Vitamina C, sau acidul ascorbic după cum mai este numită, este una dintre cele mai cunoscute vitamine, care are un rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ, principala cauză a îmbătrânirii fiziologice.
O funcţie importantă pe care o deţine această vitamină este aceea de a ajuta la creşterea producţiei de colagen, proteină esenţială a corpului omenesc, care contribuie la menţinerea ţesuturilor, ligamentelor, cartilagiilor şi tendoanelor.
Numeroase studii ştiinţifice atestă beneficiile unui aport optim de vitamină C, în special în prevenirea cazurilor de cancer, în întărirea sistemului imunitar, pentru grăbirea procesului de cicatrizare a pielii, reduce riscul de cataractă şi multe alte afecţiuni specifice apărute odată cu înaintarea în vârstă.
Deficitul de vitamină C se manifestă prin sângerarea gingiilor, predispoziţia la viroze şi infecţii, lipsa apetitului, depresie, tulburări digestive, schimbări bruşte de dispoziţie, cicatrizarea lentă a rănilor, lipsa de energie.
Excesul de vitamină C poate duce rareori la apariţia pietrelor la rinichi, greaţă, ameţeală şi perturbări în capacitatea organismului de apărare împotriva radicalilor liberi.
Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 60 – 100mg în cazul adulţilor şi 35 – 65 mg pentru copiii până în 14 ani. În cazul fumătorilor, este recomandat un aport de minimum 120 mg pe zi, deoarece fumatul şi expunerea la fumul de ţigară cres riscul de deficit de vitamina C.
Cele mai bogate surse naturale de vitamina C sunt: ardeiul gras, pătrunjelul, broccoli, conopida, căpşunile, roşiile, cartofii, varza de Bruxelles, citricele (portocale, lămâi, lime, grepfrut, pomelo).
Citeste aici despre analiza medicala aferenta determinarii nivelului de vitamina C din organism.