E foarte important să-ți cunoști valorile atunci când vorbim de tensiune arterială, glicemie, colesterolul. De ce? Ele îți oferă indicii dacă ai sindrom metabolic.
Sindromul metabolic este o combinație de factori de risc care îți cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. Având cel puțin trei dintre aceștia, tensiune arterială ridicată, glicemie crescută, trigliceride sanguine ridicate, colesterol HDL scăzut și o talie mai mare, ar putea însemna că ai sindrom metabolic.
Poate fi înfricoșător să primești acest diagnostic, așa că s-ar putea să fii nerăbdător să tratezi și să inversezi sindromul metabolic. Schimbările în stilul de viață fac o diferență, dar ce putem spune despre suplimente? Din păcate, există unele care pot fi ineficiente sau chiar periculoase, ceea ce înseamnă că ar trebui să le eviți.
Cromul este un mineral esențial care poate fi legat de sindromul metabolic. De fapt, un studiu pe tineri adulți arată că o concentrație mai mică de crom în unghii a fost asociată cu rate mai mari de dezvoltare a sindromului metabolic în deceniile următoare.
Deși unele studii sugerează că picolinatul de crom poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, dovezile sunt neconcludente și inconsistente. Picolinatul de crom este o formă de supliment de crom. Din păcate, studii mai mici au descoperit că suplimentarea cu crom nu a afectat nivelurile de hemoglobină A1C, nivelurile lipidelor sanguine sau greutatea corporală.
În plus, consumul excesiv poate duce la efecte secundare negative, cum ar fi leziuni renale și probleme gastrointestinale. Mai mult, suplimentele de crom pot interacționa cu insulina și medicamentele antidiabetice, deoarece încă nu se știe ce efect, dacă există, are mineralul asupra glicemiei.
Niacina, cunoscută și sub numele de vitamina B3, este un alt nutrient esențial despre care unii oameni susțin că ajută la sindromul metabolic. Unul dintre rolurile majore ale niacinei în organism este de a transforma alimentele în energie. De asemenea, ajută la sinteza colesterolului și a acizilor grași.
Un studiu recent a constatat că pentru participanții care luau medicamente statine, care scad colesterolul, adăugarea unui supliment de niacină a crescut colesterolul HDL. Acest lucru este de obicei bun, dar nivelurile de HDL au crescut atât de mult încât a crescut riscul de ateroscleroză (depunerea plăcii în artere).
Consumul de 6 până la 8 căni de ceai verde pe zi este în general sigur, dar suplimentele de ceai verde prezintă anumite riscuri. Studiile sunt neconcludente în ceea ce privește beneficiile suplimentelor, dar ceaiul verde este încă inclus în suplimentele comercializate pentru sănătatea metabolică și pierderea în greutate.
În plus, studiile au descoperit că ceaiul verde poate interacționa cu diverse medicamente utilizate pentru tratarea problemelor cardiovasculare.
Armurariul (cunoscut și sub numele de silimarină) este un alt supliment despre care sigur ai auzit că poate ajuta cu diabetul sau cu glicemia crescută; cu toate acestea, concluzia este că acest lucru nu este susținut de suficiente cercetări de înaltă calitate. Pur și simplu nu există dovezi privind eficacitatea sa în tratarea sindromului metabolic sau în sprijinirea sănătății ficatului. Luarea armurariului poate provoca, de asemenea, reacții alergice la persoanele care sunt alergice la plante similare, cum ar fi ambrozia, gălbenelele sau margaretele.
Foto: shutterstock
Surse: