Așa cum o lumina zilei nu e posibilă fără soare, nici starea de bine în organism și oasele sănătoase nu sunt posibile fără vitamina D. Nu întâmplător vitaminei D (denumirea reunește vitaminele D2 și D3) i se spune și “vitamina Soarelui”. Vitamina D3 este produsă de organismul uman ca urmare a expunerii la lumina naturală. Vitamina D2 este sintetizată de plante. Aflați de ce este important să avem suficientă vitamina D pentru o stare de bine? Când este momentul ideal din zi să luăm suplimente de vitamina D? Care este cea mai bună vitamina D? Când se recomandă vitamina D3 injectabilă și ce efecte adverse poate avea tratamentul cu vitamina D3 injectabilă? Ce semne și simptome pot apărea la persoanele care au vitamina D3 în exces?
Vitamina D are o importanță uriașă în osteosinteza și menținerea nivelului optim de calciu și fosfor în sânge. De asemenea, ea ajută la absorbția calciului la nivel intestinal. Astfel, o scădere a nivelului de vitamina D duce inevitabil la utilizarea calciului din alte organe, cum ar fi oasele. Acest lucru favorizează apariția osteoporozei în cazul vârstnicului sau la rahitism în cazul copiilor.
De vitamina D este nevoie încă de la naștere și pe tot parcusul vieții. Doza zilnică crește o dată cu vârsta.
La copii de 0 – 1 an: 400 Unități Internaționale (UI)/zi;
la copii de 1 – 18 ani: 600 – 1000 UI/zi;
la adulți de 19 – 70 de ani: 600 – 2000 UI/zi;
la adulții de peste 70 de ani: 800 – 2000 UI/zi.
Deficitul de vitamina D este strâns legat de expunerea la soare, dar mai depinde și de vârstă, de sex și de necesitățile metabolice ale fiecarei persoane în parte. Este binecunoscut rolul său în osteosinteză, astfel ca un deficit apare mai repede la un copil care se află în perioada de creștere sau la un vârstnic cu diverse boli cronice, ca cele renale sau intestinale. Iarna deoarece suprafața de piele expusă iarna la razele solare este mică, absorbția vitaminei D este limitată.
Ca și analiză de laborator pentru cantitatea de vitamina D din organism există 25-OH-cholecalciferol, metabolitul hepatic al vitaminei D sintetizate în piele.
Vitamina D are un rol foarte important în organism, mai ales la nivelul sistemului osos – deoarece favorizează absorbția calciului, susținând astfel dezvoltarea și menținerea integrității oaselor. Carența vitaminei D poate conduce la demineralizarea matricei osoase.
Cel mai important aport de vitamina D vine tot din alimentație, dar numărul de alimente care o conțin este limitat. Vitamina D se găsește în ficat, pește (cod, somon, ton, sardine), carne de vită, gălbenuș de ou, unt, lapte. Nu uitați că pentru asimilarea vitaminei D este foarte importantă expunerea adecvată la lumina soarelui care favorizează absorbția acesteia. Lăsați cât mai multă piele descoperită când sunteți afară, evitând arsurile solare, evident.
Iarna expunerea la soare este absolut necesară și recomandată, întrucât știm faptul că sinteza vitaminei D se realizează destul de puțin în această perioadă a anului, suprafețele expuse fiind doar fața și mâinile. O izolare la domiciliu duce la scăderea aproape de zero a sintezei acestei vitamine. Deci ieșiți afară zi de zi. Iarna multe dintre alimente sunt conservate, astfel că avem un consum mai redus de fructe și legume proaspete. În cazul majorității vitaminelor vorbim de un aport exogen din fructe și legume proaspete. De aceea, pentru a preveni carența de vitamine este bine ca și în sezonul rece alimentația zilnică să conțină cât mai multe fructe neconservate – citrice, mere, pere. De altfel în perioada sezonului rece se recomandă administrarea de suplimente cu vitamina D, dar numai după ce vă consultați cu medicul dvs.
Nivelul scăzut de vitamina D din organism duce la demineralizări oasoase. La copilul mic induce riscul de apariție a rahitismului (oase demineralizate, moi, care sub greutatea corpului copilului se îndoaie formând așa-zisele „picioare în paranteză”). La adult și vârstnic provoacă dureri oasoase sau chiar tasări vertebrale, mergând până la fracturi importante.
Deoarece sursele alimentare ce conțin vitamina D sunt destul de puține și principala sursă este reprezentată de razele ultraviolete, nu putem spune că vegetarienii/veganii au probleme legate de carența vitaminei D suplimentar față de cei care au regim alimentar normal.
Suplimentarea se face cu vitamina D sub forma de comprimate, capsule sau soluție-picături, dar numai la recomandarea medicului dumneavoastră. În funcție de deficitul de vitamina D al fiecărui pacient, recomandarea de suplimentare poate cuprinde o doză între 400 UI – 2000 UI zilnic.
Printre cele mai frecvente semne și simptome ce indică un deficit al vitaminei D se regăsesc: astenia fizică, somnolența, dureri osoase sau chiar fracturi la diverse nivele, apărute relativ ușor. Anumite boli – ca depresia sau chiar unele forme de cancer sau boli de inimă – se asociază de asemenea cu un nivel scăzut de vitamina D în organism. În unele situații este necesară administrarea de suplimente cu vitamina D. Deși multe dintre acestea pot fi luate fără prescripție medicală, este recomandat consultarea unui medic înainte de a apela la această soluție. Este de evitat un aport prea mare de vitamina D, care poate fi la fel de periculos ca și deficitul.
Expunerea la lumina soarelui a copilului pe tot parcursul anului este foarte importantă. Totuși prevenția rahitismului este obligatorie înca din ziua 14 de viață a nou-născutului, până la 2 ani. Aceasta se face cu vitamina D3, sub formă de picături. Este necesară însă administrarea la copii pe toată perioada de creștere, în special în sezonul rece.
Un risc mare în ceea ce privește deficitul de vitamina D apare la copii, deoarece acesta poate conduce la rahitism. Vârsta cea mai periculoasă este între 6-36 de luni. O cauză a apariției acestei carențe la nou-născut este cantitatea redusă de vitamina D existentă în laptele matern.
În primul rând acesta poate prezenta deformări la nivelul osaturii, al craniului, la nivelul cutiei toracice. Semnele și simptomele rahitismului la copii include și probleme cu dezvoltarea motorie, problem musculare dar și deformări la nivelul coloanei vertebrale. Medicii atrag atenția că semnele și simptomele rahismului la bebeluși și copii reprezintă o urgență medicală. Se impune vizita de urgență la pediatru. Afecțiunea netratată poate lăsa urme pe viață și afecta sănătatea.
I se spune și vitamina Soarelui. Însă există oare indicații concrete despre momentul ideal din zi când trebuie administrat acest supliment alimentar? Deși există mituri legate de faptul că persoanele care administrează vitamina D noaptea riscă insomnii, nu s-a demonstrat prin studiii. De asemenea nu există un moment oportun din zi sau din noapte pentru administrarea acestui supliment alimentar. Vitamina D este tolerată mai bine, ca multe suplimente alimentare și medicamente, când este luată după una dintre mesele principale. Însă, se poate administra și între mese.
Analiza 25-OH vitamina D este o analiză de sânge prin care se depistează nivelul de vitamina D din organism. Aceasta se recomandă atunci când se suspectează deficit de vitamina D sau chiar hipervitaminoză cu vitamina D, în cazurile de rahitism, osteomalacie. Analiza se mai prescrie și în cazul pacienților care au nevoie de terapie de substituție cu vitamina D. Sângele necesar analizei pentru depistarea vitaminei D se recoltează din venă, iar serul se prelucrează prin centrifugare.
În laboratoarele de analize de medicale, pentru analiza se folosește metoda imunochimică cu detecție prin electrochemiluscență. Se calculează nivelul total al vitaminei D *este inclusă vitamina D2, vitamina D3 etc).
Este binecunoscut faptul că vitamina D se administrează sub formă de picături în general încă de la naștere bebelușilor. De ce? Pentru că deficitul de vitamina D poate da rahitism la copiii sub 3 ani.
Cea mai bună vitamina D vine evident din alimentația naturală în combinație cu expunerea la lumina zilei a porțiuni cât mai mari de piele (atenție, a nu se confunda cu băile de soare la orele de vârf). Din surse precum mâncarea naturală nu ai cum să riști o cantitatea prea mare de vitamina D în organism. Peștele gras precum somnul, tonul sunt recunoscute pentru vitamina D. Pe piață, există în unele țări și alimente fortifiate cu vitamina D precum suc de portocale sau lapte. Atât D3, cât și D2 au efecte asemănătoare. Câteva studii arată că forma D3 (alimentație naturală plus expunere la soare) se sintetizează mai bine în organism.
Ce se întâmplă în cazul în care o persoană are vitamina D în exces? Suplimentele alimentare cu vitamina D se dau fără prescripție medicală. Însă curele cu vitamina D se fac pe baza unei recomandări de la medicul de familie sau a unui medic specialist. Dozele maxime de vitamina D în cazul unor afecțiuni pot fi de 4.000 unități pe zi, cu prescripție medicală.
În cazul în care se prezintă cantități prea mari de vitamina D, crește și nivelului de calciu. Acest fapt duce la formarea de pietre la rinichi, poate afecta buna funcționare a rinichilor, confuzie, starea de amențeală, dezorientare.
Fiolele cu vitamina D 3 conțin vitamina liposolubilă, provenind din precursori de origine animală și vegetală. Vitamina D3 intervine în metabolismul calciului și al fosforului. Favorizează absorbția intestinală a calciului și indirect a fosforului;
Conform prospectului medicamentului, doze mari de vitamina D 3 injectabilă pot provoca: anorexie, senzația de greață, vomă, încetinirea activității glandelor salivare, stare de astenie, dureri de cap. S-au mai semnal și somnolență crescută, dureri abdominale, diaree, decalcifierea oaselor etc. Se recomandă întreruperea tratamentului cu vitamina D3 iar medicii vor stabili procedurile pentru restabilirea unui nivel normal.
Femeile care plănuiesc să rămână însărcinate trebuie să se asigure că organismul lor are suficiente rezerve pentru o sarcină. Medicii ginecologi atrag atenția asupra deficitului de vitamina D la gravide și asupra riscurilor asupra sănătății și bunei dezvoltări și creșteri ale copilului: probleme cu buna dezvoltare a oaselor și dinților, rahitismul, dezvoltarea optima a sistemului imunitar, prevenirea unor boli de tip diabet. Un alt motiv pentru care este important ca viitoarea mamă să aibă suficientă vitamin D este prevenirea infecțiilor vaginale și implicit a riscului de a naște prematur.
În cazul anumitor afecțiuni osoase precum osteoporoză, rahitism, atritră reumatoidă, osteoartrită sau chiar fracture de os se recomandă suplimente alimentare ce cuprinde calciu și vitamina D3. Acestea le sunt indicate și pacienților care suferă de nevralgii, sindrom ovar polichistic, preeclampsie, depresie, stres, atac de panică, deficit de atenție. Inclusiv femeilor aflate la menopauză, celor care suferă de sindrom premenstrual, ovar polichistic li se recomandă cure cu calciu și vitamina D3. Aceste suplimente alimentare nu sunt recomandate pacienților care suferă de hipercalcemie sau hipertiroidie. Alte indicații sunt: sarcină, alăptare, crampe musculare, spasmofilie, sindrom hemoragic, tulburări de coagulare.
Oase puternice, dinți sănătoși înseamnă și suficient calciu și suficientă vitamina D în copilărie și adolescență. În această perioadă stă la bază bunei funcționări a organismului în întreaga viață. Ca și vitamina D, corpul nu poate produce calciu și alimentația este importantă pentru a obține calciu, vitamina D plus contactul cu lumina soarelui. Dacă organismul nu are suficient calciu din alimentație preia din rezervele de calciu din oase. În funcție de recomandările pediatrilor, copiii au nevoie de o dietă bogată în lactate, pește, legume tip broccoli. Suplimentarea dietei cu calciu și vitamina D la copii și adolescenți se face doar pe baza recomandărilor medicului pediatru și pe perioadelor specifice.
Consultanți de specialitate:
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie și Dr. Dragoș Cătălin Dănescu, Medic specialist Medicină de familie