Vitamina E este una dintre cele mai importante vitamine de care sistemul imunitar are nevoie, fiind una dintre cele mai puternice surse de antioxidați naturali, care protejează celulele de stresul oxidativ. Multe dintre fructele, legumele și chiar nucile pe care le găsim la orice pas conțin o doză semnificativă de vitamina E.
Din fericire, corpul are capacitatea de a asimila foarte bine această vitamină, drept pentru care este foarte puțin probabil să apară deficiențe semnificative de vitamina E. Cu toate acestea, există cazuri în care carența de vitamina E apare în cazurile în care există anumite probleme de absorbiție. În orice caz, medicii recomandă consumarea alimentelor bogate în vitamina E. Forma activă a acestei vitamine este alfa-tocoferolul.
Alimentele pe care le putem include în dietă, având un conținut ridicat de vitamina E sunt următoarele:
Nucile și semințele sunt categoria cea mai bogată în vitamina E. Printre acestea se numără următoarele, printre care și cantitatea necesară pentru un aport optim de vitamina E.
Uleiurile pentru consum sunt surse importante de vitamina E. Cel mai bogat în antioxidați este uleiul de germeni de grâu, astfel că doar o singură linguriță de ulei de germeni de grâu oferă 135% din necesarul zilnic de vitamina E.
Următoarele alimente de origine animală sunt bogate în vitamina E:
Este adevărat faptul că fructele nu sunt cele mai bogate surse în vitamina E, totuși acestea sunt surse importante care conțin cantități de luat în considerare, dar și surse semnificative de vitamina C, care ajută la asimilarea vitaminei E.
La fel ca și în cazul fructelor, legumele nu conțin surse semnificative de vitamina E, însă procentul de vitamine este suficient pentru a fi luat în considerare.
Sursă:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1466856422000595
https://ods.od.nih.gov/pubs/usdandb/VitaminE-Content.pdf
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/