47 de alimente hiper-bogate în vitamina E. Beneficii și mod de consum

Iată o listă cu 47 de alimente bogate în vitamina E, care nu ar trebui să lipsească din dieta ta!
  • Publicat:
47 de alimente hiper-bogate în vitamina E. Beneficii și mod de consum

Vitamina E este una dintre cele mai importante vitamine de care sistemul imunitar are nevoie, fiind una dintre cele mai puternice surse de antioxidați naturali, care protejează celulele de stresul oxidativ. Multe dintre fructele, legumele și chiar nucile pe care le găsim la orice pas conțin o doză semnificativă de vitamina E.

Din fericire, corpul are capacitatea de a asimila foarte bine această vitamină, drept pentru care este foarte puțin probabil să apară deficiențe semnificative de vitamina E. Cu toate acestea, există cazuri în care carența de vitamina E apare în cazurile în care există anumite probleme de absorbiție. În orice caz, medicii recomandă consumarea alimentelor bogate în vitamina E. Forma activă a acestei vitamine este alfa-tocoferolul.

Alimente bogate în vitamina E

Alimentele pe care le putem include în dietă, având un conținut ridicat de vitamina E sunt următoarele:

  • uleiurile pentru gătit: ulei de floarea soarelui, ulei de germeni de grâu, ulei de șofrănel
  • semințe și nuci: migdale, alune, nuci, unt de arahide
  • legume: ardei dulce, napi, dovleac
  • fructe: avocado, mango, kiwi, mamey sapote,
  • pește: somon, păstrăv

10 nuci și semințe bogate în vitamina E

Nucile și semințele sunt categoria cea mai bogată în vitamina E. Printre acestea se numără următoarele, printre care și cantitatea necesară pentru un aport optim de vitamina E.

  • semințe de floarea soarelui – 7.4 mg
  • migdale – 6.9 mg
  • alune de pădure – 4.3 mg
  • semințe de pin – 2.6 mg
  • arahide – 2.2 mg
  • fistic – 0.8 mg
  • semințe de dovleac – 0.6 mg
  • nuci pecan – 0.4 mg
  • nuci caju – 0.3 mg
  • nuci braziliene – 1.52 mg

10 uleiuri pentru gătit bogate în vitamina E

Uleiurile pentru consum sunt surse importante de vitamina E. Cel mai bogat în antioxidați este uleiul de germeni de grâu, astfel că doar o singură linguriță de ulei de germeni de grâu oferă 135% din necesarul zilnic de vitamina E.

  • ulei de germeni de grâu – 20 mg
  • ulei de alune de pădure – 6.4 mg
  • ulei de floarea soarelui – 5.6 mg
  • ulei de migdale – 5.3 mg
  • ulei de șofrănel – 4.6 mg
  • ulei din semințe de bumbac – 4.8 mg
  • ulei de tărâțe de orez – 4.4 mg
  • ulei din semințe de struguri – 3.9 mg
  • ulei de rapiță – 2.4 mg
  • ulei de palmier – 2.2 mg

10 alimente de origine animală bogate în vitamina E

Următoarele alimente de origine animală sunt bogate în vitamina E:

  • cod – 0.8 mg
  • homar – 0.9 mg
  • caracatiță – 1.0 mg
  • icre de pește – 1.0 mg
  • rac de râu – 1.3 mg
  • melci – 1.4 mg
  • păstrăv curcubeu – 2.0 mg
  • somon atlantic – 2.0 mg
  • carne de gâscă – 2.4 mg
  • abalone – 3.4 mg

10 fructe bogate în vitamina E

Este adevărat faptul că fructele nu sunt cele mai bogate surse în vitamina E, totuși acestea sunt surse importante care conțin cantități de luat în considerare, dar și surse semnificative de vitamina C, care ajută la asimilarea vitaminei E.

  • mamey sapote – 5.9 mg
  • avocado – 2.1 mg
  • mango – 0.7 mg
  • kiwi – 1.1 mg
  • afine – 0.8 mg
  • coacăze negre – 0.6 mg
  • merișoare uscate – 0.6 mg
  • măsline – 0.5 mg
  • caise – 0.3 mg
  • zmeură – 0.2 mg

7 legume bogate în vitamina E

La fel ca și în cazul fructelor, legumele nu conțin surse semnificative de vitamina E, însă procentul de vitamine este suficient pentru a fi luat în considerare.

  • ardei roșu – 1.9 mg
  • napi (cruzi) – 1.6 mg
  • salată de sfeclă – 1.3 mg
  • dovleac fiert – 1.3 mg
  • brocoli – 1.1 mg
  • sparanghel – 0.9 mg
  • spanac – 0.6 mg

Sursă:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1466856422000595

https://ods.od.nih.gov/pubs/usdandb/VitaminE-Content.pdf

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult