Ginecomastie

[creşterea anormală a sânilor la bărbaţi]

Ce înseamnă ginecomastie

Ginecomastia se referă la situaţia în care bărbaţii dezvoltă ţesut mamar în exces. Nu trebuie confundată cu pseudoginecomastia, în care ţesutul adipos dă aparenţa de sân. Ginecomastia nu este rară, mai ales la băieţii la pubertate sau la sugarii de sex masculin.

Ginecomastia apare datorită modificării nivelelor de androgeni şi estrogeni care controlează dezvoltarea caracteristicilor masculine şi respectiv feminine.

Ginecomastia debutează adesea ca o formaţiune sensibilă situată mai jos de mamelon. Formaţiunile sunt în general de dimensiuni mici. Dezvoltarea ţesutului mamar poate apărea uni sau bilateral, iar modificarea poate fi inegală. În anumite cazuri, de exemplu la sugari, galactoreea (secreţia de lapte) poate însoţi ginecomastia.

Ginecomastia poate apărea ca urmare a acţiunii factorilor ereditari, stilului de viaţă sau factorilor de dezvoltare. Poate apărea la băieţii aflaţi la pubertate în aproximativ jumătate din cazuri. În plus, ginecomastia este frecventă la cei care practică bodybuilding-ul, la cei care folosesc steroizi sau marihuana. De asemenea, ginecomastia poate fi asociată cu dezechilibre ale hormonilor tiroidieni.

În cele mai multe cazuri, ginecomastia se rezolvă de la sine. În situaţia în care bodybuilding-ul sau folosirea drogurilor recreaţionale conduc la dezvoltarea ţesutului mamar, abordarea acestor probleme va rezolva adesea ginecomastia. În cazuri rare, ginecomastia poate necesita tratament hormonal sau reducerea mamară chirurgicală.

Deşi ginecomastia este frecventă şi în general nu este gravă, anumite simptome precum dezvoltarea mamară unilaterală, existenţa unor formaţiuni ferme la nivelul sânului, ulceraţii mamare sau scurgeri mamelonare, pot indica cancer mamar.

Simptome frecvente de ginecomastie sunt:
• Dezvoltarea mamară;
• Formaţiuni, noduli situaţi sub mamelon;
• Scurgere sau sensibilitate mamelonară.

Cauze posibile pentru ginecomastie

Ginecomastia este frecventă în cursul dezvoltării, mai ales când apar variaţii ale nivelului de hormoni ca în cazul îmbătrânirii, perioadei de sugar sau pubertăţii.

Boli care pot duce la ginecomastie:

• Hipertirodismul (activitatea crescută a glandei tiroide);
• Hipogonadismul (scăderea activităţii glandelor care produc hormoni sexuali);
• Insuficienţa renală sau hepatică;
• Boli hepatice (inclusiv hepatite, ciroză);
• Efectele adverse ale unor medicamente, inclusiv ale tratamentelor hormonale, chimioterapiei sau radioterapiei;
• Tumori ale glandelor care secretă hormoni androgeni precum glandele suprarenale sau testiculele.
Cauze legate de stilul de viaţă:
• Abuzul de alcool;
• Consumul de amfetamine sau heroină;
• Consumul de marihuana;
• Utilizare steroizilor.

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

Apar simptome ce indică o afecţiune gravă precum cancerul mamar:
• Scurgere mamară sangvinolentă;
• Formaţiune, nodul mamar care este ferm şi imobil, fixat;
• Formaţiuni dureroase prezente doar la un sân;
• Ulceraţii ale pielii de la nivelul sânului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”