Modificări ale unghiilor

[Simptomele unghiilor, Onicomicoza, Infecţia unghiei, Decolorarea unghiei, Unghii galbene, deformarea unghiilor, Unghii negre, Unghii roşii, Unghii galben-verzui, Unghie încarnată, Pete albe pe unghii, Dezlipirea unghiei (Onicoliza)]

Descriere

Simptomele unghiilor includ o varietate de modificări ale unghiilor de la mâini sau picioare cum ar fi modificări de culoare, textură, formă, mărime sau structură a unghiilor. Aceste anomalii pot apărea datorită unor cauze sistemice precum boli, infecţii, leziuni sau otrăviri. De asemenea, anomaliile unghiilor pot fi determinate de inflamaţii sau infecţii localizate.

Anomaliile specifice ale unghiilor includ: liniile lui Beau (şanţuri care străbat unghiile), koilonichia (unghii care au formă concavă, asemănătoare unei linguri), leuconichia (pete albe apărute sub unghii), onicoliza (separarea, desprinderea unghiei de pielea de sub ea), adâncituri sporadice la nivelul unghiei, striuri, unghiile galbene şi unghiile curbate în jos. Acestea din urmă reprezintă situaţia în care unghiile se curbează anormal datorită îngroşării pielii de sub unghii. Această modificare a unghiilor apare în contextul unor boli în care nivelele de oxigen din sânge sunt anormal de scăzute, aşa cum se întâmplă în cazul bolilor de plămâni şi de inimă.

Cu toate că simptomele unghiilor nu reprezintă de obicei o problemă serioasă, unele dintre ele pot fi asociate cu simptome ale unei infecţii sau boli sistemice. Riscul apariţiei unei infecţii sau inflamaţii localizate, adesea produsă de bacterii sau fungi poate fi redus prin îngrijirea corespunzătoare a unghiilor şi a pielii din jurul lor.

Modificările de culoare ale unghiilor, în care unghiile apar albe, galbene şi verzui, pot apărea ca urmare a diferitelor infecţii şi a altor afecţiuni cutanate. În aproximativ 50% din cazuri modificările de culoare ale unghiilor apar ca rezultat al infecţiei cu ciuperci ce pot fi găsite în aer, pământ sau praf. Sunt multe tipuri de fungi care pot afecta unghiile. Cea mai cunoscută ciupercă este Trichophyton rubrum. Aceasta are tendinţa să infecteze tegumentele şi de aceea este cunoscută ca dermatofit. Pseudomonas aeruginosa este un tip de bacterie care afectează pielea de sub unghie şi determină culoarea verzuie a unghiei. Unghiile roşii sau negre pot rezulta în urma unui hematom (colecţie de sânge) situat sub unghie şi apărut ca urmare a unui traumatism (inclusiv datorită unghiilor încarnate).

Altă cauză rară de unghii anormal colorate este sindromul unghiilor galbene, o boală ereditară caracterizată de creşterea lentă şi modificări de culoare ale unghiilor asociate cu limfedem şi boli pulmonare. Unghiile pot fi mai deschise la culoare, alb-gălbui, dacă există o separare a unghiei de patul unghial, fenomen denumit onicoliză.

Liniile lui Beau sunt depresiuni (adâncituri) care străbat unghia. Aceste linii pot apărea după boli, leziuni ale unghiilor sau în cazul malabsorbţiei.

Unghiile casante sunt adesea rezultatul normal al procesului de îmbătrânire. Totuşi ele se pot datora anumitor boli sau condiţii.
Koilonichia reprezintă forma anormală, concavă a unghiilor. Unghiile prezintă creste, ridicături şi este subţire şi curbată spre interior. Acest simptom este asociat cu anemia datorată deficitului de fier (anemie feriprivă).

Striurile sunt mici ridicături care traversează unghia.

Bolile tirodiene (hipertirodismul şi hipotiroidismul) pot determina unghiile casante sau onicoliza.

Bolile grave sau intervenţiile chirurgicale pot determina apariţia liniilor lui Beau.

Psoriazisul poate determina apariţia adânciturilor, gropilor, onicoliza şi distrugerea cronică a unghiei (distrofia unghiilor).

Intoxicaţiile cu arsenic pot determina linii albe şi striuri orizontale, iar intoxicaţia cu argint poate duce la colorarea albastră a unghiilor.

Anumite antibiotice pot determina ridicarea unghiei de pe patul unghial, iar chimioterapicele pot afecta creşterea unghiei.

Unele simptome ale unghiilor pot fi un semn al unei boli grave. Trebuie consultat medicul dacă se observă modificări de culoare, formă sau textură la nivelul unghiilor sau a tegumentelor din jurul lor sau dacă există durere, puroi în jurul unghiei sau infecţii persistente.

Simptomele locale ce pot apărea alături de modificări unghiilor sunt:
• Puroi sau colecţie în jurul sau sub unghie;
• Roşeaţă sau căldură locală;
• Infecţii ale pielii.

Cauze posibile

Simptomele unghiilor pot avea multe cauze diferite care includ evenimente locale precum leziuni ale unghiei sau condiţii sistemice care afectează întregul organism. În timp ce unele evenimente locale precum traumatismele pot să nu fie grave, condiţiile sistemice care conduc la anomaliile unghiilor pot fi grave sau chiar cu potenţial letal.

Cauze locale:
• Infecţii bacteriene;
• Infecţii fungice;
• Tratamente necorespunzătoare aplicate unghiilor, de exemplu roaderea unghiilor sau ruperea pielii din jurul unghiei.
• Traumatisme precum prinderea unghiei la uşă sau lovirea accidentală a unghiei cu ciocanul;
• Negi;

Cauze nutriţionale:
• Alimentaţia necorespunzătoare datorată vărsăturilor, diareei sau scăderii apetitului;
• Deficitele de vitamine.

Cauze sistemice grave sau care pot ameninţa viaţa:
• Cancer;
• Boli pulmonare obstructive cronice (care includ emfizemul pulmonar şi bronşita cronică);
• Fibroza chistică (afecţiune ereditară în care este afectată producţia de mucus);
• Endocardita (inflamaţie a valvelor inimii);
• Bolile inflamatorii intestinale (care includ boala Crohn şi colita ulcerativă);
• Bolile renale (litiază renală, insuficienţă renală şi anomalii ale rinichilor);
• Boli hepatice (hepatite, ciroză şi insuficienţă hepatică);
• Afecţiuni cardiace care duc la scăderea nivelului de oxigen din sânge;
• Intoxicaţii cu arsenic sau argint;
• Psoriazisul;
• Amiloidoza;
• Artrita reumatoidă (boala autoimună cronică caracterizată prin inflamarea articulaţiilor);
• Boli tiroidiene inclusiv hipertiroidismul (activitate crescută a glandei tiroide) şi hipotiroidismul (activitate scăzută a tiroidei).

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă:

Apar simptome ce pot indica o afecţiune gravă cum ar fi:
• Tuse cu expectoraţie cu spută transparentă, gălbuie, maro deschis sau verde;
• Dificultăţi de respiraţie sau tahipnee (accelerarea respiraţiei);
• Febră mare (peste 38.30C);
• Episoade recurente de diaree apoasă, scaunul putând fi şi cu sânge sau puroi;
• Hemoragii în aşchie (linii verticale închise la culoare situate sub unghie);
• Simptome ale hipertiroidismului cum ar fi exoftalmia (ochi proeminenţi, pierdere inexplicabilă în greutate, intoleranţă la căldură, transpiraţii şi guşă);
• Pierdere inexplicabilă în greutate.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”