Durere de spate (durere lombară)

[Durere lombară, Lombalgie]
Durere de spate (durere lombară)

Descriere: ce considerăm a fi o durere de spate

O durere de spate este orice fel de durere sau disconfort care apare în partea din spate a trunchiului între pelvis şi gât.

Este o problemă care apare foarte frecvent. Poate apărea ocazional sau poate fi cronică, adică să dureze mai mult de trei luni.

Durerea de spate poate fi localizată într-o anumită zonă (de ex. durerea joasă de spate sau lombară, durerea mijlocie sau toracică şi durere în partea superioară a spatelui, cervicală sau la nivelul cefei) sau poate apărea pe o porţiune mai întinsă a spatelui. Durerea localizată poate iradia sau extinde către ale zone ale corpului. Şi reversul este adevărat, adică o durere din altă parte a corpului poate iradia către spate.

Durerea joasă de spate este una dintre cele mai serioase probleme de sănătate din zilele noastre. Ea poate varia ca şi gravitate de la durere uşoară, surdă, supărătoare până la una acută, ascuţită, severă, persistentă. Ea poate limita mişcările şi să interfereze cu activităţile zilnice. Uneori durerile pot fi atât de severe încât să forţeze persoana să se întindă în pat, fără să se poată mişca. De cele mai multe ori, durerile de spate acute se rezolvă cu măsuri de îngrijire de bază în câteva săptămâni, dar uneori pot persista şi pot produce în timp probleme grave.

La nivelul spatelui există mai multe structuri: coloana vertebrală, măduva spinării, nervi, discuri intervertebrale, muşchi, ligamente şi tendoane. Oricare dintre aceste structuri se pot inflama sau irita ca răspuns la o serie de afecţiuni mai mult sau mai puţin serioase. Durerea de spate are multe cauze cum ar fi: leziuni sportive, postura inadecvată, artrita, efortul muscular sau traumatisme din accidentele de maşină. Sursa şi cauza durerilor cronice sunt mai greu de diagnosticat şi tratat.

Simptome frecvent asociate cu durerea de spate

Durerea de spate însoţită de alte simptome cum ar fi incontinenţa urinară (imposibilitatea de a controla urinarea) sau amorţeala apărută la nivelul extremităţilor (picioare) este dată de o afecţiune serioasă şi trebuie evaluată imediat.

Durerea de spate poate apărea alături de alte simptome în funcţie de boala care o produce. De exemplu, dacă durerea este dată de artrită atunci pot apărea dureri articulare şi în alte părţi ale corpului. Durerea apărută ca urmare a compresiei unui nerv poate duce la pierderea controlului vezicii urinare. Durerea de spate este deseori un simptom al fibromialgiei care este caracterizată şi de fatigabilitate şi tulburări de somn (insomnie). Alte simptome pot fi: anxietate, depresie, oboseală, febră, cefalee, rigiditatea spatelui apărută dimineaţa, dureri la nivelul feselor şi care coboară pe unul dintre membrele inferioare mai jos de genunchi, eritem(roşeaţă), căldură locală sau tumefacţie (umflare) la nivelul spatelui, dureri la nivelul umerilor, gâtului sau şoldurilor, tulburări de somn (insomnie).

În unele cazuri durerea de spate poate apărea alături de alte simptome care pot indica o afecţiune serioasă cum ar fi infarctul miocardic (atacul de cord) sau sindromul de coadă de cal (în care nervii de la nivelul măduvei spinării sunt compresaţi sau paralizaţi, determinând pierderea sensibilităţii şi a mişcării).

Cauzele care ar putea genera o durere de spate:

Cauze structurale ce pot duce la dureri de spate:
• Hernia de disc;
• Spamele musculare;
• Osteoartrita care poate afecta porţiunea inferioară a spatelui. În unele cazuri artrita poate duce la stenoză spinală ;
• osteomielită (infecţie sau inflamaţie a oaselor de la nivelul spatelui);
• osteoporoza (boală osoasă metabolică) care creşte riscul de fractură vertebrală prin compresie;
• scolioză;
• boala Paget a oaselor;
• leziunea nervului sciatic datorită stenozei spinale sau a degenerescenţei discale;
• degenerarea spinală (degenerescenţa discală numită şi spondiloză);
• stenoza spinală (îngustarea canalului medular care duce la compresia măduvei spinării sau a nervilor);
• fractura spinală;
• spondilita (infecţia sau inflamaţia articulaţiilor de la nivelul coloanei vertebrale);
• entorse şi luxaţii datorate suprasolicitării sau traumatismelor – ridicarea repetată a greutăţilor mari sau mişcările bruşte pot produce întinderi musculare şi ligamentare. Fără o condiţie fizică bună, solicitarea constantă a spatelui poate determina spasme musculare dureroase.
Alte cauze: fibromialgia, boala inflamatorie pelvină, sindromul premenstrual, prolapsul uterin, obezitatea.
Afecţiuni serioase care pot duce la dureri de spate: anevrismul aortic, atacul de cord, litiaza renală sau alte afecţiuni renale (inclusiv infecţii sau tumori), mielomul multiplu, pancreatita sau cancerul pancreatic, cancerul de prostată, tumorile benigne sau maligne ale coloanei vertebrale.

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

Durerea de spate este însoţită de simptome cum ar fi:
• slăbiciune progresivă şi amorţeala mâinilor sau a picioarelor;
• pierderea controlului urinar;
• durere abdominală;
• durere toracică;
• dificultăţi respiratorii;
• dureri la nivelul maxilarului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”