Vitamina B2 – beneficii, deficit, exces, DZR, surse

Vitamina B2 ajută la transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie şi este importantă pentru păr, unghii şi ochi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina B2 - beneficii, deficit, exces, DZR, surse
Ciupercile comestibile sunt uşor de confundat cu cele otrăvitoare Ciupercile fac parte din gama alimentelor complete, cu mulţi nutrienţi. Se mai numesc şi carnea pădurii, prin aportul proteic pe care îl au. Cu toate acestea, ar trebui să aveţi grijă la anumite ciuperci din sălbăticie. Două tipuri sunt deosebit de dăunătoare - capacul morţii (Amanita phalloides) şi îngerul distrugător (Amanita virosa). Mâncarea acestor ciuperci sălbatice poate provoca dureri abdominale, diaree şi vărsături, deshidratare, sete intensă, insuficienţă hepatică, comă şi moarte. Deşi majoritatea ciupercilor otrăvitoare se diferenţiază prin aspectul colorat, aceste două soiuri pot fi uşor confundate cu ciupercile comestibile, pentru că nu ies în evidenţă prin colorit.

Vitamina B2 este o vitamină  importantă cu acțiune antioxidantă în organism. Abundă în cereale, plante și lactate. Este un element esențial pentru procesul de descompunere a alimentelor, absorbirea altor substanțe nutritive și menținerea sănătoasă a țesuturilor.

Beneficii

Cunoscută şi sub denumirea de riboflavină, vitamina B2 ajută la transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie, este necesară pentru vindecarea şi menţinerea unui tegument sănătos, ajută organismul la echilibrarea acidităţii şi este importantă pentru păr, unghii şi ochi. De asemenea, vitamina B2 joaă un rol important în prevenirea sau tratarea mai multor afecţiuni, precum anemia, sindromul de tunel carpian, cataracta, migrena, rozaceea sau vaginita.

Deficit

Deficitul de vitamină B2 se manifestă prin arsură şi senzaţie de mâncărime în jurul ochilor, cataractă, fotosensibilitate, păr gras, lipsit de luciu, unghii casante, buze crăpate, scăderea rezistenţei la efort şi la infecţii, retard de creştere, dermatite şi inflamaţii ale limbii.

Exces

Excesul de vitamină B2 – ca urmare a lipsei de efecte adverse, nu a fost încă stabilită o doză maximă admisă. Deseori, un exces de vitamina B2 este eliminat prin urină sau se manifestă prin reacţii alergice minore.

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică recomandată de vitamină B2 este de 0,6 până la 1,4 miligrame pe zi pentru copii, de 1,5 miligrame pentru femei şi adolescenţi, şi de 1,8 miligrame pentru bărbaţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează.

Surse

Cele mai bune surse naturale de vitamina B2 sunt: carnea de pui, în special organele precum ficatul, rinichii sau inima, lactatele, ouăle, peştele, legumele cu frunze verzi, migdalele, ciupercile, soia şi drojdia de bere. Această vitamină este rezistentă la căldură, dar foarte sensibilă la lumină şi la pH-ul alcalin; ea poate dispărea parţial în apa de fierbere a alimentelor.

Citeste aici despre analiza medicala aferenta determinarii nivelului de vitamina B2 in organism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult