Vulvodinia

[durere vulvară, disconfort vulvar]

Descriere

Vulvodinia este durerea cronică sau disconfortul apărut în zona vulvară, durere pentru care nu există o cauză identificabilă. Ea apare mai ales la femeile în perioada postmenopauză.

În prezent, cercetătorii nu cunosc exact cum şi de ce apare vulvodinia, aceasta neavând o cauză şi tratament cunoscute. Deşi există tratamente care să amelioreze simptomele vulvodiniei, această condiţie poate avea consecinţe serioase asupra sănătăţii aparatului reproducător al femeii şi asupra vieţii zilnice.

Durerea, senzaţia de arsură sau iritaţia asociate vulvodiniei pot să facă persoana să se simtă atât de inconfortabil încât statul în poziţie şezândă pentru perioade lungi de timp sau contactele sexuale sunt de neconceput. Această situaţie poate dura luni sau ani.
 

Simptomul principal al vulvodiniei este durerea în regiunea genitală, durere ce poate fi caracterizată ca:
• Arsură;
• Disconfort;
• Sensibilitate;
• Usturime;
• Dispareunie (durere la contactul sexual);
• Pulsaţie;
• Prurit (mâncărime).

Durerea resimţită poate fi constantă sau intermitentă şi poate dura luni sau chiar ani de zile, dar poate dispărea la fel de brusc cum a apărut.

Durerea se poate simţi în toată regiunea vulvară (generalizată) sau poate fi localizată într-o anumită zonă, de exemplu în zona deschiderii vaginale (vestibul).

Sindromul vestibulitei vulvare este caracterizat de durerea limitată la vestibulul vulvar, zona care înconjoară deschiderea vaginală.

Această durere apare în timpul sau după aplicarea unei presiuni la nivelul vestibulului, de exemplu în timpul contactului sexual, în cazul introducerii unui tampon, la examinarea ginecologică, în cazul poziţiei şezând pentru o perioadă mai lungă de timp sau în cazul purtării pantalonilor.

Sindromul vestibulitei vulvare se clasifică în primar şi secundar. Femeile cu vestibulită vulvară primară acuză durere vestibulară de la prima încercare de penetrare vaginală. Femeile cu vestibulită secundară au avut o perioadă de contacte sexuale neînsoţite de durere înainte de instalarea durerii vulvare.

Pentru femeile cu vulvodinie generalizată durerea apare spontan şi este relativ constantă, dar pot exista perioade de ameliorare a simptomelor. Activităţile care produc presiune la nivel vulvar, precum poziţia şezândă timp îndelungat sau purtarea pantalonilor, în mod obişnuit agravează simptomele.

Unele femei prezintă durere doar într-o anumită zonă, de exemplu doar la nivelul labiei stângi sau al clitorisului, în timp ce altele prezintă durere în mai multe zone de exemplu la nivelul labiilor, vestibulului şi clitorisului. În acest din urmă caz, durerea poate apărea şi la nivelul perineului şi pe partea interioară a coapselor.

Ţesutul vulvar poate prezenta inflamaţie sau tumefacţie minimă. Mai adesea, vulva are aspect normal.

Cauze posibile:

Doctorii şi cercetătorii nu ştiu ce produce vulvodinia. Ea este diagnosticată după eliminarea altor cauze de durere vulvară precum infecţiile sau afecţiunile cutanate. Factorii care contribuie la apariţia ei pot include:
• Leziuni sau iritaţii ale nervilor din regiune vulvară;
• Infecţii vaginale în antecedente;
• Alergii sau hipersensibilitate localizată a pielii;
• Modificările hormonale.

Multe femei cu vulvodinie au avut în antecedente tratamente pentru vaginită recurentă sau pentru infecţii vaginale micotice. Unele femei cu această condiţie au istoric de abuz sexual. Dar cele mai multe femei cu vulvodinie nu au niciunul dintre factorii de mai sus. Vulvodinia nu se transmite prin contact sexual şi nu este un semn de cancer.

Trebuie să mergi la doctor dacă:

Dacă apare durere în regiunea genitală trebuie consultat un medic ginecolog. Este important de eliminat cauzele tratabile de durere vulvară, precum infecţiile micotice sau bacteriene, afecţiunile cutanate şi problemele medicale precum diabetul.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”