Primul vaccin împotriva cancerului de plămâni, testat în centre de cercetare din șapte țări

Primul vaccin din lume împotriva cancerului de plămâni a început să fie testat în centre de cercetare din șapte țări.
  • Publicat:
Primul vaccin împotriva cancerului de plămâni, testat în centre de cercetare din șapte țări

În premieră mondială, primul vaccin împotriva cancerului de plămâni va fi testat în centre de cercetare din șapte țări.

Astfel, medicii au început testarea pe pacienți a vaccinului pe bază de ARNm, experții salutând potențialul său „revoluționar” de a salva mii de vieți.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer în lume, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an. Ratele de supraviețuire în cazul celor cu forme avansate ale bolii, atunci când tumorile s-au răspândit, sunt deosebit de scăzute.

În prezent, experții testează o nouă injecție care instruiește organismul „să vâneze și să ucidă” celulele canceroase – apoi le împiedică să revină. Cunoscut sub numele de BNT116 și fabricat de BioNTech, vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar cu celule non-small (NSCLC), cea mai frecventă formă a bolii.

Studiul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni al BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia, notează The Guardian.

Primul vaccin împotriva cancerului de plămâni a intrat în faza de teste clinice

În total, aproximativ 130 de pacienți – de la stadii incipiente, înainte de operație sau radioterapie, până la stadii avansate ale bolii sau cancer recidivant – sunt înscriși în program pentru a primi injecția împreună cu imunoterapia.

Vaccinul utilizează ARN mesager (ARNm), similar vaccinurilor Covid-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar cu markeri tumorali din NSCLC pentru a stimula organismul să lupte împotriva celulelor canceroase care exprimă acești markeri.

Scopul este de a întări răspunsul imun al unei persoane la cancer, lăsând în același timp neatinse celulele sănătoase, spre deosebire de chimioterapie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: