Arsura la stomac (pirozis)

[Arsura de la stomac, Indigestie acută, Pirozis, Reflux gastroesofagian, Aciditate, Arsură în gât]

Descriere

Senzaţii dureroase asemănătoare unor arsuri resimţite în partea superioară a abdomenului care uneori iradiază în spatele sternului şi, de obicei, apar după mese, după un efort fizic intens sau după o dietă consistentă în carne, lipide şi dulciuri, ori în timpul nopţii, când eşti culcat.

Arsurile îţi creează o stare de disconfort profund, îţi strică buna dispoziţie şi uneori le poţi confunda cu durerea de inimă. Atunci când sunt extrem de intense amintesc de infarctul miocradic.

Arsura de la stomac poate fi resimţită în mai multe feluri:
arsură în piept, chiar în spatele sternului ce poate dura de la câteva minute la câteva ore
durere în piept
senzaţie de ardere în gât sau senzaţia de lichid cald, acid sau sărat în partea din spatele gâtului
• senzaţie de a avea resturi alimentare lipite undeva în mijlocul pieptului sau în mijlocul gâtului

Pirozisul, după cum este denumită arsura în termeni medicali, întruchipează multe feţe şi poate fi destul de greu de tratat. El este simptomul pentru boala de reflux gastroesofagian – patologie individuală care descrie agresiunea acidă a sucului gastric asupra mucoasei esofagiene. Adică, sucul gastric din interiorul stomacului ajunge în esofag, dar esofagul are un pH mult mai crescut decât stomacul şi, astfel, sucul gastric arde chimic mucoasa esofagiană.

Dacă fenomenul acesta continuă în mod constant pot exista implicaţii la nivelul vaselor sanvine din mucoasă – sângerări digestive care se pot manifesta prin vărsături cu sânge.

Este pirozis sau atac de cord?

Pentru că se fac confuzii mari între cele două probleme medicale – fiind foarte asemănătoare şi ambele cu o locaţie imprecisă – este bine să cunoşti acele câteva elemente care fac diferenţa.

De multe ori, un infarct miocardic a fost confundat cu un ulcer perforat sau invers.

În primul rând trebuie să-ţi adresezi trei întrebări concrete: transpiri?, ai palpitaţii, respiri greu? Dacă răspunzi afirmativ la cele trei întrebări cel mai indicat este să consulţi un medic pentru a exclude o eventuală problemă cardiacă.

Un posibil atac de cord se diferenţiază de o arsură gastrică prin simptome în plus care înrăutăţesc starea generală a organismului:

– o durere surdă în sau aproape de centrul pieptului
– sentimentul că te strânge o centură în jurul pieptului
– ameţeală
– presiune bruscă pe piept care se agravează rapid
– durere extinsă la umeri, gât, maxilar, braţe
– transpiraţie, uneori înceţoşarea privirii
– respiraţie îngreunată brusc

Simptome care apar în cazul bolii de reflux gastroesofagian:
• Durere ascuţită sau senzaşie de arsură la nivelul toracelui, care se agravează după masă, la aplecare sau cînd persoana se întinde în poziţie orizontală;
• Senzaţie de constricţie la nivelul tocelui sau părţii superioare a abdomenului care trezeşte bolnavul din somn în cursul nopţii;
• Regurgitaţie (întoarcerea fluidelor gastrice în cavitatea bucală);
Greaţă;
DificultăţI la deglutiţie (inghiţire);
Răguşeală (mai ales dimineaţa);
Dureri în gât;
• Tuse, wheezing (respiraţie şuierătoare) sau încercarea repetată de a curăţa gâtul;
• Ercutaţii (eliminare gazelor pe gură, râgâit);
• Apariţia recurentă a unui gust acru sau amar în gură;

Cauze posibile

• Boala de reflux gastroesofagian
• Stenoza pilorica – îngustare a sfincterului situat între stomac şi duoden
Ulcerul gastric şi duodenal
• Hernia hiatala – trecerea permanentă sau intermitentă a unei porţiuni a stomacului prin hiatusul diafragmatic deasupra joncţiunii eso-gastrice în torace.
• Sclerodermia – caracterizată prin creşterea producţiei de collagen în ţesuturile conjunctiv ceea ce duce la îngroşarea pielii şI afecţiuni ale vaselor sanguine şi organelor viscerale incluzând tractul gastrointestinal, inima, plămânii şi rinichii.
Hiperaciditate
• Fumatul sau renunţarea la fumat

De asemenea, în cazul femeilor însărcinate, creşterea numărului de hormoni în asociere cu presiunea generată de fătul în creştere creează contextul propice arsurilor de la stomac. Se agravează în al treilea trimestru, dar dispar aproape întotdeauna după naştere.

Reflux de acid de la unele alimente: alcool, băuturi carbogazoase, ciocolată, citrice (portocale sau lămâi), cafea sau ceai, alimente prăjite sau grase, alimente ce conţin sucuri de tomate, usturoiul şi ceapa, menta şi alimentele picante care conţin chili sau curry.

Obezitatea este o altă cauză a pirozisului, aşa cum pot fi şi aspirina, ibuprofenul sau medicamentele antihipertensive.

Efortul fizic prin creşterea presiunii în cavitatea abdominală.

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

Apare durere severă în piept, mai ales atunci când este însoţită de semne şi simptome precum dificultăţi la respiraţie, sau dureri iradiate la nivelul maxilarului sau braţului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”