Contraindicatii eronate la vaccinare

Unii furnizori de servicii medicale considera eronat ca anumite afectiuni sau circumstante sunt contraindicate sau reprezinta precautii la vaccinare. Astfel de afectiuni sau circumstante sunt cunoscute sub denumirea de contraindicatii eronate; acestea au drept rezultat anularea ocaziilor de administrare a vaccinurilor.
  • Publicat:
Contraindicatii eronate la vaccinare

Unii furnizori de servicii medicale considera eronat ca anumite afectiuni sau circumstante sunt contraindicate sau reprezinta precautii la vaccinare. Astfel de afectiuni sau circumstante sunt cunoscute sub denumirea de contraindicatii eronate; acestea au drept rezultat anularea ocaziilor de administrare a vaccinurilor.

Unele dintre cele mai des intalnite contraindicatii eronate sunt afectiunile usoare, afectiuni asociate cu sarcina si alaptarea, alergii care nu sunt de natura anafilactica si anumite aspecte ale istoricului medical al familiei pacientului.

Afectiunile usoare
Copiii cu afectiuni acute moderate, cum ar fi febra usoara, afectiuni respiratorii superioare, raceli, otite medii si diaree usoara, trebuie vaccinati la timp, conform programului. Mai multe studii extinse au aratat ca acei copii care sufera de afectiuni respiratorii superioare, raceli, otite medii, diaree si/sau febra raspund la vaccinul antirujeolic la fel de bine ca acei copii care nu prezinta astfel de afectiuni. Nu exista dovezi care sa arate ca diareea usoara reduce succesul imunizarii nou-nascutilor in Statele Unite.

Febra usoara nu reprezinta o contraindicatie la imunizare. Nu este necesara masurarea temperaturii inainte de imunizare daca nou-nascutul sau copilul nu pare a fi bolnav si parintele nu declara ca acesta este bolnav. ACIP nu defineste temperatura corpului peste care nu trebuie administrate vaccinurile. Decizia de vaccinare trebuie sa se bazeze pe evaluarea generala a persoanei si nu pe temperatura.

Terapia antimicrobiana
La majoritatea vaccinurilor, antibioticele nu au efect asupra raspunsului imun. Fabricantul recomanda ca vaccinul impotriva febrei tifoide Ty21a nu trebuie administrat la persoanele care se trateaza cu sulfonamide sau alte antibiotice; Ty21a trebuie administrat la cel putin 24 de ore de la administrarea dozei de medicament antibacterian.
Niciun medicament antimicrobian cunoscut nu va suprima un vaccin cu virus viu.

Cu toate acestea, medicamentele antivirale pot afecta reproducerea vaccinului in anumite circumstante. Vaccinul antigripal viu atenuat nu trebuie administrat decat la 48 de ore de la incetarea terapiei cu medicamente antivirale active impotriva gripei (amantadina, rimantadina, zanamivir, oseltamivir).

Tratamentul cu medicamentele antivirale active impotriva virusurilor herpetici (aciclovir, famciclovir) trebuie oprit, daca este posibil, cu 24 de ore inainte de administrarea unui vaccin care contine varicela.

Expunerea la boala sau convalescenta
Daca o persoana nu sufera de o boala moderata sau severa, aceasta trebuie vaccinata. Nu exista dovezi care sa ateste ca expunerea la o boala sau convalescenta afecteaza raspunsul la vaccin sau creste posibilitatea unui eveniment advers.

Persoana insarcinata sau cu imunosupresie in locuinta
Contactii din locuinta ai femeilor insarcinate sau ai persoanelor cu imunosupresie trebuie sa se vaccineze. Vaccinarea contactilor sanatosi reduce sansa de expunere a femeilor insarcinate si a persoanelor cu imunosupresie.

Majoritatea vaccinurilor, inclusiv vaccinurile vii (MMR, varicela, zoster, rotavirus, LAIV si febra galbena) pot fi administrate la nou-nascutii sau copiii care sunt contacti din locuinta persoanelor insarcinate sau cu imunosupresie, precum si la nou-nascutii care sunt alaptati (acolo unde este cazul).

Vaccinul impotriva variolei nu trebuie administrat la contactii din locuinta ai unei persoane insarcinate sau cu imunosupresie, daca acest lucru nu constituie urgenta.

Vaccinul antigripal viu atenuat nu trebuie administrat la persoanele care intra in contact cu persoane cu imunosupresie severa, care sunt spitalizate si necesita ingrijire in mediu protejat (i.e. care sunt izolate din cauza imunosupresiei). LAIV poate fi administrat contactilor persoanelor cu imunosupresie in grad scazut.

Virusurile din vaccinurile impotriva rujeolei si oreionului produc o infectie netransmisibila si nu se transmit la contactii din locuinta. S-a demonstrat ca virusul din vaccinul impotriva rubeolei trece in laptele de la mama, dar transmiterea acestuia la un nou-nascut a fost rar documentata. Transmiterea virusului din vaccinul impotriva varicelei nu este raspandita, iar majoritatea femeilor si a persoanelor in varsta cu imunosupresie este imuna, deoarece acestia au avut varsat de vant in copilarie. Nu s-a raportat transmiterea virusului din vaccinul impotriva zonei zoster la contactii din locuinta sau la alti contacti apropiati.

Alaptarea
Alaptarea nu scade raspunsul la vaccinurile de rutina din copilarie si nu reprezinta o contraindicatie pentru niciun vaccin, cu exceptia celui impotriva variolei. De asemenea, alaptarea nu extinde sau imbunatateste imunitatea pasiva la bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, imunitate care este asigurata de anticorpul maternal, cu exceptia, poate, a Haemophilus influenzae tip b.

Nou-nascutii alaptati la san trebuie vaccinati in conformitate cu programele recomandate. Desi virusul din vaccinul antirubeolic poate trece in laptele matern, sunt rare cazurile in care un nou-nascut este infectat. LAIV poate fi administrat la o femeie care alapteaza, daca aceasta este eligibila; riscul de transmitere a virusului din vaccin nu este cunoscut, dar este, probabil, scazut.

Nasterea prematura
Vaccinarile trebuie incepute la timp, pe baza varstei cronologice a copilului. S-a demonstrat ca nou-nascutii prematur raspund corespunzator la vaccinurile utilizate in copilarie.

Studiile demonstreaza ca la nou-nascutii prematur cu greutate foarte scazuta la nastere (mai putin de 2000 g), ratele de seroconversie scazute pot aparea dupa administrarea vaccinului impotriva hepatitei B la nastere. Cu toate acestea, este posibil ca, la varsta cronologica de 1 luna, toti nou-nascutii prematur, indiferent de greutatea initiala la nastere sau de varsta gestationala sa raspunda la fel de bine la vaccinare ca si copiii mai mari ca varsta si greutate.

Toti nou-nascutii prematur cu mame cu antigen de suprafata B pozitiv (HBsAg) si mame cu status HBsAg necunoscut trebuie sa primeasca imunoprofilaxie cu vaccin anti hepatita B si imunoglobulina anti hepatita B (HBIG) la 12 ore de la nastere. Daca acesti nou-nascuti cantaresc mai putin de 2000 g la nastere, doza initiala de vaccin nu trebuie numarata la finalul seriei de vaccinuri anti hepatita B; cand copilul are 1 luna, trebuie se demareze administrarea a trei doze suplimentare de vaccin anti hepatita B.

Nou-nascutii prematur cu o greutate la nastere de sub 2000 g, ale caror mame sunt inregistrate ca fiind HBsAg negative la momentul nasterii trebuie sa primeasca prima doza de vaccin anti hepatita B la varsta cronologica de 1 luna sau la momentul externarii din spital.

Alergie la produse care nu sunt prezente in vaccin

Nou-nascutii si copiii cu alergii non-specifice, alergie la carne de rata, sau la pene, alergie la penicilina, copiii cu rude care au alergii si copiii care primesc injectii impotriva alergiilor pot fi si trebuie imunizati.

Alergii care nu sunt anafilactice
Alergia anafilactica la o componenta a vaccinului (cum ar fi oul sau neomicina) reprezinta o contraindicatie clara la vaccinare. Daca o reactie adversa la o componenta a vaccinului nu este anafilactica, aceasta nu reprezinta o contraindicatie la acel vaccin.

Istoricul reactiilor adverse in familie
Singurul istoric al familiei care este relevant pentru decizia de vaccinare a unui copil este imunosupresia. Un istoric cu reactii adverse care nu sunt asociate cu imunosupresia sau un istoric de crize sau sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS) nu reprezinta o contraindicatie la vaccinare. Vaccinul care contine varicela (cu exceptia zoster) nu trebuie administrat persoanelor care au un istoric de imunodeficienta congenitala sau ereditara la rudele de gradul I (ex.: parinti si frati), decat daca imunocompetenta primitorului potential a fost dovedita si verificata clinic de un laborator.

Testul cutanat la tuberculina
Nou-nascutii si copiii care au nevoie de test cutanat la tuberculina (TST) pot fi si trebuie imunizati. Toate vaccinurile, inclusiv MMR, pot fi administrate in aceeasi zi cu TST, sau oricand dupa aplicarea TST. Pentru majoritatea vaccinurilor nu exista restrictii de timp la TST.

Vaccinul MMR poate scadea raspunsul la TST, avand potentialul sa cauzeze un raspuns fals-negativ la o persoana care prezinta o infectie cu tuberculoza. MMR poate fi administrat in aceeasi zi cu TST, dar daca MMR a fost administrat si a trecut cel putin 1 zi de la imunizare, se recomanda sa se astepte cel putin 4 saptamani inainte de efectuarea TST. Nu sunt disponibile informatii privind efectul vaccinului care contine varicela sau LAIV asupra TST.

Pana in momentul cand astfel de informatii devin disponibile, este prudent sa se aplice regulile de pastrare a intervalului de administrare dintre vaccinul antirujeolic si TST si vaccinul impotriva varicelei si LAIV.

Vaccinuri multiple
Administrarea la aceeasi vizita a tuturor vaccinurilor pentru care o persoana este eligibila este critica pentru atingerea si mentinerea unui grad ridicat de protectie. Toate vaccinurile (cu exceptia celui impotriva variolei) pot fi administrate la aceeasi vizita.

Screening pentru contraindicatii si precautii la vaccinare
Screening-ul reprezinta factorul cheie pentru prevenirea reactiilor adverse grave. Fiecare persoana care administreaza vaccinuri trebuie sa testeze fiecare pacient pentru contraindicatii si precautii inainte de a-i administra doza de vaccin. Screening-ul efectiv nu este dificil sau complicat si poate fi realizat prin doar cateva intrebari.

Copilul dumneavoastra se simte rau azi? Dvs. va simtiti rau azi?
Nu exista dovezi care sa ateste ca o afectiune acuta paralela reduce eficacitatea vaccinului sau creste reactiile adverse la acesta. Cu toate acestea, ca masura de precautie, in cazul bolilor acute moderate sau severe, toate vaccinurile trebuie amanate pana cand pacientul se recupereaza. Afectiunile usoare (cum ar fi otita medie, infectii respiratorii superioare si diareea) NU reprezinta contraindicatii la vaccinare. Nu amanati vaccinarea daca o persoana ia antibiotice.

Este copilul alergic la medicamente, alimente, sau vaccinuri?

Un istoric privind reactia anafilactica, cum ar fi urticaria, respiratia suieratoare sau respiratia dificila, colapsul circulator sau socul (nu lesinul) datorate unei doze anterioare de vaccin sau unei componente a vaccinului reprezinta contraindicatie pentru dozele urmatoare.

De exemplu, daca o persoana prezinta anafilaxie dupa ce a consumat oua, nu administrati vaccinul antigripal. Poate fi mai eficient sa puneti intrebari generice despre alergii (i.e. orice tip de aliment sau medicament), decat sa intrebati despre componente specifice ale vaccinului. Majoritatea parintilor nu vor fi familiari cu componentele minore ale vaccinului, dar acestia trebuie sa stie daca copilul a avut o reactie alergica la un aliment sau un medicament, care a fost destul de severa pentru a necesita atentia medicului.

Copilul dvs. a avut in trecut reactii grave la vaccin?
Un istoric privind reactia anafilactica la o doza anterioara de vaccin sau la o componenta a vaccinului constituie contraindicatie la dozele urmatoare. Un istoric de encefalopatie la 7 zile de la administrarea DTP/DTap constituie contraindicatie pentru dozele urmatoare de vaccin care contine pertussis.

Precautiile la DTap (nu Tdap) includ (a) criza in decursul a 3 zile de la primirea dozei, (b) pacientul este palid sau prezinta lipsa de echilibru, sau sincopa in decursul a 48 de ore la de primirea dozei, (c) plans continuu timp de 3 ore, in decursul a 48 de ore de la primirea dozei, si febra 40°C (105°F) in decursul a 48 de ore de la doza anterioara.

Exista si alte evenimente adverse care ar putea sa apara in urma vaccinarii si care constituie contraindicatii sau precautii pentru dozele viitoare. De obicei, vaccinurile sunt amanate atunci cand exista o precautie. Cu toate acestea, pot aparea situatii in care beneficiul depaseste riscul (ex.: in timpul unei epidemii de tuse convulsiva din comunitate). O reactie locala (roseata sau inflamatie la locul injectiei) nu reprezinta contraindicatie pentru dozele ulterioare.

Copilul dvs. a avut o criza, sau probleme la nivelul creierului, afectiuni neurologice?

DTaP si Tdap sunt contraindicate la copii cu istoric de encefalopatie aparuta in decurs de 7 zile de la administrarea DTP/DTap. O problema neurologica progresiva instabila reprezinta o precautie la utilizarea DTaP si Tdap. Pentru copiii cu tulburari neurologice stabile (inclusiv crize) care nu sunt asociate cu vaccinarea, sau pentru copiii cu istoric de crize, vaccinarea poate decurge normal, dar luati in considerare utilizarea de acetaminofen sau ibuprofen pentru scaderea febrei.

Un istoric de sindrom Guillain-Barré reprezinta precautie la utilizarea vaccinurilor care contin tetanus, gripa si cel meningococic conjugat.

Copilul dvs. a avut probleme de astm, boli de plamani, afectiuni cardiace, afectiuni renale, afectiuni metabolice cum ar fi diabetul, sau afectiuni hematologice?

Copiilor care prezinta oricare din afectiunile de mai sus nu trebuie sa li se administreze LAIV. Copiii cu astfel de afectiuni trebuie sa primeasca numai vaccin antigripal inactivat.

Copilul dvs. sufera de cancer, leucemie, SIDA, sau de orice alta boala a sistemului imunitar?
Vaccinurile cu virusuri vii (ex.: MMR, varicela, rotavirus si vaccinul antigripal viu atenuat administrat intranazal LAIV) sunt, de obicei, contraindicate la copii cu imunodeficienta. Cu toate acestea, exista exceptii. De exemplu, vaccinurile MMR si anti-varicela sunt recomandate la copiii infectati cu HIV asimptomatici care nu prezinta semne de imunosupresie severa. Persoanelor cu imunosupresie severa nu trebuie sa li se administreze vaccinurile MMR, anti-varicela, rotavirus sau LAIV. Pentru detalii, consultati recomandarile ACIP pentru fiecare vaccin.

Copilul dvs. urmeaza un tratament cu cortizon, prednison, alti steroizi sau medicamente anti-cancer, sau a urmat un tratament cu raze X in ultimele 3 luni?

Vaccinurile cu virusuri vii (ex.: MMR, varicela, zoster, LAIV) trebuie amanate pana la finalul chimioterapiei sau, pe termen lung, pana la finalul terapiei cu doze mari de steroizi.

Copilul dvs. a primit transfuzii de sange sau produse sanguine, sau i s-a administrat un medicament denumit imuno (gama) globulina in ultimul an?

Anumite vaccinuri cu virusuri vii (ex.: MMR si varicela) pot necesita amanare, in functie de tipul de produs sanguin si intervalul de timp care a trecut de la administrarea acestuia.

Copilul/adolescenta este insarcinat(a) sau exista probabilitatea ca va ramane insarcinat(a) in urmatoarea luna?

Vaccinurile cu virusuri vii (ex.: MMR, varicela, zoster, LAIV) sunt contraindicate in timpul sarcinii, deoarece exista riscul teoretic de transmitere a virusului la fat. Femeile active sexual care sunt vaccinate cu MMR sau varicela trebuie instruite sa foloseasca cu atentie contraceptia timp de 1 luna dupa primirea oricaruia dintre vaccinurile mentionate anterior.
Teoretic, vaccinul antipolio inactivat nu trebuie administrat in timpul sarcinii; cu toate acestea, vaccinul poate fi administrat daca riscul de expunere este iminent (ex.: calatorie in zone endemice de boala) si este necesara protectia imediata. Utilizarea Td sau Tdap nu este contraindicata in timpul sarcinii. Fiecare vaccin poate fi administrat in timpul celui de-al doilea sau celui de-al treilea trimestru, in functie de alegerea medicului.

Copilul dvs. a fost vaccinat in ultimele 4 saptamani?
In cazul in care, in ultimele 4 saptamani, copilul a fost vaccinat fie cu vaccinul antigripal viu atenuat, fie cu un vaccin cu virus viu injectabil (ex.: MMR, varicela, febra galbena), acesta trebuie sa astepte 28 de zile inainte a primi un alt vaccin viu. Vaccinurile inactivate pot fi administrate in acelasi timp sau oricand inainte sau dupa un vaccin viu.
Inainte de vaccinare, fiecare persoana trebuie testata prin screening pentru contraindicatii si precautii.

Sursa : Centrul National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (vaccinet.ro)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vaccinarile optionale
Vaccinarile optionale
Recomandări: