Pubertate precoce

Descriere

Pubertatea apărută anormal de devreme se numeşte pubertate precoce şi este caracterizată de dezvoltarea timpurie a caracterelor sexuale, la fete înainte de vârsta de 8 ani şi la băieţi înainte de 9 ani. Este mai frecventă la fete decât la băieţi. Multe fete prezintă pubertate precoce în absenţa vreunei afecţiuni sau condiţii medicale. Totuşi, la băieţi pubertatea precoce apare mai curând în cazul unor probleme medicale subiacente.

Pubertatea începe atunci când glanda hipofiză eliberează hormonii sexuali FSH şi LH. Aceştia determină eliberarea de hormoni sexuali precum testosteronul şi estrogenul, care declanşează pubertatea în organism.

Cei mai mulţi copii cu această tulburare cresc rapid la început, dar perioada de creştere se termină înainte de a atinge întregul potenţial genetic în ceea ce priveşte înălţimea. Fără tratament, cei mai mulţi băieţi nu cresc mai mult de 157 cm, iar fetele de 152 cm.

Cele mai frecvente simptome ale pubertăţii precoce includ instalarea caracteristicilor sexuale secundare, adică:
 La fete:
• Dezvoltarea mamară;
• Pilozitate pubiană şi axilară;
• Instalarea menstruaţiei;
• Ovulaţia;
 La băieţi:
• Mărirea penisului şi a testiculelor;
• Pilozitate pubiană şi axilară;
• Pilozitate facială;
• Erecţii spontane;
• Producţia de spermă;
• Apariţia acneei;
• Îngroşarea vocii;

Alte caracteristici ale pubertăţii precoce includ:
• Dispoziţia specifică asociată modificărilor hormonale;
• Agresivitate crescută;
• Înălţime mai mare decât a colegilor de aceeaşi vârstă, la început.

Diagnosticarea pubertăţii precoce se face după aflarea istoricului medical complet al copilului, evaluarea clinică şi diferite investigaţii (radiografii osoase pentru a determina vârsta osoasă, măsurarea nivelelor de hormoni gonadotropi (LH şi FSH), estradiol, testosteron şi/sau hormoni tiroidieni, ecografie a glandelor suprarenale şi a ovarelor/testiculelor şi altele).
 

Cauze posibile:

Pubertatea şi dezvoltarea sexuală precoce poate fi dată de tumori ovariene, suprarenale, hipofizare sau cerebrale. Alte cauze includ anomalii ale sistemului nervos central, antecedentele familiale de pubertate precoce sau sindroame genetice rare. În multe cazuri, nu se poate identifica nicio cauză pentru această tulburare.

La 90% dintre fetele care prezintă pubertate precoce nu se găseşte cauza, deşi ereditatea şi excesul ponderal pot contribui în anumite situaţii. Când nu se identifică cauza se numeşte pubertate precoce idiopatică. La băieţii cu pubertate precoce, cca 50% din cazuri sunt idiopatice. La restul de 10% dintre fete şi 50% dintre băieţi se găseşte o cauză subiacentă. Uneori cauza poate fi o anomalie cerebrală. La alţi copii, semnele pubertăţii apar mai devreme datorită unor probleme precum tumori sau anomalii genetice la nivelul ovarelor, testiculelor sau glandelor suprarenale.

Tipuri de pubertate precoce:
• Pubertate precoce dependentă de hormonii gonadotropi, cunoscută şi ca pubertate precoce centrală, este cea mai frecventă formă şi afectează majoritatea fetelor şi jumătate din băieţii care au această afecţiune. Pubertatea este declanşată de secreţia prematură de gonadotropine (hormonii responsabili de pubertate). Cercetătorii consideră că maturizarea prematură a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian determină această afecţiune la fete. Totuşi, în majoritatea cazurilor, nu s-a găsit cauza secreţiei precoce de hormoni gonadotropi.
• Pubertatea precoce independentă de hormonii gonadotropi este forma de pubertate precoce care nu este declanşată de secreţia prematură a acestor hormoni.

Trebuie să mergi la doctor dacă:

Copilul dvs. are oricare dintre simptomele sau semnele pubertăţii precoce.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”