Limba păroasă

Descriere

Limba păroasă, neagră este o afecţiune benignă, temporară, nedureroasă a cavităţii bucale care determină aspectul blănos, întunecat al limbii. Acest aspect particular al limbii este dat de dezvoltarea în exces a unei bacterii la nivelul gurii.

Deşi poate arăta alarmant, limba păroasă nu produce probleme de sănătate. De obicei, această condiţie se rezolvă fără tratament medicamentos.

Semnele şi simptomele limbii păroase includ:
• Colorarea în negru, maro sau galben a limbii;
• Aspect păros sau blănos al limbii;
• Alterarea gustului sau gust metalic în gură;
• Halenă (respiraţie urât mirositoare);
• La unele persoane apare senzaţia de căluş în gură.

Cauze posibile

De obicei, aspectul de limbă păroasă apare atunci cînd papilele gustative cresc mai mult decât normal (se alungesc).

Acest fapt duce la aspectul păros al limbii. Resturile, bacteriile şi alte organisme se acumulează la nivelul acestor papile mărite şi dau culoarea neagră, maronie sau galbenă.

Nu întotdeauna se poate determina cauza limbii păroase. Totuşi, cauzele posibile includ:
• Modificări ale conţinutului de bacterii sau fungi de la nivelul cavităţii bucale ca urmare a utilizării antibioticelor;
• Igienă orală precară;
• Respiraţia pe gură;
• Medicamentele care conţin bismut;
• Folosirea regulată a apelor de gură care conţin agenţi oxidanţi (precum peroxidul) sau astringenţi (precum mentolul);
• Fumatul sau mestecatul tutunului.

Trebuie să mergi la doctor dacă:

De obicei este o afecţiune temporară, inofensivă.

Trebuie consultat medicul dacă aspectul limbii îngrijorează persoana afectată sau dacă semnele şi simptomele persistă mai mult de 10 zile.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”