Vitamina P: ce este şi în ce alimente se regăseşte

Află ce este, de fapt, Vitamina P.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina P: ce este şi în ce alimente se regăseşte
FOTO: shutterstock / Vitamina P: ce este şi în ce alimente se regăseşte

Vitamina P este un termen folosit pentru un grup de compuşi numiţi flavonoide care, de fapt, nu sunt vitamine. Există diferite dipuri de flavonoide care se refăsesc în fructe, legume, ceaiuri, cacao şi vin şi oferă alimentelor diferite culori, ajută la protejarea împotriva razelor ultraviolete şi a infecţiilor şi chiar pot veni la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Tipuri de flavonoide şi surse în care le regăsim

Flavonoidele, cunoscute şi ca bioflavonoide, fac parte din familia compuşilor polifenoli care au şase subclase. Există în prezent peste 6.000 de flavonoide. În anul 1930 au fost extrase pentru prima oară din portocale şi folosiţi de oamenii de ştiinţă ca o nouă formă de vitamină, pe care au numit-o vitamina P. În prezent, nu se mai foloseşte această denumire, deoarece flavonoidele nu sunt în realitate vitamine. Acestea există în diverse plante care ajută la prevenirea infecţiilor, protejează împotriva expunerii la soare şi a factorilor de stres din mediul înconjurător şi atrag insectele pentru polenizare. De asemenea, flavonoidele sunt responsabile pentru culorile multor fructe şi legume precum fructele de pădure, cireşele sau roşiile.

Surse care conţin flavonoide:

  • uleiul de măsline
  • fructele de pădure
  • ceapa
  • salata kale
  • stugurii
  • tomatele
  • vinul roşu
  • ceaiurile verzi şi negre
  • pătrunjelul
  • menta
  • varza
  • cacao
  • mere
  • citrice: portocale, lămâi etc
  • boabele de soia şi produsele din soia
  • merişoarele

Beneficii pentru sănătate

Flavonoidele oferă o varietate de beneficii pentru sănătate şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului şi a altor afecţiuni. Studiile sugerează că acestea au capacitatea de a acţiona ca antioxidanţi şi s-a observat că reduc formarea şi reactivarea moleculelor numite radicali liberi, care pot duce la deteriorarea celulară şi apariţia bolilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult