4 vitamine care îți lipsesc dacă te doare spatele. Alimentele care le conțin

  • Publicat:
4 vitamine care îți lipsesc dacă te doare spatele. Alimentele care le conțin
Foto: Shutterstock

Durerile de spate nu sunt doar consecința lipsei de mișcare, a îmbătrânirii sau a poziției incorecte pe scaun. Uneori, lipsa anumitor vitamine din organism poate declanșa sau agrava durerile în zona spatelui. Asta, deoarece vitaminele au un rol important în prevenirea inflamațiilor din corp, una dintre principalele cauze ale episoadelor dureroase de artrită sau reumatism.

În acest articol vei afla care sunt cele mai bune vitamine pentru durerile de spate și în ce alimente le găsești.

Cele mai bune vitamine pentru durerile de spate

Sigur că îți poți lua necesarul de vitamine din suplimente, dar cel mai sănătos este să te alimentezi corect. De altfel, vitaminele sunt mai eficient absorbite în corp dacă ni le procurăm din surse naturale.

Iată care sunt vitaminele de care ai putea duce lipsă dacă te confrunți cu dureri de spate și cele mai bogate surse alimentare care le conțin.

Vitamina B

Complexul de vitamine B este foarte important pentru prevenirea și ameliorarea durerilor de spate, în special vitaminele B1, B3, B6 și B12.

Potrivit studiilor, aceste vitamine ajută la „calmarea” nervilor din zona spatelui, întăresc musculatura și au efecte antiinflamatoare similare medicamentelor luate de obicei pentru durerile de spate.

Totodată, vitaminele B cresc nivelul de energie și sporesc producția de celule roșii, care asigură transportul oxigenului de la plămâni la țesuturi și organe și preiau dioxidul de carbon pentru a fi eliminat prin respirație.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina B sunt: peștele, nucile, semințele de floarea-soarelui, sfecla roșie, cerealele fortificate, drojdia de bere, cartofii, morcovii, vinetele, ciupercile, pepenele galben, fasolea păstăi.

Vitamina C

Printre cele mai bune vitamine pentru durerile de spate se numără și vitamina C (acidul ascorbic). Cunoscută îndeosebi pentru rolul ei benefic în sprijinirea imunității și reducerea riscului de infecții respiratorii (răceală, gripă etc.), vitamina C poate avea un rol important și în ameliorarea durerilor de spate.

De asemenea, studiile arată că vitamina C poate încetini evoluția osteoartritei prin repararea țesuturilor și reducerea inflamațiilor din corp. Mai mult, vitamina C ajută la absorbția calciului în organism, mineral foarte important pentru oase sănătoase.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina C sunt: fructele citrice (portocale, lămâi, pomelo, grepfrut, ananas, roșii), ardeiul gras, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, pătrunjelul.

Vitamina D

Durerile de spate pot surveni și pe fondul deficitului de vitamina D, numită și „vitamina soarelui”. Mai ales în sezonul rece, când soarele nu este prea generos, ne putem confrunta cu o lipsă de vitamina D dacă nu consumăm alimentele corecte.

Această vitamină ajută la dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor, ajută la absorbția calciului și reduce riscul de apariție a inflamațiilor în corp.

Studiile arată că persoanele care iau suplimente cu vitamina D sau urmează o dietă adecvată în acest sens prezintă o ameliorare semnificativă a durerilor de spate.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina D sunt: peștele (somon, sardine, ton), fructele de mare, cerealele fortificate, ciupercile, laptele, ouăle.

Vitamina E

O altă vitamină de care s-ar putea să duci lipsă dacă te chinuie durerile de spate este vitamina E. Aceasta reduce inflamațiile și acționează „ca un balsam” asupra țesuturilor musculare.

De asemenea, are un rol important pentru imunitate și ajută la îmbunătățirea circulației sângelui.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina E sunt: germenii de grâu, uleiul de măsline, avocado, cerealele integrale, gălbenuşul de ou, fructele cu coajă lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale), ficatul, untul de arahide.

Calciul și magneziul previn durerile de spate

La fel de importante precum vitaminele menționate mai sus sunt calciul și magneziul, minerale care reduc semnificativ riscul de osteoporoză și dureri de spate.

Calciul este „prietenul cel bun” al oaselor puternice, în vreme ce magneziul este aliatul musculaturii și terminațiilor nervoase.

Cele mai bune surse alimentare de calciu și magneziu sunt: produsele lactate (lapte, brânză, unt, iaurt), pești mici (sardine, șprot), fructe de mare, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, tărâțele de grâu, nucile, leguminoasele (fasole, linte, năut, mazăre), spanacul, kale, andivele, salata verde, sparanghelul, năsturelul. 

Țineți cont, așadar, că cele mai bune vitamine pentru durerile de spate se procură în special din alimente, dar trebuie să completați acest lucru cu mișcare zilnică și scădere în greutate dacă este cazul.

Surse: centerforspineandortho.com, prairiespine.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult