen care poate fi cumva controlat. Odată aparută, această reacţie poate dura de la câteva secunde până la câteva minute ori chiar zile.
Deşi cauza nu este pe deplin cunoscută, medicii sunt de părere că zbaterea ochiului este o urmare a stresului şi a oboselii cronice, afecţiuni specifice societăţii secolului XXI. Somnul insuficient şi cafeaua ori energizantele în exces sunt alte cauze care pot declanșa această reacţie.
Dr. oftalmolog Alberto Martinez, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, consideră că alte posibile cauze ale zbaterii ochiului pot fi: iritaţiile oculare, corpul străin în ochi, abuzul de alcool, alergiile, carenţele nutriţionale şi sindromul de ochi uscat.
În cazuri excepţionale, zbaterea ochiului poate indica un simptom al unei tulburări neurologice, precum blefarospasmul (clipitul anormal ori spasmele pleoapelor) sau scleroza laterală amiotrofică, cunoscută şi sub denumirea de boala Lou Gehrig.
Spasmele oculare cu consecinţe mai grave, precum închiderea completă a pleoapei şi contracţia puternică a acesteia, sunt adeseori cauzate de iritaţii pe suprafaţa corneei (porţiune care acoperă irisul şi pupila) sau ale conjunctivei (membrana care acoperă suprafaţa internă a pleoapelor şi suprafaţa anterioară a globului ochilor).
Dacă tresărirea ochiului nu dispare în cursul unei săptămâni sau simptomele se agravează (orbire temporară, fotofobie, vedere în ceaţă, dificultate în a ţine ochii deschişi etc.), ar trebui să vă programaţi la cabinetul medicului oftalmolog. Acesta va efectua un examen de rutină pentru a determina dacă suferiţi de diferite afecţiuni, între care şi sindromul de ochi uscat, posibilă cauză a spasmelor pleoapelor. De asemenea, vor fi evaluate simptome precum sensibilitatea la lumină ori grimase faciale.
În majoritatea cazurilor, zbaterea ochiului nu necesită tratament de specializate şi dispare de la sine. În unele cazuri, însă, este necesară evaluarea medicală, care poate ajuta la atenuarea simptomelor. “Putem spune chiar că un examen oftalmologic complet funcţionează uneori ca un placebo asupra pacienţilor, vindecând instantaneu simptomele”, afirmă Dr. Martinez.
Ceea ce puteţi face pentru a scăpa de această problemă este să încercaţi să evitati stresul, să dormiţi mai mult şi să reduceţi cantitatea de băuturi bogate în cofeină, precum cafeaua, ceaiul ori băuturile energizante.
Atunci când sunteţi la birou iar acest lucru presupune activităţi cu ajutorul computerului, luaţi pauze regulate pentru ca ochii să se relaxeze şi clipiţi mai des pentru a preveni sindromul de ochi uscat. Acasă, puteţi încerca tehnici de relaxare precum yoga, meditaţia sau acupunctura.
În cazurile grave, medicii pot sugera evaluarea unui neuro-oftalmolog, care vă poate recomanda tratamentul cu injecţii de toxină botulinică, pentru a opri, cel puţin temporar, spasmele. În cazul blefarospasmului, este indicată intervenţia chirurgicală numită miectomie, care presupune îndepărtarea anumitor muşchi sau nervi din zona pleoapelor.