Semnele care te dau de gol că ai deficit de vitamina A

În ciuda importanței sale, multe persoane, chiar și în țările dezvoltate, suferă de deficit de vitamina A. Iată care sunt semnele care indică asta.
  • Publicat:
Semnele care te dau de gol că ai deficit de vitamina A
Semnele care te dau de gol că ai deficit de vitamina A

Vitamina A este un nutrient important care joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății vederii, sistemului imunitar și bunei funcționări a inimii, plămânilor și rinichilor. În ciuda importanței sale, multe persoane, chiar și în țările dezvoltate, suferă de deficit de vitamina A. Această carență poate duce la numeroase probleme de sănătate, dar până ajungem la ele, iată care sunt cele mai comune șase semne care anunță deficitul de vitamina A, dar și care sunt sursele care-ți pot asigura o cantitate suficientă din acest nutrient.

Vedere slabă pe timpul nopții

Unul dintre semnele timpurii ale deficitului de vitamina A este vederea slabă pe timpul nopții. Această problemă crește dificultatea de a vedea pe timpul nopții sau chiar la lumină. Vitamina A este o componentă cheie de rodopsin, o proteină din ochi care te ajută să vezi la lumină slabă. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că suplimentarea cu vitamina A îmbunătățește vederea pe timpul nopții la copiii care au această carență.

Morcovii, cartofii dulci, verdețurile precum spanacul și salata kale sunt surse excelente de vitamina A.

Piele și păr uscate

Vitamina A este esențială pentru o piele sănătoasă, pentru că ea promovează apariția celelor noi. Deficitul de vitamina A poate duce la piele uscată și păr lipsit de vitalitate. Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Clinical Medicine, deficitul de vitamina A poate exacerba afecțiuni ale pielii precum eczema și psoriazis. În acest sens, consumă alimente precum mango, papaya, ardei gras roșu.

Infecții frecvente

Vitamina A este esențială pentru menținerea sistemului imunitar. Deficitul de vitamina A poate slăbi mecanismul de apărare al organismului, ceea ce înseamnă că ești mai susceptibil la infecții. Un studiu publicat în Proceedings of the Nutrition Society subliniază faptul că vitamina A este vitală pentru dezvoltarea și funcționarea celulelor imune, inclusiv a celulelor T și celulelor B. În acest sens, lactatele precum laptele și brânza, alături de ouă sunt bogate în vitamina A.

Vindecarea lentă a rănilor, un semn că ai deficit de vitamina A

Dacă și se pare că ai o rană care se vindecă mai greu, acesta este un semn care anunță deficitul de vitamina A. Această vitamină este crucială pentru repararea și regenerarea pielii. O cercetare publicată în Journal of Investigative Dermatology arată că vitamina A ajută la producția de colagen, esențială pentru vindecarea rănilor. Ficatul, în special ficatul de pui, este una dintre cele mai bogate surse de vitamina A.

Probleme de fertilitate

Vitamina A este vitală pentru sănătatea aparatului reproducător. Această carență poate duce la probleme de infertilitate, atât la femei, cât și la bărbați. Un studiu publicat în jurnalul Nutrition and Health arată că deficitul de vitamina A poate afecta producția de spermatozoizi și calitatea ovocitelor. Verdețurile sunt o sursă excelentă de vitamiana A, în special frunzele de fenicul.

Dezvoltarea întârziată a copiilor

Copiii cu deficit de vitamina A se pot confrunta cu probleme de dezvoltare și o creștere întârziată. Acest nutrient este esențial pentru creșterea oaselor și dezvoltarea corespunzătoare. Un studiu din Journal of Nutrition arată că suplimentele cu vitamina A îmbunătățesc semnificativ dezvoltarea copiilor. Portocalele și fructele galbene în general sunt o sursă excelentă de vitamina A.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: