Cuprul este un mineral foarte important pentru organism. Corpul foloseste cuprul pentru indeplinirea a multiple functii importante precum producerea de energie, sanatatea tesuturilor conjunctive si a vaselor de sange. De asemenea, cuprul ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos si imunitar si are rol in expresia genelor. Dar, iată mai mult despre acesta.
Cuprul intră în componenţa mai multor enzime şi proteine ale corpului, având un rol deosebit de important în oxidarea fierului, oxidarea tisulară, apărarea antiinfecţioasă şi diverse reacţii chimcie din corp. În acelaşi timp, cuprul ajută la formarea celulelor sangvine roşii şi reduce încărunţirea părului.
În general, cuprul este esențial în organism pentru că:
Doza zilnică recomandată de cupru este de 200-220 mcg pentru copiii până într-un an, 340 mcg pentru copiii între 1-3 ani, 440 mcg pentru copiii între 4-8 ani, 700 mcg pentru copiii între 9-13 ani, 890 mcg pentru adolescenţi înbtre 14-18 ani, 900 mcg pentru adulţi peste 19 ani, 1.000 mcg pentru femeile însărcinate şi 1.300 mcg pentru femeile care alăptează.
Deficitul de cupru poate duce la scăderea rezistenţei organismului în faţa infecţiilor, tulburări digestive şi osoase.
Excesul de cupru este deosebit de rar şi apare în special în rândul persoanelor care obişnuiesc să consume lichide stocate în recipiente de curpu sau dinc auza contaminării sursei de apă potabilă, iar printre simptomele intoxicării acute enumerăm: diareeea, ghreaţa, voma, durerile abdominale, leziuni la nivelul ficatului şi rinichilor.
Surse naturale de cupru se găsesc în: ficat, fructe de mare (stridii), nuci, alune, seminţe, cereale, linte, ciuperci.
Citeşte şi: Cuprul, metalul greu esenţial pentru organism: efecte, beneficii, surse de cupru
Surse: Very Well Health, WebMd