Magneziul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Magneziul participă la transmiterea semnalului activator de la fibra nervoasă spre muşchiul care îi este subordonat, precum şi la contracţia musculară propriu-zisă şi activează multiple enzime celulare şi căi metabolice ale corpului uman.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Magneziul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Magneziul participă la transmiterea semnalului activator de la fibră nervoasă spre muşchiul care îi este subordonat, precum şi la contracţia musculară propriu-zisă şi activează multiple enzime celulare şi căi metabolice ale corpului uman. Dar, iată mai multe despre acesta.

Ce este magneziul

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătate, cu numeroase beneficii pentru organism. Lipsa acestuia poate duce la apariția a numeroase simptome și dezvoltarea unor afecțiuni. Organismul uman nu produce în mod natural cantitatea de magneziu de care avem nevoie, pentru susținerea activităților zilnice, astfel încât este nevoie să obținem o cantitate suplimentară de magneziu din alimente sau din suplimentele alimentare.

Magneziul: beneficii

Îmbunătățește digestia

Magneziul influențează foarte mult activitatea mușchilor, inclusiv a celor de la nivelul tractului digestiv. Astfel, acesta ajută la o digestie sănătoasă și are rolul de a favoriza tranzitul intestinal, fiind eficient în probleme precum constipația.

Asigura buna funcționare a sistemului muscular

Un rol important al magneziului în organism este să asigure sănătatea mușchilor. Acest lucru este posibil deoarece mineralul ajută la transferul de ioni de potasiu, sodiu și calciu, prevenind formarea de depuneri pe suprafață mușchilor. Magneziul menține și sănătatea muschiului cardiac. Unele studii indică faptul că magneziul joacă un rol important în controlul hipertensiunii arteriale și reduce riscul de accident vascular cerebral.

Luptă împotriva oboselii și a stărilor anxioase

Magneziul are beneficii asupra sistemului nervos și contribuie la o formare mai ușoară de sinapse între neuroni. Astfel, asigura o mai bună activitate cerebrală și împiedică apariția stărilor de depresie, anxietate sau oboseală.

Întărește sistemul imunitar

Magneziul, fiind unul dintre cele mai importante minerale pentru corpul uman, rolul lui în organism a fost atent studiat de-a lungul timpului. Astfel, s-a descoperit legătură dintre acesta și activitatea sistemului imunitar.

Doza zilnică recomandată de magneziu

Doza zilnică recomandată de magneziu este de:

  • 30 mg pentru sugari între 0-6 luni,
  • 75 mg pentru sugari între 7-12 luni,
  • 80 mg pentru copii între 1-3 ani,
  • 130 mg pentru copii între 4-8 ani,
  • 240 mg pentru copii între 9-13 ani,
  • 410 mg pentru băieţi între 14-18 ani,
  • 360 mg pentru fete între 14-18 ani,
  • 400 mg pentru adulţi bărbaţi între 19-30 de ani,
  • 310 mg pentru femei adulte între 19-30 de ani,
  • 420 mg pentru bărbaţi adulţi cu vâsta de peste 30 de ani,
  • 320 mg pentru femeile adulte cu vârsta de peste 30 de ani,
  • 400 mg pentru gravidele sub 18 ani,
  • 350 mg pentru gravidele între 19-30 de ani,
  • 360 mg pentru femeile gravide între 31-50 de ani şi pentru femeile care alăptează sub 18 ani,
  • 310 mg în perioada de alăptare între 19-30 de ani şi
  • 320 mg în perioada de alăptare între 31-50 de ani.

Deficitul de magneziu

Deficitul de magneziu se manifestă prin: contracturi musculare, tulburări digestive şi ale ritmului cardiac.

Excesul de magneziu

Excesul de magneziu poate avea efecte adverse precum tulburări digestive şi neurologice, hipotensiune arterială, inhibarea activităţii cardiace normale

Cele mai bune surse naturale de magneziu

Cele mai bune surse naturale de magneziu sunt: seminţele (mai ales de floarea-soarelui), cerealele neprelucrate, grâul germinat şi tărâţa de grâu, nuci, leguminoase, legumele verzi, apa dură, cafea, ceai, cacao, tofu preparat prin precipitarea magneziului.

Citeşte şi: 10 alimente bogate în magneziu, cel mai important mineral anti-stres

Surse: HealthLine, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult