Hemoragii uterine disfuncţionale

Descriere

Hemoragiile uterine disfuncţionale reprezintă sângerări anormale datorate modificărilor apărute în controlul hormonal al menstruaţiei. Sângerările apar frecvent sau neregulat, durează mai mult sau sunt mai abundente. Acest diagnostic se pune după excluderea altor cauze de sângerări vaginale care includ: boli ale organelor reproductive (de exemplu sindromul ovarelor polichistice), inflamaţii, tulburări de coagulare, tulburări tiroidiene, sarcina, complicaţii ale sarcinii şi utilizarea contraceptivelor sau anumitor medicamente.

Dacă riscul de cancer endometrial este crescut se practică o biopsie endometrială (a mucoasei uterine). Riscul este crescut în următoarele cazuri:
• Vârsta 35 de ani sau peste;
• Obezitate;
• Sindromul ovarelor polichistice;
• Hipertensiune arterială;
• Diabet;
• Sângerare persistentă, neregulată sau abundentă în ciuda tratamentului;
• Îngroşarea mucoasei uterine (observată la ecografie);
• Evaluare ecografică neconcludentă.

Dacă biopsia descoperă celule anormale, tratamentul include doze mari de progesteron şi uneori îndepărtarea (extirparea) uterului. De obicei sângerările pot fi controlate cu estrogeni şi progesteron sau uneori doar cu unul dintre ele.

Cel mai frecvent aceste hemoragii apar la începutul sau la finalul perioadei reproductive (adolescenţă sau după vârsta de 45 de ani). În cca 90% din cazuri, ovarele nu eliberează în mod regulat un ovul (anovulaţie). De aceea probabilitatea unei sarcini este mică. Totuşi, deoarece ovarele pot elimina ocazional un ovul, aceste femei ar trebui să utilizeze o metodă contraceptivă dacă nu doresc să ramână însărcinate.

Sângerările pot fi diferite faţă de menstruaţiile obişnuite astfel:
• Apar mai frecvent (apar la mai puţin de 21 zile – polimenoreea) sau la mai mult de 35 de zile;
• Apar frecvent şi neregulat între menstruaţii (metroragii);
• Perioada dintre menstruaţii diferă de la o lună la alta;
• Implică o pierdere mai mare de sânge (sângerare abundentă sau menstruaţie care durează mai mult de 7 zile), dar apare la intervale regulate (menoragie);
• Implică pierderea mai mare de sânge şi apare frecvent şi neregulat între menstruaţii (menometroragia).

Alte simptome ce pot apărea datorită modificăriloe hormonale:
• Hirsutism (creşterea în exces a părului de pe corp după un pattern masculin);
• Bufeuri;
• Schimbări de dispoziţie;
• Sensibilitate sau uscăciune vaginală.

Sângerarea din timpul menstruaţiilor poate fi anormală sau sângerarea poate apărea la momente imprevizibile. Unele femei au simptome asociate menstruaţilor, precum sensibilitate mamară, crampe şi balonare, însă multe femei nu au niciun fel de simptome.

Dacă sângerările continuă poate apărea deficitul de fier şi anemia.

Infertilitatea poate să apară sau nu în funcţie de cauza care produce sângerările.

Cauze posibile

Hemoragiile uterine disfuncţionale apar de obicei atunci când nivelele de estrogeni rămân ridicate în loc să scadă cum se întâmplă în mod normal după eliberarea ovulului şi în lipsa fecundării. Nivelul crescut de estrogen nu este echilibrat de un nivel corespunzător de progesteron. În asemenea cazuri, nu se elimină niciun ovul (anovulaţie) şi mucoasa uterină (endometrul) continuă să se îngroaşe (în loc să se desprindă şi să fie eliminată normal în timpul menstrauţiei). Această îngroşare anormală este numită hiperplazie endometrială. Periodic, mucoasa îngroşată este eliminată incomplet şi neregulat determinând sângerare.

Această sângerare este neregulată, prelungită şi uneori abundentă. Acest tip de sângerare apare frecvent la femeile cu sindromul ovarelor polichistice şi la unele femei cu endometrioză. Dacă acest ciclu de îngroşare anormală şi eliminare neregulată a mucoasei uterine continuă, pot apărea celule precanceroase, crescând riscul de cancer endometrial chiar la femeile tinere.

Hemoragiile uterine disfuncţionale pot reprezenta un semn precoce al menopauzei.

Trebuie să mergi la doctor dacă:

Apar sângerări vaginale neobişnuite.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”