Indigestia este cunoscută medical sub numele de dispepsie. Această condiţie determină disconfort în regiunea abdominală superioară, manifestat prin eructaţii (râgâieli), balonare şi greaţă. Indigestia apare cel mai adesea în timpul sau imediat după masă şi este un simptom digestiv foarte frecvent, adesea confundat cu arsurile la stomac. Cel mai frecvent apare datorită meselor abundente, consumului de alcool în timpul mesei sau meselor bogate în alimente grase, condimentate sau în prăjeli.
Simptomele indigestiei variază ca intensitate de la un individ la altul. Unele persoane prezintă simptome uşoare cum ar fi senzaţie de plenitutide deranjantă şi râgâieli după masă, în timp ce alte persoane pot prezenta balonare, meteorism, senzaţie de arsură în abdomen şi dureri. Episoadele de indigestie pot trece rapid şi pot reapărea frecvent, chiar zilnic.
Din fericire simptomele indigestiei se pot trata cu medicamente. Mai important este faptul că se poate reduce riscul de apariţie a indigestiei prin evitarea alimentelor condimentate excesiv, grase sau prăjite, prin evitarea meselor abundente şi prin ajutarea digestiei mâncând cu cel puţin două ore înainte de culcare pentru a evita poziţia culcată imediat după masă.
Simptome frecvente ale indigestiei:
• Dureri abdominale;
• Senzaţie de arsură abdominală;
• Eructaţii (râgâieli);
• Senzaţie de plenitudine după masă care durează mai mult decât în mod normal;
• Senzaţie de plenitudine după o masă normală cantitativ.
Simptome mai puţin frecvente ale indigestiei:
• Balonare abdominală (senzaţie de abdomen umflat, strâns);
• Greaţă cu sau fără vărsături.
Factorii ce cresc riscul de indigestie sunt:
• Ingerarea prea rapidă a alimentelor;
• Stresul emoţional în timpul meselor;
• Consumul exagerat de alimente bogate în fibre;
• Consumul exagerat de alcool;
• Consumul exagerat de cafea;
• Alimentele condimentate, unsuroase sau cu conţinut ridicat de grăsimi;
• Fumatul;
• Mesele prea abundente.
Reducerea riscului se poate face prin:
• Alocarea unui timp corespunzător pentru luarea mesei;
• Evitarea alcoolului în timpul mesei;
• Evitarea situaţiilor supărătoare în timpul mesei;
• Evitarea alimentelor condimentate, unsuroase sau cu conţinut ridicat de grăsimi;
• Evitarea exerciţiilor fizice intense imediat după masă;
• Mestecarea corespunzătoare a alimentelor înainte de deglutiţie (înghiţire);
• Limitarea alimentelor bogate în fibre.
Cele mai frecvente cauze de indigestie includ:
• Consumul de alcool;
• Băuturile carbogazoase;
• Anumite medicamente precum antibioticele, aspirina şi antiinflamatoarele nesteroidiene;
• Ciocolata;
• Mesele abundente;
• Ingestia prea rapidă a alimentelor;
• Mesele luate când persoana are o stare emoţională negativă;
• Litiaza (pietre) biliară;
• Ulcerul peptic;
• Fumatul;
• Alimentele condimentate, unsuroase sau cu conţinut ridicat de grăsimi;
• Gastrita (inflamaţia stomacului).
Apar simptome precum:
• Senzaţie de arsură toracică;
• Durere toracică, senzaţie de constricţie sau presiune toracică, palpitaţii;
• Dificultăţi respiratorii;
• Durere care iradiază la nivelul umărului sau al braţului;
În unele cazuri atacul de cord (infarctul miocardic) poate mima indigestia şi apar simptome precum cele de mai sus.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.