Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă iei zilnic vitamine B

Există opt vitamine B. Fiecare are funcții diferite asupra sănătății și organismului și ajută la funcționarea sistemului nervos.
  • Publicat:
Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă iei zilnic vitamine B
Foto: shutterstock / Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă iei zilnic vitamine B

Vitaminele B sunt nutrienți esențiali pentru organism. Există opt vitamine B: B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B7 (biotină), B9 (acid folic) și B12 (cobalamină). Fiecare dintre ele are funcții diferite asupra sănătății și organismului și ajută la funcționarea sistemului nervos sprijinind celulele nervoase să funcționeze corespunzător.

De asemenea, vitaminele B te ajută să folosești energia din alimente, să absorbi alte vitamine, ajută la digestie și tonusul muscular și ajută celulele roșii să transporte oxigenul în organism. Iată ce se întâmplă dacă le consumi zilnic.

Vitamina B9 și sarcina

Acidul folic este esențial pentru o sarcină sănătoasă. Se recomandă ca femeile care își doresc să rămână însărcinate să ia zilnic 400 micrograme de acid folic, iar în timpul sarcinii să consume 600-1000 micrograme de acid folic zilnic. Acest acid este esențial pentru dezvoltarea creierului bebelușului și a coloanei vertebrale. De asemenea, previne anormalitățile apărute la naștere.

Tiamina și energia

Tiamina este „instrumentul” principal care ajută la tranformarea nutrienților din corp în energie. Similar altor vitamine B, aceasta mai poartă numele de „anti-stres”, pentru că întărește sistemul imunitar și îmbunătățește capacitatea organismului de a trece cu brio peste situațiile stresante. Se numește vitamina B1 pentru că a fost prima vitamină descoperită și se regăsește atât în produse de origine animală, cât și în produse vegetale.

B12 și celulele sangvine

Vitamina B12 este importantă pentru funcționarea sistemului nervos, a creierului și a altor organe. Cunoscută și sub numele de cobalamină, se regăsește în mod natural în produsele de origine animală și este esențială pentru formarea celulelor roșii, dar și a ADN-ului.

B7 și metabolismul

Vitamina B7, cunoscută și sub numele de biotină, este esențială pentru un metabolism sănătos. Aceasta vine la pachet cu beneficii pentru piele, sistemul nervos, tractul digestiv, metabolism și celule. Biotina este necesară pentru formarea acizilor grași și glucozei, care sunt folosite ca energie în corp.

Vitamina B5 și energia

Acidul pantotenic ajută la transformarea alimentelor în energie. În mod normal, aceasta se folosește în amestec cu alte vitamine B sub formă de complex de vitamina B. Este folosit în tratarea și prevenirea deficitului de acid pantotenic și a reacțiilor pielii apărute în urma terapiei cu radiații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: