Eliminare necontrolată de materii fecale

[incontinenţa fecală, incontinenţă rectală, incontinenţă anală]

Descriere

Incontinenţa fecală reprezintă incapacitatea de a controla tranzitul intestinal cu eliminarea involuntară de gaze şi materii fecale.

Se datorează pierderii controlului voluntar asupra sfincterului anal. Se mai numeşte şi incontinenţă rectală. Este o problemă frecventă, mai ales la persoanele în vârstă. Multe persoane cu incontinenţă fecală au şi incontinenţă urinară.

Incontinenţa rectală poate varia de la parţială, în care persoana pierde doar o cantitate mică de scaun lichid, până la forma completă în care tranzitul intestinal nu poate fi controlat deloc. Schimbarea alimentaţiei şi excluderea anumitor medicamente pot ajuta persoana să reia controlul tranzitului.

Incontinenţa fecală nu este de obicei o afecţiune gravă, dar poate interfera cu viaţa de zi cu zi. Persoanele care au incontinenţă fecală pot evita anumite activităţi sociale de teama de a nu se face de râs.

Riscul de apariţie a incontinenţei fecale creşte în raport cu anumiţi factori:
• Sexul feminin – incontinenţa rectală este mai frecventă la femei, unul dintre motive fiind complicaţiile din timpul naşterii pe cale vaginală;
• Antecedente de epiziotomie;
• Vârsta înaintată – deşi poate apărea la orice vârstă, este mai frecventă la vârsta a doua şi a treia. Una din zece femei cu vârstă peste 40 de ani suferă de incontinenţă rectală;
• Afecţiuni ale sistemului nervos – accident vascular cerebral, diabet, scleroza multiplă;
• Demenţa – incontinenţa fecală este adesea întâlnită în fazele avansate ale bolii Alzheimer şi demeţei;
• Depresie;
• Activitate fizică redusă;
• Obezitatea;

Simptomele care pot apărea sunt:
• Lipsa controlului tranzitului pentru gaze sau materii fecale (lichide sau solide);
• Diaree;
• Constipaţie;
• Flatulenţă (eliminarea de gaze prin anus) şi balonare;

Cauze posibile

Cea mai frecevntă cauză de incontinenţă rectală o reprezintă lezarea muşchilor din jurul anusului (sfincterele anale). Naşterea pe cale vaginală poate produce leziuni la nivelul sfincterelor sau ale nervilor ce deservesc sfinctere anale, mai ales dacă s-a practicat epiziotomia sau dacă s-a folosit forcepsul în timpul naşterii. De aceea femeile sunt de două ori mai afectate de această afecţiune decât bărbaţii.
Intervenţiile chirurgicale pentru tratarea hemoroizilor (vene dilatate) de la nivelul anusului sau rectului, precum şi alte intervenţii mai complexe pot, de asemenea, să afecteze muşchii sau nervii, ducând la incontinenţă fecală.
Leziunile nervilor care primesc informaţii de la nivelul rectului sau ale celor care controlează sfincterele anale pot duce la incontinenţă fecală. Aceste leziuni se produc în timpul naşterii, prin încordarea, solicitarea constantă în timpul tranzitului intestinal, prin leziuni ale măduvei spinării sau accidente vasculare cerebrale. Unele afecţiuni, cum ar fi diabetul şi scleroza multiplă, pot, de asemenea, să afecteze nervii şi să producă leziuni care să conducă la incontinenţă fecală.
Diareea (de multe ori datorată sindromului de intestin iritabil);
• Impactarea fecală – datorată constipaţiei cronice severe, apărută adesea la vârstnici. Musculatura rectului şi a intestinului se întinde şi se slăbeşte şi astfel permite scaunelor lichide care se găsesc deasupra obstacolului creat de impactarea fecală să treacă pe lângă obstacol şi să se scurgă la exterior. Constipaţia cronică poate provoca şi leziuni ale nervilor care, şi acestea duc la incontinenţă fecală.
Pierderea capacităţii de stocare a rectului. În mod normal, rectul se dilată pentru a permite acumularea de materii fecale. Dacă există cicatrici rectale sau pereţii rectali sunt rigizi datorită intervenţiilor chirurgicale, radioterapiei (pentru cancerul de prostată) sau bolilor inflamatorii intestinale (boala Crohn sau colita ulcerativă), rectul nu se va mai putea dilata suficient, iar excesul de materii fecale se scurg la exterior.
• Prolapsul rectal (căderea rectului către anus);
• Rectocel (proeminare a rectului la nivelul vaginului);
• Malformaţii congenitale;
• Tulburări cognitive (ale gândirii) (de exemplu după accidente vasculare cerebrale sau boală Alzheimer avansată).
• De multe ori se întâmplă să coexiste mai multe cauze ale incontinenţei fecale. De asemenea, nu este ieşit din comun să nu se descopere nicio cauză pentru incontinenţa rectală.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”