Vitamina D: între mit și adevăr. Suplimentăm sau nu cu D3 pe timpul verii?

Iată care sunt cele mai frecvente mituri despre Vitamina D și dacă este necesară suplimentarea cu D3 pe timpul verii.
  • Publicat:
Vitamina D: între mit și adevăr. Suplimentăm sau nu cu D3 pe timpul verii?
Vitamina D: între mit și adevăr. Suplimentăm sau nu cu D3 pe timpul verii?

Știm deja despre Vitamina D că este o vitamină esențială pentru un organism sănătos. Alături de calciu, vitamina D ajută la formarea oaselor și menținerii lor și este esențială chiar și pentru sănătatea dentară. De-a lungul anilor au apărut numeroase mituri care gravitează în jurul carențelor și deficitelor de vitamina D, pentru că niciodată nu putem spune sigur că suntem în grafic cu valorile, dar Dr. Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinolog și nutritionist ne-a răspuns la câteva curiozități privind această vitamină mult controversată. Așadar, iată care sunt cele mai frecvente mituri despre Vitamina D și dacă este necesară suplimentarea cu D3 pe timpul verii.

Mituri și adevăruri despre Vitamina D

CSID: Să începem cu câteva mituri despre vitamina D. Doar câteva minute de stat la soare te ajută să asimilezi cantitatea necesară de Vitamina D. Mit sau adevăr?

Dr. Ioana Stavrositu: Mit parțial. Expunerea la soare poate contribui la sinteza vitaminei D, dar durata necesară variază în funcție de factori precum latitudinea, momentul zilei, culoarea pielii și suprafața de piele expusă. Pentru unele persoane, câteva minute pot fi suficiente, dar pentru altele poate fi necesară o expunere mai îndelungată. Să nu uităm și faptul că de cele mai multe ori expunerea la soare se face cu factori de protecție ceea ce împiedică sinteza suplimentară. De asemenea vitamina D se sintetizează în piele in special în prezența razelor UVB de la soare, de care ne ferim. De aceea, este important să testăm periodic nivelul de vitamina D pentru a ne asigura că atingem valorile optime.

CSID: Carențele de vitamina D apar doar în sezonul rece. Mit sau adevăr?

Dr. Ioana Stavrositu: Mit. Deși deficitul de vitamina D este mai frecvent în sezonul rece din cauza expunerii reduse la soare, acesta poate apărea și vara, mai ales la persoanele care evită expunerea la soare, folosesc protecție solară în exces, suferă de obezitate sau au anumite afecțiuni medicale. Testarea periodică este esențială pentru a monitoriza nivelul de vitamina D. Iar dacă să ajungem la laborator pentru analiza 25OH vitamina D este uneori mai dificil și destul de costisitor, alternativa avantajoasă este un test rapid pentru vitamina D care poate fi găsit cu ușurință în farmacii, la un preț accesibil, și care poate fi făcut în confortul propriei case, cu precizie de laborator. Este un test semicantitativ, adică indică intervalul în care te încadrezi cu nivelul de vitamina D din sânge, testat cu o mica înțepătură în deget. Astfel, în doar 10 minute poți afla acest interval și poți merge cu rezultatul la medic pentru ca acesta să indice dozajul necesar pentru suplimentare, în funcție de rezultatul testării.

Dr. Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinolog și nutritionist
Dr. Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinolog și nutritionist

CSID: Putem lua suficientă vitamina D doar din alimentație. Mit sau adevăr?

Dr. Ioana Stavrositu: Mit. Deși unele alimente conțin vitamina D, cum ar fi peștele gras, ouăle și produsele lactate fortificate, cantitatea obținută din alimentație este adesea insuficientă pentru a atinge nivelurile optime, mai ales în absența expunerii la soare. De aceea, suplimentele de vitamina D sunt adesea necesare.

CSID: Suplimentele nu au același efect la expunerea la soare. Mit sau adevăr?

Dr. Ioana Stavrositu: Adevăr parțial. Suplimentele de vitamina D sunt eficiente în creșterea nivelurilor serice de vitamina D, dar sinteza naturală prin expunerea la soare aduce și alte beneficii, precum producția de oxid nitric, care are efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare.

Depinde mult însă și de dozaj, tipul suplimentelor și starea de sănătate a pacientului.

Exemplu: dacă stăm la soare 20 minute zilnic ne asigurăm cel mai probabil mai puțin D3 decât dacă luăm o capsulă moale cu 2000 U.I. D3.

Încă un aspect de menționat: în cazul persoanelor supraponderale, expunerea la soare nu asigură suficient D3 și este necesară suplimentarea fără doar și poate.

Suplimentele cu vitamina D3 naturală (colecalciferol) sunt mai eficiente decât cele cu vitamina D2 (ergocalciferol).

E indicat întotdeauna să alegem suplimente cu vitamina D naturală (din lanolină).

CSID: Dacă mă dau cu SPF nu mai asimilez vitamina D. Mit sau adevăr?

Dr. Ioana Stavrositu: Adevăr parțial. Utilizarea protecției solare reduce sinteza vitaminei D, dar nu o elimină complet. Însă având in vedere că avem la îndemână suplimentarea, nu avem de ce să ne îngrijorăm de acest aspect. Totul este să găsim acel echilibru pentru sănătatea noastră, pentru că nu putem ignora nici beneficiile protecției solare asupra sănătății din alte puncte de vedere, așa că dacă tot este la îndemână să suplimentăm cu vitamina D, este indicat să o facem, pentru a nu ne expune altor riscuri în cazul în care nu utilizăm protecție solară optima doar pentru a ne asigura aportul de vitamina D pe această cale.

CSID: Carența de vitamina D afectează atât fertilitatea masculină, cât și cea feminină. Mit sau adevăr?

Dr. Ioana Stavrositu: Adevăr. Studiile sugerează că nivelurile scăzute de vitamina D pot influența negativ fertilitatea, afectând calitatea spermei la bărbați și funcția ovariană la femei. Iată încă un motiv pentru a testa periodic nivelul vitaminei D, mai ales că sunt disponibile testele rapide care ușurează mult acest proces și bineînțeles a suplimenta cu vitamina D în concordanță cu rezultatul testului și îndrumarea medicală.

Vitamina D3 și suplimentarea pe timpul verii

CSID: Ce rol are vitamina D3?

Dr. Ioana Stavrositu: Vitamina D3 (colecalciferol) joacă un rol crucial în absorbția calciului și fosforului, menținând sănătatea oaselor și dinților. De asemenea, susține funcționarea sistemului imunitar, sănătatea cardiovasculară și funcțiile neuromusculare. Variantele sale lichide este important să fie păstrate în flacoane etanșe, de culoare închisă, pentru a preveni degradarea și oxidarea. Eu recomand spray-ul sau capsulele de vitamină D cu bază uleioasă. Vitamina D este liposolubilă, ceea ce înseamnă că se absoarbe mai bine în prezența grăsimilor, de aceea suplimentele în suspensie uleioasã, au un grad ridicat de absorbție în organism.

CSID: Suplimentăm sau nu cu D3 pe timpul verii?

Dr. Ioana Stavrositu: Depinde. Testarea periodică a nivelului de vitamina D este esențială pentru a lua decizii informate privind suplimentarea. Iar așa cum am precizat și anterior, dacă testele de laborator poate nu ne sunt întotdeauna la îndemâna, testul rapid poate fi găsit în farmacii, atât în locațiile fizice, cât și online, și poate fi făcut în confortul propriei case, cu precizie de laborator. Este un real ajutor pentru a detecta nivelul de vitamina D din sânge, rezultatele putând fi nivel suficient, nivel insuficient, deficit mare sau exces.

CSID: Ce semne și simptome indică deficitul de vitamina D3?

Dr. Ioana Stavrositu: Semnele și simptomele deficitului de vitamina D3 includ oboseală, dureri musculare și articulare, slăbiciune musculară, stări depresive, favorizarea instalării osteoporozei la femeile aflate la menopauză și, în cazuri severe, osteomalacie la adulți sau rahitism la copii. Pentru a monitoriza și corecta deficitul, testarea periodică este esențială, iar dacă nivelul nu este optim, suplimentarea este recomandată, urmată de o nouă testare după 3 luni pentru a verifica eficacitatea tratamentului și a decide următorii pași, eventual schimbarea dozei de suplimentare și așa mai departe.

Reamintesc că suplimentele de vitamina D, precum cele sub formă de spray sau picături, sunt mai eficace dacă sunt în suspensie uleioasă, deoarece vitamina D este liposolubilă și se absoarbe mai bine în prezența grăsimilor. Plus că sunt extrem de ușor de utilizat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian