În acest context medicii stomatologi au avut posibilitatea să privească din alt unghi abordarea inițială foarte invazivă a tratamentelor dentare. Înainte, stomatologia era privită ca o disciplină chirurgicală, pentru că oamenii ajungeau târziu cu o problemă care se rezolva atunci când era deja destul de grav, într-o manieră intruzivă (tăiere, extracție, exereză, extirpare, alezare sau cauterizare. Dr. Ramona Hirbu, medic specialist stomatologie generală, spune că în prezent tendința este ca pacienții să fie educați și îndrumați către prevenție și tratamente minim invazive.
C.S.Î.D.: Ce sunt aceste tratamente minim invaziv?
Dr. Ramona Hirbu: După cum le spune și numele sunt tratamentele care nu implică un sacrificiu mare de țesut sănătos, pentru că se instituie devreme când leziunile nu sunt prea avansate și sunt folosite tehnici și tehnologii moderne (ex. digitale, laser, microscop endodontic) care permit o precizie foarte mare și deci păstrarea în mai mare măsură a țesutului sănătos. În cadrul acestui curent reprezentat de stomatologia minim invazivă, fiecare dintre specialitățile stomatologice au avut o evoluție în această direcție.
C.S.Î.D.: Cum se realizează estetica minim invazivă, în funcție de problemele existente?
Dr. Ramona Hirbu: Estetica dentară este o specialitate foarte căutată de pacienți pentru că toate tendințele actuale, promovate în media și nu numai sunt către un zâmbet armonios, de un alb strălucitor pe care fiecare dintre noi și-l dorește.
În trecut estetica dentară se realiza prin așa numitele coroane dentare (ce îmbrăcau dinții) care presupuneau șlefuiri accentuate ale dinților, devitalizarea lor (scoaterea nervului) și aplicarea de pivoți metalici. Practic dintr-un dinte integru, sănătos, se obținea un rest radicular (un dinte fără nerv, foarte predispus la carii și fracturi). În prezent estetica dentară se poate obține prin diverse tratamente minim invazive.
În cazurile în care forma și alinierea dinților sunt frumoase și armonioase dar culoarea nu e chiar așa cum și-o dorește pacientul, o igienizare și o albire dentară sunt suficiente pentru obținerea zâmbetului dorit. Când forma dinților e frumoasă dar alinierea lor lasă de dorit se pot alinia cu ajutorul aparatelor ortodontice. În situația în care e nevoie de schimbarea formei și/sau a culorii dinților se poate trece la realizarea fațetelor dentare prin metode directe și indirecte.
Dintre toate metodele menționate, doar în cazul fațetelor dentare integral ceramice, realizate prin metode indirecte în laborator, e necesară șlefuirea dentară într-o proporție foarte mică și doar pe fața vestibulară (cea vizibilă). Sigur există și tipuri de fațete și metode care nu necesită șlefuire deloc (no prep) care se adresează însă doar anumitor cazuri. Metodele de realizare digitală a fațetelor dentare prin scanare și frezare computerizată permit realizarea unor piese foarte fine și precise, cu o grosime foarte mică și deci șlefuirea va fi și ea minimă.
Extrem de rar, în malpoziții accentuate ale dinților se poate ajunge la devitalizarea dintelui dar în cele mai multe dintre cazuri acest lucru nu e necesar, dinții putând fi păstrați vii chiar și sub coroane de înveliș.
Acest concept de stomatologie ce apelează tratamente minim invazive vine în ajutorul pacienților, care vor fi scutiți de urmările unei intervenții masive dar și medicilor a căror principiu ar trebui încă să fie Primum non nocere (Mai întâi să nu faci rău).