Fiecare om măcar odată în viaţă a experimentat durerea, indiferent unde aceasta a fost localizată. Dar în majoritatea cazurilor durerea trece fie de la sine, fie cu ajutorul unor medicamente antialgice.
În cazul durerii cronice sau recurente lucrurile stau altfel. Acest tip de durere este persistentă pe timp de zile, săptămâni, luni sau chiar ani, perioadă în care persoana respectivă suferă din această cauză, durerea putând apărea în orice zonă a corpului.
Uneori durerea este rezultatul unor factori ce pot fi identificaţi (de ex. artrita), dar alteori ea apare fără o cauză evidentă.
Durerea nu trebuie ignorată. Indiferent de intensitate – uşoară, moderată sau severă – tratamentul ameliorează de obicei durerea.
Există două tipuri de durere, fiecare dintre ele putând fi recurentă. Prima se numeşte nociceptivă, iar cealaltă este neuropată.
Durerea nociceptivă reprezintă răspunsul normal la durere. Ea poate fi temporară sau cronică şi de obicei cedează la medicamente.
Durerea neuropată apare atunci când apar „erori” ale sistemului nervos. Durerea în acest caz nu este parte a unui răspuns dureros, deşi uneori poate fi provocată de o boală sau un traumatism. Durerea neuropată tinde să se cronicizeze şi de obicei nu dispare la medicamentele antialgice.
Formele de prezentare ale durerii cronice pot fi diferite de la o persoană la alta. Pentru unii poate fi ca o senzaţie de arsură sau furnicatură, pentru alţii ca o rigiditate, mobilitate limitată sau ca un junghi.
Durerea cronică care nu dispare indiferent de mijloacele folosite afectează viaţa persoanei în cauză. În multe cazuri, persoanele care suferă de durere cronică au dificultăţi în muncă, alimentaţie, odihnă (somn) şi relaţiile interpersonale. Ei pot fi iritabili, anxioşi şi deprimaţi. În speranţa că se vor simţi mai bine, mulţi vor încerca diverse medicamente antialgice care dau sau nu rezultate.
Unii pot deveni dependenţi de aceste medicamente. Alţii încearcă metode chirurgicale riscante care pot sau nu să rezolve problema. Durerea determină persoana în cauză să-şi limiteze activitatea şi acest lucru adesea agravează durerea. Exerciţiul fizic şi plimbările eliberează endorfine care substanţe naturale care ameliorează durerea. Se recomandă ca aceste activităţi fizice să dureze aproximativ 30 minute pe zi, 5 zile pe săptămână.
Acupunctura, alături de activitatea fizică ajută la controlarea durerii cronice.
Deşi durerea cronică nu poate fi prevenită întotdeauna, există anumiţi factori care pot influenţa apariţia ei. Unii dintre aceştia sunt: menţinerea unei stări fizice şi psihice bune, odihna suficientă, un regim alimentar corect şi sănătos, reducerea stresului. În funcţie de cauzele durerii, uneori repausul la pat poate ameliora durerea, alteori o poate agrava. De asemenea activitatea fizică uneori poate ajuta, alteori nu.
Durerea cronică poate apărea în urma unei boli sau accident din trecut sau datorită unor afecţiuni prezente precum artrita sau cancerul. În multe cazuri pot să nu existe cauze evidente ale durerii (boală sau traumă prezentă sau în antecedente).
Cauzele frecvente de durere cronică sunt:
• cefaleea – cele mai frecvente forma de cefalee sunt migrena, durerea repetitivă şi durerea de stres;
• durerea în regiunea inferioară a spatelui este cea mai frecventă cauză care limitează activitatea persoanelor cu vârstă sub 45 de ani;
• cancer – durerea în acest caz afectează majoritatea pacienţilor în stadii intermediare sau avansate de cancer;
• artrita;
• leziunile nervoase de la nivelul creierului sau măduvei spinării;
• Dureri psihogene – care nu au o cauză fizică;
• siclemia (anemia cu celule în seceră).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.