Ariditate vaginală

[Ariditate vaginală, uscăciune vaginală, vagin uscat]

Descriere

Ariditatea vaginală defineşte starea vaginului când nu este lubrifiat îndeajuns şi oferă o senzaţie incomodă de iritaţie: activităţile zilnice devin uneori intolerabile, iar contactele sexuale mai mult o povară, fiind lipsite de plăcere.

Cea mai frecventă cauză a durerilor din timpul actului sexual, ariditatea vaginală apare mai ales după instalarea menopauzei (de la 10 până la 40 la sută dintre femeile ajunse la menopauză au astfel de probleme), dar poate apărea la orice vârstă. Uscăciunea vaginală este semnul distinctiv al atrofiei vaginale (vaginitei atrofice) caracterizată de subţierea şi inflamaţia peretelui vaginal datorită scăderii nivelului de estrogen.

Printre dezechilibrele cu care te poţi confrunta într-o astfel de situaţie se numără şi: senzaţia de uscăciune, mâncărime, arsuri, senzaţia de presiune locală, dureri sau mici sângerări în timpul contactelor sexuale, urinări frecvente sau imperioase (urgenţa de a urina imediat ce a apărut senzaţia).

Cauze

Asociată, în general, cu deficienţa secreţiei de estrogen, lubrifierea necorespunzătoare a vaginului poate fi determinată de diverse şi complexe cauze, printre care:

• Deficitul de estrogen reprezintă principala cauză a aridităţii vaginale. Estrogenul, hormon sexual feminin, ajută la starea nomală, sănătoasă a ţesutului vaginal prin  menţinerea normală a lubrifierii, acidităţii şi elasticităţii tisulare. Aceşti factori realizează o apărare naturală împotriva infecţiilor vaginale şi urinare. Dar atunci când scade nivelul de estrogen, scade şi această formă de apărare ducând la o mucoasă vaginală mai subţire, fragilă şi mai puţin elastică. Nivelul de estrogen poate scădea în următoarele situaţii:
 Menopauză sau perimenopauză ;
 Naştere;
 Alăptare;
 Efectele tratamentelor împotriva cancerului asupra ovarelor, inclusiv ale radioterapiei, chimioterapiei şi hormonoterapiei;
 Extirparea (scoaterea) chirugicală a ovarelor;
 Anumite afecţiuni imune;
 Fumatul;
• Hipotiroidism – deficienţa hormonului tiroidian;

• Medicamentele cum sunt antialergicele, medicamentele contra răcelii, unele antidepresive pot scădea lubrifierea în mai multe regiuni ale corpului, inclusiv la nivelul vaginului. Medicamentele antiestrogenice, cum sunt cele folosite în cazul cancerului mamar pot duce, de asemenea, la uscăciune vaginală.

Sindromul Sjogren – afecţiune autoimună care atacă, eronat, propriile glande, mai ales cele lacrimale şi salivare; pe lângă uscăciunea gurii şi a ochilor poate determina şi uscăciune vaginală;

Vaginită – inflamaţie a vaginului, în formă acută;

Duşurile vaginale cu anumite preparate lichide duc la tulburarea echilibrului chimic de la nivelul vaginului şi la apariţia inflamaţiei (vaginita).
 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”