Vitamina P este un termen folosit pentru un grup de compuşi numiţi flavonoide care, de fapt, nu sunt vitamine. Există diferite dipuri de flavonoide care se refăsesc în fructe, legume, ceaiuri, cacao şi vin şi oferă alimentelor diferite culori, ajută la protejarea împotriva razelor ultraviolete şi a infecţiilor şi chiar pot veni la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Flavonoidele, cunoscute şi ca bioflavonoide, fac parte din familia compuşilor polifenoli care au şase subclase. Există în prezent peste 6.000 de flavonoide. În anul 1930 au fost extrase pentru prima oară din portocale şi folosiţi de oamenii de ştiinţă ca o nouă formă de vitamină, pe care au numit-o vitamina P. În prezent, nu se mai foloseşte această denumire, deoarece flavonoidele nu sunt în realitate vitamine. Acestea există în diverse plante care ajută la prevenirea infecţiilor, protejează împotriva expunerii la soare şi a factorilor de stres din mediul înconjurător şi atrag insectele pentru polenizare. De asemenea, flavonoidele sunt responsabile pentru culorile multor fructe şi legume precum fructele de pădure, cireşele sau roşiile.
Surse care conţin flavonoide:
Flavonoidele oferă o varietate de beneficii pentru sănătate şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului şi a altor afecţiuni. Studiile sugerează că acestea au capacitatea de a acţiona ca antioxidanţi şi s-a observat că reduc formarea şi reactivarea moleculelor numite radicali liberi, care pot duce la deteriorarea celulară şi apariţia bolilor.