Zincul este esențial pentru sănătatea noastră, dar există o linie fină între a obține suficient și a consuma zinc în exces. În continuare, îți explicăm ce este exact zincul, cât de mult avem nevoie de el și care sunt semnele care ne avertizează că e consumat excesiv.
Zincul este un mineral esențial găsit în celulele din tot corpul. Acest nutrient crucial este esențial în diverse funcții ale corpului, inclusiv funcția imunitară, vindecarea rănilor, sinteza ADN-ului și creșterea și dezvoltarea adecvată. Zincul susține, de asemenea, metabolismul, ajutând mai mult de 300 de enzime din corp să își facă treaba corect, de la descompunerea alimentelor până la construirea proteinelor. În plus, zincul poate ajuta la protejarea sănătății pielii împotriva razelor ultraviolete dăunătoare ale soarelui și poate reduce riscul de cancer de piele. Lipsa zincului poate afecta chiar capacitatea de a gusta și mirosi.
Cantitatea de zinc necesară variază în funcție de vârstă, sex și stadiul vieții. Institutul Național de Sănătate (NIH) recomandă 11 miligrame pe zi pentru bărbații adulți și 8 miligrame pentru femeile adulte. Persoanele gravide și cele care alăptează necesită 11 și, respectiv, 12 miligrame pentru a sprijini dezvoltarea fetală și producția de lapte. Este esențial de menționat că aceste recomandări includ aportul de zinc din toate sursele, inclusiv alimente, băuturi și suplimente.
Majoritatea oamenilor obțin suficient zinc din alimentele pe care le consumă, cum ar fi stridiile, carnea, peștele și cerealele fortificate, dar unii pot avea dificultăți să atingă aceste doze recomandate și au nevoie de suplimente.
Dacă ai nevoie sau nu de un supliment de zinc depinde de diverși factori, cum ar fi dieta, starea de sănătate și stilul de viață. De exemplu, cei care urmează diete vegane sau vegetariene pot beneficia de suplimente de zinc. Acest lucru se datorează faptului că sursele vegetale de zinc, cum ar fi fasolea, nucile și cerealele integrale, conțin fitati, care le fac mai puțin biodisponibile decât sursele de origine animală.
Suplimentele de zinc pot fi necesare pentru cei cu tulburări gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn, sau boli autoimune precum boala celiacă. De asemenea, cei cu dependență de alcool pot avea nevoie de suplimente de zinc, deoarece aceștia au adesea un nivel scăzut de zinc. Alcoolul perturbă absorbția zincului.
Toxicitatea cronică a zincului poate interfera cu absorbția cuprului, ducând la deficiență de cupru și simptome neurologice precum amorțeală și slăbiciune. Pentru a preveni efectele adverse și a menține sănătatea generală și bunăstarea, este mai bine să obții zinc dintr-o dietă echilibrată și să eviți suplimentarea excesivă, cu excepția cazului în care este recomandată de un medic.
Deși zincul este într-adevăr util atunci când ești bolnav sau te simți obosit, aportul excesiv din alimente, suplimente și medicamente poate duce la efecte adverse asupra sănătății.
Adulții sănătoși nu ar trebui să consume mai mult de 40 de miligrame de zinc pe zi, deoarece aceasta este considerată limita superioară tolerabilă de către NIH. Cu toate acestea, această cantitate nu se aplică celor care iau zinc din motive medicale, dar suplimentarea lor ar trebui monitorizată medical.
Deși zincul este crucial pentru diverse funcții ale corpului, consumul excesiv poate duce la efecte adverse. Conform NIH, aceste simptome pot include:
În plus, consumul excesiv de zinc poate provoca deficite nutriționale prin interferarea cu capacitatea de a absorbi alte minerale esențiale, cum ar fi cuprul. Consumul excesiv pe termen lung de suplimente de zinc poate afecta funcția imunitară și poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, cum ar fi deficitul de cupru, care se poate manifesta prin anemie și simptome neurologice.
Foto: envato
Surse: