Când și cum trebuie să iei calciu să se absoarbă complet în oase

Obținerea unui aport suficient de calciu în timpul zilei depășește menținerea oaselor și dinților puternici.
  • Publicat:
Când și cum trebuie să iei calciu să se absoarbă complet în oase
Când și cum trebuie să iei calciu să se absoarbă complet în oase

Cuvântul „calciu” ar putea evoca imaginea unui pahar înalt de lapte de vacă. Deși un pahar de lapte este o sursă excelentă de calciu, mineralul este, de asemenea, abundent în iaurt, tofu, pește conservat și lapte fortificat fără lactoză. Surprinzător, chiar și verdețurile și broccoli contribuie cu cantități mici de calciu la dietă. Cu toate acestea, dacă aportul tău de aceste alimente bogate în calciu este scăzut, este posibil să fi fost sfătuit să iei un supliment de calciu pentru a asimila necesarul zilnic și pentru a sprijini sănătatea oaselor.

Obținerea unui aport suficient de calciu în timpul zilei depășește menținerea oaselor și dinților puternici. Calciul joacă, de asemenea, un rol important în coagularea sângelui, ajutând mușchii să se contracte și reglând ritmurile cardiace și funcțiile nervoase. Majoritatea calciului este stocat în oase, iar corpul trage constant din rezervele sale de calciu și le reface pentru a sprijini aceste funcții vitale și pentru a menține echilibrul.

Din fericire, poți ajuta corpul să-și reînnoiască rezervele de calciu prin modificări dietetice și suplimentare. Dar pentru a obține maximum din suplimente, este important să-l administrezi la momentul potrivit.

Administrarea în timpul meselor

Combinarea suplimentelor cu sau fără masă afectează cât de bine este absorbit și cât de eficient este. Calciul citrat, lactat și gluconat sunt bine absorbite în orice moment al zilei și pot fi luate cu sau fără alimente. Pe de altă parte, dacă folosești calciu carbonat, ia-l cu mâncare sau imediat după ce ai mâncat pentru a îmbunătăți absorbția. Astfel, se reduce și probabilitatea efectelor secundare gastrointestinale, cum ar fi gazele, balonarea sau constipația.

Cu toate acestea, tipurile de alimente pe care le consumi pot, de asemenea, afecta absorbția calciului.

Administrarea la distanță de alte medicamente

Anumite medicamente pot, de asemenea, interfera cu absorbția calciului. În special, glucocorticoizii, cum ar fi prednisonul, pot reduce absorbția calciului. Se recomandă, în general, să iei suplimentele la două până la patru ore distanță de aceste medicamente pentru o absorbție optimă. Alte medicamente care pot interacționa negativ cu suplimentele de calciu includ litiul, antibioticele chinolone, dolutegravirul și levotiroxina. Dacă iei atât calciu, cât și unul dintre aceste medicamente, discută cu medicul curant despre necesitatea monitorizării nivelurilor din acest mineral.

Administrarea suplimentelor de calciu cu alți nutrienți

Pentru a obține maximum din suplimentul tău de calciu, ia-l în combinație cu vitamina D, magneziu și vitamina K. Este deja stabilit că vitamina D formează un duo puternic cu calciul, ajută la activarea vitaminei D. Nu putem uita nici de vitamina K, care are propriul rol în acest amestec. Vitamina K (în special vitamina K2) activează proteinele necesare pentru mineralizarea oaselor. Acest proces ajută, de asemenea, la prevenirea calcificării vaselor de sânge, care este legată de bolile cardiovasculare. Obținerea unei cantități suficiente de vitamina D, magneziu și vitamina K din dietă, împreună cu calciu, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea oaselor și sănătatea generală.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: