Potasiul este unul dintre mineralele deosebit de importante pentru organismul uman. Acesta joacă un rol important în conducerea nervoasă, contracția musculară, echilibrul acido-bazic, presiunea osmotică, anabolismul proteic și formarea glicogenului. Dar, iata mai multe despre potasiu.
Potasiul este un mineral cu rol fundamental pentru organism, deoarece intervine în toate procesele metabolice şi ajută la buna funcţionare a muşchiului cardiac, precum şi a creierului. Potasiul sporeşte diureza şi ajută la eliminarea sodiului, care este frecvent în exces în corp, asigurându-se astfel o eliminare eficientă a toxinelor şi o activitate normală a glandelor suprarenale.
Sodiul joacă un rol important în echilibrul corect al potasiului. O cantitate rezonabilă de potasiu și mai mare de sodiu poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Prin urmare, este important să combinăm un consum mai ridicat de potasiu și mai scăzut de sodiu pentru a preveni apariția de boli cardiovasculare.
Alimentele bogate în potasiu mențîn un mediu alcalin propice pentru organism. Așadar, o dietă bogată în potasiu ajută la protejarea masei musculare la vârstnici și la pacienții cu cetoză diabetică care duce la pierderea masei musculare.
Pietrele la rinichi se formează atunci când în urină se găsește o concentrație ridicată de calciu. consumul de potasiu reduce cantitatea de calciu din urină, împiedicând astfel formarea pietrelor la rinichi.
Potasiul este cel care sprijină bună funcționare a ficatului. În lipsa potasiului, organismul transformă zahărul în grăsimi. După acest proces, nivelul zahărului scade și organismul cere mai mult zahăr. Deși organismul cere mai mult zahăr, în realitate el are nevoie de potasiu.
Doza zilnică recomandată de potasiu este de 400mg/zi pentru copii între 0-6 luni, 700mg pentru copii între 7-12 luni, 3.000 mg pentru copii între 1-3 ani, 3.800 pentru copii între 4-8 ani, 4.500 mg între 9-13 ani, ‚4.500 pentru adolescenţi între 14-18 ani, adulţi şi femei însărcinate şi 5.100 mg pentru femeile aflate în perioada de alăptare.
Deficitul de potasiu se poate manifesta prin slăbiciune şi crampe musculare, oboseală,tulburări digestive (constipaţie, dureri abdominale, balonare) şi ale ritmului cardiac.
Excesul de potasiu prezintă simptome cum ar fi hiperexcitabilitatea musculară (spasme musculare), tulburări neurologice, oboseală, diaree şi aritmii cardiace.
Surse naturale de potasiu pot şi găsite în special în alimentele neprelucrate, cum sunt fructele şi legumele (banane, cartofi, prune, roşii, stafide, spanac, migdale, seminţe de floarea soarelui), carnea proaspătă, lactate, care nu au suferit niciun fel de pregătire termică.
Citește și: Surse de potasiu: alimente care conţin mai mult potasiu decât o banană
Surse: HealthLine, Medical News Today