Borborisme

[zgomote intestinale, zgomote abdominale, sunete intestinale, chiorăit, ghiorţăit;]

Descriere

Borborismele sunt zgomotele abdominale asemănătoare unui gâlgâit sau chiorăit produse de mişcarea gazelor în interiorul intestinelor.

Zgomotele abdominale sunt produse de intestine pe măsură ce împing alimentele. Deoarece intestinele sunt goale pe dinăuntru, sunetele intestinale produc un ecou în abdomen care se aseamănă cu sunetele auzite în ţevile de apă.

Cele mai multe zgomote intestinale sunt inofensive şi au doar semnificaţia că tractul gastrointestinal funcţionează. Medicul poate ausculta zgomotele intestinale cu ajutorul stetoscopului.

Deşi cele mai multe dintre zgomotele intestinale sunt normale, există unele situaţii în care zgomotele intestinale anormale furnizează informaţii valoroase în ceea ce priveşte starea de sănătate a organismului.
Ileusul este o condiţie caracterizată de lipsa activităţii intestinale. Multe condiţii medicale pot conduce la ileus. Este important de evaluat în detaliu deoarece gazele, lichidele şi conţinutul intestinelor se pot acumula şi pot perfora (rupe) peretele intestinal. În acest caz s-ar putea ca medicul să nu poată auzi niciun zgomot intestinal la auscultaţia abdomenului.

Reducerea sunetelor abdominale (hipoactivitate) inlude o scădere a intensităţii, tonalităţii sau regularităţii sunetelor. Aceasta este un semn că activitatea intestinală este scăzută.

Reducerea sunetelor intestinale este normală în timpul somnului şi de asemenea este normală la scurt timp după administrarea anumitor medicamente şi după intervenţiile chirurgicale abdominale. Scăderea sau absenţa zgomotelor intestinale adesea indică constipaţia.

Sunetele intestinale intense pot fi uneori auzite chiar fără stetoscop. Sunetele intestinale hiperactive se referă la intensificarea zgomotelor intestinale. Aceasta poate apărea uneori în diaree şi postprandial (după masă).

Sunetele abdominale sunt întotdeauna evaluate împreună cu alte simptome precum:
• Flatulenţă (eliminarea gazelor prin anus);
• Greaţă;
• Prezenţa sau absenţa tranzitului intestinal;
• Vărsături.

Lipsa zgomotelor intestinale după o perioadă în care zgomotele intestinale au fost intense poate semnala perforaţia (ruptura) peretelui intestinal sau strangularea intestinului şi necroza (moartea) ţesutului intestinal.

Sunetele intestinale foarte ascuţite pot fi un semn al obstrucţiei intestinale în fază incipientă.

Cauze posibile:

Cele mai multe dintre sunetele care se aud la nivelul stomacului şi intestinelor se datorează proceselor normale de digestie şi nu sunt un motiv de îngrijorare. Multe afecţiuni pot duce la intensificarea sau diminuarea zgomotelor intestinale. Cele mai multe sunt inofensive şi nu necesită tratament.

Sunetele intestinale intense, diminuate sau absente pot fi date de:
Obstrucţia vaselor sangvine care împiedică intestinele să primească un flux corespunzător de sânge. De exemplu, cheagurile de sânge pot determina ocluzia arterei mezenterice;
Ocluzia intestinală mecanică poate fi dată de hernii, tumori sau aderenţe sau afecţiuni similare care obstruează intestinele;
Ileusul paralitic este o afecţiune a nervilor de la nivelul intestinului. Activitatea nervoasă scăzută poate apărea datorită:

 Obstrucţiei vaselor sangvine;
 Ocluziei intestinale;
 Dezechilibrelor electrolitice cum ar fi hipopotasemia;
 Infecţiilor;
 Distensiei excesive a intestinului;
 Traumatismelor.

Alte cauze de diminuare a zgomotelor intestinale includ:
• Medicamente care reduc mişcările intestinale precum opioidele (inclusiv codeina), anticolinergicele şi fenotiazinele;
• Anestezia generală;
• Iradierea la nivelul abdomenului;
• Anestezia rahidiană;
• Intervenţiile chirurgicale la nivelul abdomenului.

Alte cauze de intensificare a zgomotelor intestinale:
• Boala  Crohn;
• Diareea;
• Alergiile alimentare;
• Hemoragia gastrointestinală;
• Enterita infecţioasă;
• Colita ulcerativă.

Trebuie să mergi la doctor dacă:

Apar simptome precum:
• Sângerări rectale;
• Greaţă;
• Diaree sau constipaţie;
• Vărsături.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”