Advertorial | Ce Este Vitamina D și De Ce Este Importantă?

Vitamina D joacă un rol important în numeroase funcții ale organismului: modulează răspunsul imun, te apără de infecții respiratorii și îți asigură sănătatea osoasă și musculară.
  • Publicat:
Advertorial | Ce Este Vitamina D și De Ce Este Importantă?
Advertorial | Ce Este Vitamina D și De Ce Este Importantă?

Descoperă ce este vitamina D și află informații despre utile despre ea. Citește despre rolul ei în organism, beneficiile acesteia, nivelurile normale și ce se întâmplă când ai un deficit sau exces.

Vitamina D joacă un rol important în numeroase funcții ale organismului: modulează răspunsul imun, te apără de infecții respiratorii și îți asigură sănătatea osoasă și musculară. În acest articol vei afla mai multe informații esențiale despre rolurile vitaminei D, tipuri, valori considerate normale, exces, deficit și surse.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este un nutrient esențial care ajută la absorbția calciului și a fosforului, ambele necesare pentru menținerea unor oase sănătoase. Vitamina D este cunoscută drept vitamina care se obține atunci când stai la soare.

Bineînțeles, chiar dacă soarele este cea mai bună sursă, îți poți lua necesarul și din anumite alimente, precum și din suplimente. Important este să îți iei doza optimă de vitamina D pentru a-ți putea menține sănătatea per total, mai precis integritatea oaselor, imunitatea și mușchii puternici.

Care este rolul și importanța vitaminei D în organism?

Vitamina D are numeroase funcții în organism, contribuind la procese esențiale pentru bunăstare și sănătate:

  • Absorbția calciului: vitamina D sporește absorbția calciului și a fosforului din intestine, fiind astfel extrem de importantă în menținerea densității osoase.
  • Sănătatea oaselor: vitamina D susține creșterea și remodelarea osoasă, prevenind condiții precum osteoporoza.
  • Susține imunitatea: vitamina D joacă un rol important în activarea sistemului imunitar, ajutând la reducerea riscului de infecții.
  • Creșterea celulară: influențează diferențierea celulară și proliferarea acestora, contribuind la starea generală de sănătate.

Câte tipuri de vitamina D există?

Principalele tipuri de vitamina D sunt:

  • Vitamina D2 (ergocalciferol): aceasta este derivată din drojdii și fungi, se găsește în mod uzual în produse alimentare fortificate.
  • Vitamina D3 (colecalciferol): este produsă de corp atunci când ne expunem la soare; surse comune sunt peștele gras, ficatul, gălbenușul de ou.

Care sunt sursele principale de vitamina D?

Surse naturale

Expunerea la soare este cea mai semnificativă sursă de vitamina D. Aceasta se realizează prin sinteza declanșată atunci când pielea este expusă razelor ultraviolete. Procesul produce vitamina D3, care este apoi convertită în forma sa activă în ficat și rinichi.

Între lunile martie și septembrie, majoritatea oamenilor îți pot lua doza necesară de vitamina D doar din expunerea la soare, deși acest lucru variază în funcție de locația geografică, tipul de piele și stilul de viață.

Surse alimentare

  • Peștele gras: e printre cele mai bogate surse alimentare de vitamina D. O sută de grame de somon, spre exemplu, conține aproximativ 160% din doza zilnică necesară de vitamina D. Alți pești bogați în vitamina D sunt macroul, sardinele și heringul.
  • Uleiul din ficat de cod: acest supliment este extrem de bogat în vitamina D, oferind aproximativ 1360 IU pe linguriță, care acoperă mai mult decât doza zilnică necesară pentru majoritatea adulților.
  • Gălbenușul de ou: acestea sunt o sursă foarte accesibilă de vitamina D, deoarece un singur gălbenuș poate acoperi 5% din necesarul zilnic.
    Ciupercile: anumite tipuri de ciuperci, în special care au fost expuse la soare în timpul creșterii, pot fi surse de vitamina D. Spre exemplu, ciupercile de portobello.

Care sunt beneficiile aduse de vitamina D?

Vitamina D oferă numeroase beneficii pentru sănătate, fiind implicată în suportul mai multor funcții ale organismului:

  • Susține sănătatea oaselor: vitamina D joacă un rol esențial în absorbția calciului la nivel intestinal, lucru vital pentru menținerea unor oase și dinți sănătoși. Un nivel insuficient de vitamina D poate duce la rahitism în cazul copiilor și la osteomalacie (boala oaselor moi) la adulți.
  • Ajută sistemul imunitar: un nivel optim de vitamina D este necesar pentru a avea un sistem imunitar puternic. Vitamina D modulează răspunsului sistemului imun și poate reduce riscul de infecții, în special riscul de infecții respiratorii.
  • Contribuie la funcția musculară: vitamina D contribuie la forța musculară și funcția musculară, lucru extrem de important în special pentru persoanele care sunt predispuse la fracturi.
  • Reglează stările emoționale: anumite studii științifice sugerează faptul că un nivel optim de vitamina D poate contribui la reducerea simptomelor asociate cu depresia și poate îmbunătăți starea generală.
  • Ajută la prevenirea bolilor cronice: din ce în ce mai multe studii indică faptul că vitamina D poate scădea riscul unor boli cronice precum boli de inimă, diabet, anumite tipuri de cancer. Deși rezultatele definitive sunt încă studiate, menținerea unui nivel optim de vitamina D este cu siguranță benefică pentru o sănătate îndelungată.
  • Menținerea sănătății pe termen lung: vitamina D a fost asociată cu îmbunătățirea stării generale de sănătate datorită rolului pe care îl joacă în numeroase procese biologice, inclusiv în creșterea celulară și reducerea inflamației.

Care este doza zilnică necesară de vitamina D?

Pe timpul verii, majoritatea oamenilor își pot lua necesarul de vitamina D prin expunerea la soare. De la sfârșitul lunii martie și până la finalul lunii septembrie, este recomandat ca adulții și copii peste 4 ani care nu beneficiază de îndeajuns de mult soare să ia suplimente zilnice.

În timpul sezoanelor reci, mai concret din octombrie până la final de martie, razele soarelui nu sunt prezente îndeajuns de mult pentru a sintetiza vitamina D. În această perioadă, doza de vitamina D trebuie crescută în funcție de istoricul medical al fiecăruia. Medicul tău îți poate recomanda cea mai potrivită doză pentru menținerea sănătății tale.

Care sunt valorile normale ale vitaminei D?

În urma analizelor de sânge, următoarele valori de vitamina D sunt considerate normale:

Niveluri vitamina D la adulți:

  • Carenţa: ≤ 20.00 ng/mL
  • Nivel insuficient: 20.00 – 30.00 ng/mL
  • Nivel optim: 30.00 – 100.00 ng/mL
  • Nivel toxic: ≥150.00 ng/mL

Niveluri vitamina D la copii:

  • Carenţa: ≤ 15.00 ng/mL
  • Nivel insuficient: 15.00 – 20.00 ng/mL
  • Nivel optim: 20.00 – 100.00 ng/mL
  • Nivel toxic: ≥150.00 ng/mL

Ce se întâmplă când ai un exces de vitamina D?

În mod normal, nu se poate ajunge la un nivel excesiv de vitamina D doar din surse dietare și expunere la soare. Excesul de vitamina D are loc, de obicei, atunci când se ingerează prea multe suplimente de vitamina D, mai specific când se consumă doze de peste 4000 UI pe zi pe termen lung.

Majoritatea cazurilor de intoxicație cu vitamina D au loc atunci când cineva ia zilnic doze de 10 000 UI pe o perioadă extinsă de 12 luni.

În cazul unui exces de vitamina D, pot apărea următoarele simptome, asociate și cu un nivel crescut de calciu:

  • Probleme gastrointestinale: greață, pierderea apetitului, constipație, dureri abdominale.
  • Efecte neurologice: oboseală, confuzie, iritabilitate, amețeală.
  • Sete excesivă și urinare frecventă
  • Slăbiciune musculară
  • Probleme cardiovasculare datorate unei presiuni arteriale mari, precum și aritmii.

Neadresat, excesul de vitamina D poate duce la complicații severe:

  • Afectarea rinichilor: datorită asocierii cu nivelurile crescute de calciu, un exces de vitamina D poate rezulta în pietre la rinichi.
  • Deteriorarea sănătății osoase: excesul de vitamina D poate afecta procesul normal de remodelare osoasă, crescând riscul de fracturi.
  • Calcifierea țesuturilor moi: un exces de vitamina D poate duce la formarea unor depozite de calciu în plămâni sau inimă, ceea ce crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și pulmonare.

Ce se întâmplă când ai un deficit de vitamina D?

Un deficit de vitamina D poate determina numeroase probleme de sănătate:

  • Osteoporoză și osteomalacie: una dintre cele mai semnificative consecințe ale deficitului de vitamina D este impactul asupra densității osoase. Un nivel scăzut/insuficient de vitamina D poate duce la osteopenie, care este un precursor al osteoporozei, caracterizat prin oase slăbite și un risc crescut de facturi. La adulți, deficiența severă poate rezulta în osteomalacie, o afecțiune care duce la dureri osoase și slăbiciune musculară. Copiii sunt și mai vulnerabili.
  • Absorbție deficitară de calciu: vitamina D este esențială pentru absorbția calciului la nivel intestinal. Fără un nivel optim de vitamina D, corpul nostru se va strădui să absoarbă în mod eficient calciul, ajungându-se la hipocalcemie și hiperparatiroidism secundar. Aceasta din urmă apare atunci când glandele paratiroide devin hiperactive în încercarea de a menține un nivel normal al calciului în sânge, prin extragerea calciului din oase și accelerând pierderea densității osoase.
  • Slăbiciune musculară: deficitul de vitamina D a fost asociat cu slăbiciuni și dureri musculare. Studiile indică faptul că un nivel insuficient de vitamina D duce la creșterea riscului de căzături în rândul adulților în vârstă, din cauza funcției musculare slăbite și a deteriorării funcției de coordonare. De asemenea, deficitul de vitamina D poate cauza crampe musculare și oboseală exagerată.
  • Sistem imunitar slăbit: un nivel scăzut de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de infecții respiratorii și boli autoimune. Deoarece receptorii de vitamina D sunt prezenți în numeroase celule imune, rolul acesteia în modularea răspunsului imun este clar. Prin urmare, un nivel insuficient de vitamina D poate compromite abilitatea organismului de a răspunde la infecții.
  • Efecte asupra sănătății mentale: studii recente au demonstrat faptul că un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu dereglări emoționale, anxietate și depresie. Mai mult, oboseala exagerată este un simptom comun în rândul persoanelor care suferă de un deficit de vitamina D.

Când este indicat să faceți analize medicale pentru nivelul de vitamina D?

Dacă medicul tău suspectează că ai un deficit sau exces de vitamina D, cu siguranță îți va recomanda o analiză 25-OH-vitamina D. Dacă îți dorești să o realizezi în cadrul unui laborator cu profesioniști de încredere, analizoare performante și prețuri corecte, îți recomandăm laboratoarele Bioclinica. Cu peste 160 de puncte de recoltare în toată țara, cu siguranță vei găsi o locație în apropierea ta. Fă-ți timp, din timp, pentru sănătatea ta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: