Ziua Mondiala a Osteoporozei: „Iubiti-va oasele!”

Astazi este Ziua Mondiala a Osteoporozei, ocazie cu care va aducem la cunostinta ca, in Romania, 1,3 milioane de femei (una din trei femei cu varsta de peste 50 de ani) se confrunta cu probleme legate de fragilitatea oaselor.
  • Publicat:
Ziua Mondiala a Osteoporozei:
Ziua Mondiala a Osteoporozei: "Iubiti-va oasele!"

Astazi este Ziua Mondiala a Osteoporozei, ocazie cu care va aducem la cunostinta ca, in Romania, 1,3 milioane de femei (una din trei femei cu varsta de peste 50 de ani) se confrunta cu probleme legate de fragilitatea oaselor.

Denumita adesea o „boala tacuta”, osteoporoza reprezinta o problema globala din ce in ce mai importanta, pe masura ce populatia lumii este in crestere si, in acelasi timp, in proces de imbatranire. Circa 30% dintre femeile aflate la menopauza din Uniunea Europeana sunt diagnosticate cu osteoporoza. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a identificat recent osteoporoza ca reprezentand o problema majora de sanatate publica.

Durerea, neputinta si pierderea independentei asociate cu osteoporoza complicata cu fracturi pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii mintale a femeilor afectate si pot reduce calitatea vietii. Fracturile, in special la nivelul soldului, pot fi devastatoare, ratele de mortalitate raportate fiind de pana la 20-24%, in primul an de dupa fractura la sold.

Alaturi de o dieta adecvata si de efectuarea unor exercitii fizice, tratamentele medicamentoase pot ajuta la incetinirea pierderii de masa osoasa si pot reduce riscul de fracturare. Totusi, in ciuda disponibilitatii tratamentelor pentru osteoporoza de mai bine de 10 ani, riscul pentru aparitia fracturilor osteoporotice de-a lungul vietii ramane ridicat, de 30-50% in cazul femeilor si 15-30% in cazul barbatilor, din cauza faptului ca femeile nu sunt aderente la tratament.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, vor avea loc in tara cateva evenimente, in cadrul campaniei „Love your bones”.

Astfel, la Targu Mures va avea loc un eveniment de promovare a exercitiului fizic in cadrul caruia se vor face demonstratii de exercitii fizice benefice pentru prevenirea osteoporozei si fracturilor, exercitii de preventie a caderilor precum si un scurt program de gimnastica de grup.

La Oradea vor avea loc doua actiuni – prima va fi la un azil de varstnici institutionalizati, unde ASPOR, impreuna cu un kinetoterapeut, vor face masuratori de densitate a oaselor, vor distribui materiale de informare si vor vorbi cu potentialii pacienti despre boala. A doua actiune de la Oradea se va desfasura la un club de pensionari al Asociatiei Social-Comunitare a Municipalitatii, unde va avea loc un eveniment la fel de dinamic precum cel din Targu Mures, incheiat cu o demonstratie de exercitii fizice.

„Odata in plus, Ziua Mondiala a Osteoporozei este punctul de plecare al unei campanii concentrata pe ideea de preventie, aceasta fiind, de altfel, si cheia sanatatii oaselor noastre la orice varsta”, a declarat Dr. Salvina Mihalcea, Vicepresedinte ASPOR (Asociatia pentru prevenirea osteoporozei din Romania). Cele trei mesaje-cheie ale campaniei „Love your bones” sunt:

– Imbratiseaza un stil de viata activ!
– Imbratiseaza o alimentatie bogata in calciu si proteine!
– Imbratiseaza Vitamina D!

„Ceea ce noi, medicii, le recomandam persoanelor cu varsta de peste 50 de ani este sa se adreseze medicului la aparitia durerilor la coloana vertebrala, la sold sau antebrat, sa stea mai mult la soare, sa mearga zilnic pe jos, iar fumatorii sa reduca pe cat posibil tigarile.

Un aspect la fel de important precum preventia bolii tine de aderenta pacientilor la tratamentele disponibile, acesta fiind un factor esential pentru controlul bolii si pentru reducerea semnificativa a pericolului fracturilor, precum si a unor costuri importante pentru sistemele de sanatate”, a declarat Conf. Dr. Catalina Poiana – Medic primar endocrinolog, Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon Bucuresti.

Chiar daca pe piata sunt disponibile mai multe optiuni de tratament suportate, in parte, de sistemele de sanatate, multe dintre femeile afectate de osteoporoza inca prezinta fracturi, pe fondul unei slabei aderente la tratament generata de dificulatatea de a urma medicatia recomandata.

Osteoporoza este o boala grava, care afecteaza un numar de 75 de milioane de oameni in Europa, Statele Unite ale Americii si Japonia. Numai in Romania, 1,3 milioane de femei sufera din cauza osteoporozei, boala afectand una din trei femei cu varsta de peste 50 de ani.

De asemenea, din punct de vedere financiar, fracturile osteoporotice impacteaza semnificativ indivizii si serviciile medicale. Costurile medicale directe ale osteoporozei in Europa au fost estimate la mai mult de 31 de miliarde de euro anual si sunt asteptate sa creasca pana la 76,7 miliarde de euro in 2050, pe masura ce populatia imbatraneste .

Citeste si:
Alegeti numai alimentele cu 0% grasimi? Riscati osteoporoza!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”