Depigmentarea pielii

[Pierderea pigmentaţiei pielii, leucodermie]

Descriere

Depigmentarea pielii reprezintă decolorarea pielii, scăderea sau pierderea pigmentaţiei pielii care poate fi localizată sau generalizată.

Melanocitele sunt celule ale pielii care produc un pigment numit melanină care determină culoarea pielii. În funcţie de cantitatea de pigment pielea poate fi mai colorată sau dimpotrivă mai puţin colorată.

Modificările de culoare ale pielii pot apărea datorită unor medicamente sau modificări hormonale, dar pot însoţi mai multe afecţiuni cum ar fi: alergii, infecţii, inflamaţii, insuficienţele anumitor organe, cancer. Modificările de pigmentaţie pot apărea brusc sau treptat.

Depigmentarea pielii poate fi determinată de cauze locale sau sistemice. Pierderea pigmentaţiei poate fi parţială (de ex. dupa traumatismele pielii) sau poate fi definitivă (de ex. în vitiligo), poate fi temporară (pitiriazis versicolor) sau permanentă (albinism).

Cauze posibile

Albinismul este o afecţiune congenitală caracterizată de absenţa parţială sau totală a melaninei. Tipul şi cantitatea de melanină din organism determină culoarea pielii, părului şi a ochilor. Cei mai mulţi oameni care suferă de albinism sunt sensibili la expunerea la soare şi au risc crescut de a dezvolta cancer de piele.
Inflamaţiile pielii, inclusiv arsurile – depigmentarea apare după leziuni ale pielii, în timpului procesului de vindecare; acest lucru se datorează afectării sau distrugerii melanocitelor.
• Anumite infecţii fungice – pitiriazis versicolor. Pitiriazisul versicolor este o infecţie superficială a pielii dată de o ciupercă care se găseşte în mod normal pe piele (nu este contagioasă). În anumite condiţii această ciupercă se înmulţeşte şi determină o erupţie cu pete albe, roz, maronii.
Vitiligo este o afecţiune autoimună în care celule imune ale organismului atacă melanocitele şi astfel apar pete albe pe piele care pot conţine fire de păr alb. Cel mai frecvent sunt afectate faţa, coatele şi genunchii, mâinile şi picioarele, organele genitale. Sunt afectate ambele părţi ale corpului în mod egal.Vitiligo poate apărea la orice vârstă şi poate evolua în multe feluri; el poate rămâne localizat în zona în care a debutat sau se poate generaliza.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”