Virilizare

[masculinizare]

Descriere

Virilizarea reprezintă dezvoltarea exagerată a caracteristicilor masculine, de obicei apărută la femei, adesea ca rezultat al producţiei crescute de hormoni androgeni (testosteron şi alţi hormoni similari) de către glandele suprarenale. Virilizarea se referă atât la femeile care dezvoltă caracteristici sexuale masculine, cât şi la nou-născuţii de sex masculin care au caracteristici masculine exagerate la naştere.

Virilizarea este dată de excesul de hormoni androgeni datorat de obicei măririi glandelor suprarenale sau unei tumori.
Modificările apărute la nivelul corpului fac virilizarea uşor de diagnosticat de către medic şi testul de supresie la dexametazonă poate ajuta la stabilirea cauzei. Dacă motivul virilizării este hiperplazia suprarenală, dexametazona împiedică producţia de hormoni androgeni de către glandele suprarenale. Dacă problema este un adenom sau cancer, dexametazona reduce producţia de hormoni androgeni puţin sau chiar deloc.

Glanda suprarenală la nivelul căreia se găseşte o tumoră este îndepărtată chirurgical, deşi uneori medicamentele pot reduce producţia crescută de hormoni.

Simptomele virilizării depind de sexul şi vârsta persoanei afectate. Acestea includ:
• Pilozitate excesivă facială şi corporală (hirsutism);
• Chelie;
• Acnee;
• Îngroşarea vocii;
• Creşterea masei musculare;
• Creşterea apetitului sexual;

La femei, uterul se micşorează, clitorisul se măreşte, sânii scad în dimensiuni şi se opreşte menstruaţia normală.

La bărbaţi, excesul hormonilor suprarenali pot suprima funcţia gonadelor (testiculelor) şi pot duce la infertilitate.

La copiii mici de sex feminin cu hiperplazie suprarenală congenitală, organele genitale pot să semene cu cele ale unui băiat. La copii, creşterea poate fi accelerată. Dacă nu se face tratament, creşterea se opreşte precoce şi va determina statura mică a copilului. Băieţii afectaţi pot prezenta maturizare sexuală precoce.

Cauze posibile:

Cea mai frecventă cauză de virilizare este mărirea zonelor din cortexul suprarenal care produc hormoni (hiperplazie suprarenală).

Uneori cauza este reprezentată de o tumoră situată în glanda suprarenală care secretă hormoni (adenom sau cancer).

Ocazional, virilizarea poate apărea atunci când un cancer situat în afara glandelor suprarenale produce hormoni androgeni. Acest cancer este foarte probabil să fie o tumoră ovariană, deşi hipersecreţia ocazională de hormoni androgeni de către ovare poate apărea mai târziu în cursul vieţii.

Atleţii care utilizează cantităţi mari de androgeni (steroizi anabolizanţi) pentru creşterea masei musculare pot prezenta simptomele virilizării. Mărirea ovarelor datorită diferitelor tipuri de chisturi pot determina virilizare, dar aceste cazuri sunt aproape întotdeauna uşoare.

Uneori, o anomalie congenitală a unei enzime a glandei suprarenale poate duce de asemenea la virilizare. O asemenea anomalie este adesea diagnosticată în copilărie sau adolescenţă şi se numeşte hiperplazie suprarenală congenitală.

La nou-născuţii de sex feminin, această condiţie poate fi dată de:
• Anumite medicamente luate de mamă în timpul sarcinii;
• Hiperplazia suprarenală congenitală la copil sau la mamă;
• Alte afecţiuni medicale ale mamei (precum tumori ale ovarelor sau glandelor suprarenale care eliberează hormoni sexuali masculini).

Trebuie să mergi la doctor dacă:

Apare unul dintre următoarele simptome:
• Păr nedorit, care creşte rapid în locuri precum deasupra buzei superioare, obraji, bărbie, gât, piept, pe interiorul coapselor sau în parte inferioară a spatelui;
• Pilozitate nedorită însoţită de cicluri menstruale neregulate;
• Caracteristici masculine precum îngroşarea vocii, chelire, creşterea masei musculare şi micşorarea sânilor;
• Creştere anormală a părului ce pare să  se agraveze în urma unui tratament.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”