Vitamina C este o vitamină esențială pentru că ajută la repararea țesuturilor, menține sănătatea sistemului imunitar și multe altele. Organismul nu produce singur această vitamină, motiv pentru care este nevoie să consumăm alimente bogate în vitamina C precum broccoli, varză de Bruxelles, căpșuni, ardei gras și roșii. De asemenea, ideal este să luăm suplimente, dar ele pot avea atât beneficii, cât și riscuri. Iată ce se întâmplă dacă iei zilnic vitamina C.
Această vitamină este un antioxidant eficient care elimină particulele dăunătoare din organism numite radicali liberi. Reduce stresul oxidativ cauzat de inflamațiile pe termen lung după o infecție sau rană. O doză zilnică de vitamină C poate ajuta la producerea altor antioxidanți naturali precum vitamina E și Tetrahidrobiopterină.
Sistemul imunitar luptă împotriva infecțiilor, reduce apariția bolilor și distruge anticopii străini, dar cu toate astea este nevoie de vaccinare și o dietă bogată în vitamina C și alți nutrienți pentru a funcționa corespunzător. Această vitamină îmbunătățește efectele celulare ale celulelor imunitare. O doză zilnică de vitamină C ajută la curățarea celulelor imunitare moarte în urma infecțiilor.
În cazul persoanelor care se confruntă cu deficitul de vitamină C, aceste suplimente pot reduce riscul de apariție a anumitor cancere. Studiile arată că suplimentele cu vitamină C pot reduce riscul de cancer de pancreas, de esofag și de prostată.
Pe lângă alte vitamine și minerale, suplimentele cu vitamină C reduc bolile oculare precum degerenescența maculară și cataracta, două afecțiuni asociate înaintării în vârstă.
Vitamina C consumată zilnic nu este recomandată tuturor persoanelor, pentru că poate crește riscul efectelor adverse. Cercetările arată că o doză mare de această vitamină, consumată zilnic, crește riscul de pietre la rinichi cu 20% în comparație cu persoanele care consumă mai puțin de 90mg, doza zilnică recomandată.
În general, suplimentele cu vitamina C consumate zilnic sunt sigure, iar excesul este eliminat prin urină. Cu toate astea, un nivel prea mare de vitamină C se poate acumula în organism în timp și poate produce crampele la stomac, vărsăturile, arsurile și diareea. Un nivel crescut poate interfera cu alte medicamente precum cele pentru subțierea sângelui, statinele sau terapia hormonală.