Xeroftalmie (ochi uscati)

[ochi uscaţi; uscăciunea ochilor]

Descriere xeroftalmie

Xeroftalmia sau ochii uscaţi apar atunci când lacrimile nu pot produce o hidratare adecvată a ochilor. Lacrimile asigură hidratarea, protecţia şi curăţarea ochilor. De exemplu, ochii uscaţi pot apărea dacă nu există suficiente lacrimi sau dacă lacrimile nu corespund din punct de vedere calitativ.

Sindromul ochilor uscaţi reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome oculare şi devine mai frecvent cu înaintarea în vârstă deoarece scade secreţia lacrimală ca parte a procesului de îmbătrânire. Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii, iar sindromul tinde să apară mai mult în timpul schimbărilor hormonale precum cele apărute după menopauză sau în timpul sarcinii şi alăptării.

Contraceptivele orale pot declanşa sindromul ochilor uscaţi, la fel ca şi alte medicamente inclusiv antidepresivele, antihistaminicele, decongestionantele, anxioliticele şi diureticele sau alte antihipertensive. Unele medicamente care se utilizează intraocular pot determina xeroftalmie ca reacţie alergică.

Mai multe boli autoimune pot scădea capacitatea organismului de a produce lacrimi, inclusiv sindromul Sjogren, artrita reumatoidă şi miastenia gravis, la fel ca şi alte condiţii precum paralizia facială (Bell) sau disfuncţia tiroidiană.

Ochii uscaţi produc o senzaţie de disconfort. Ochii pot ustura sau se poate simţi o senzaţie de arsură. Ochii uscaţi se pot simţi în diferite situaţii cum ar fi în avion, în camerele cu aer condiţionat, în timpul plimbărilor cu bicicleta sau după privitul pentru mai multe ore la monitorul computerului.

Tratamentele pentru ochii uscaţi pot ameliora senzaţia. Aceste tratamemente pot include modificarea stilului de viaţă şi picăturile de ochi. Pentru cauze grave de xeroftalmie intervenţiile chirurgicale pot reprezenta o opţiune.

Semnele şi simptomele care de obicei afectează ambii ochi includ:

• Senzaţie de usturime, arsură sau zgârietură la nivelul ochilor;
• Mucus fibros în interiorul sau în jurul ochilor;
• Iritaţie accentuată a ochilor datorită fumului sau vântului;
• Oboseala ochilor;
• Ochii roşii;
• Senzaţie de corp străin sau de nisip în ochi;
• Dificultăţi de purtare a lentilelor de contact;
• Sensibilitate la lumină;
• Perioade de lăcrimare excesivă – poate părea un simptom neobişnuit pentru xeroftalmie; se numesc lacrimi iritante şi se produc ca reacţie reflexă la sindrom; ele conţin mai multă apă decât lacrimile normale care au o anumită proporţie de apă, grăsimi şi mucus. De aceea, excesul de lacrimi se scurge din ochi fără să îi lubrefieze aşa cum se întâmplă în cazul lacrimilor normale.
• Vedere neclară, adesea agravată la sfârşitul zilei sau după concentrare mult timp asupra unui anumit obiect.

Cauze posibile pentru uscarea ochilor (xeroftalmie)

Ochii uscaţi sunt cauzaţi de lipsa lacrimilor corespunzătoare. Lacrimile sunt un amestec de apă, grăsimi şi mucus. Acest amestec menţine suprafaţa netedă şi curată a ochilor şi ajută la protecţia acestora împotriva infecţiilor.
 Lacrimile inadecvate calitativ.
Grăsimile. Stratul exterior al filmului lacrimal este produs de glande mici situate pe marginea pleoapelor şi conţine grăsimi numite lipide. Acesta netezeşte suprafaţa lacrimilor şi încetineşte evaporarea stratului apos mijlociu. Dacă glandele sebacee nu produc suficiente grăsimi stratul apos se evaporă prea rapid ceea ce duce la uscăciunea ochilor. Ochii uscaţi apar frecvent la persoanele la care aceste glande sunt obstruate. Disfuncţia acestor glande este frecventă la persoanele care prezintă inflamaţie a marginii pleoapei (blefarită), rozaceea sau alte boli cutanate.
Apa. Stratul mijlociu este alcătuit majoritar din apă cu un mic conţinut de sare. Acest strat produs de glandele lacrimale curăţă ochii şi spală particulele străine sau iritante. Dacă ochii produc o cantitate inadecvată de apă, stratul de grăsimi şi cel de mucus se pot atinge şi apare o scurgere fibroasă (aţoasă).
Mucusul. Stratul intern de mucus ajută la răspândirea în mod egal a lacrimilor la suprafaţa ochilor. Dacă nu este suficient mucus care să acopere ochiul pot apărea pete uscate la suprafaţa ochiului (cornee).

 Scăderea secreţiei lacrimale.
Ochii uscaţi pot apărea atunci când nu se produc suficiente lacrimi. Termenul medical pentru această condiţie este keratoconjunctivita sicca.
Scăderea secreţiei lacrimale poate apărea în următoarele situaţii:
Vârsta peste 50 ani – secreţia lacrimală tinde să scadă pe măsura înaintării în vârstă. Uscăciunea oculară este frecventă la persoanele peste 50 de ani.
Postmenopauză. Lipsa lacrimilor este mai frecventă la femei, mai ales după menopauză. Aceasta se poate datora parţial modificărilor hormonale.
Condiţii medicale care scad secreţia lacrimală. Ochii uscaţi sunt de asemenea asociaţi cu unele condiţii medicale precum diabetul zaharat, artrita reumatoidă, lupusul, sclerodermia, sindromul Sjogren, tulburările tiroidiene sau deficitul de vitamină A.
• Intervenţii laser la nivelul ochilor. Chirurgia refractivă la nivelul ochilor (LASIK) poate determina scăderea secreţiei lacrimale şi uscăciunea ochilor. Simptomele ochilor uscaţi legate de aceste proceduri sunt de obicei temporare.
• Afectarea glandelor lacrimale. Afectarea acestor glande datorită inflamaţiei sau iradierii poate împiedica producţia lacrimală.

 Problemele pleoapelor.
Clipitul împrăştie un film continuu de lacrimi la suprafaţa ochilor. Dacă există probleme palpebrale care fac clipitul dificil, lacrimile pot să nu fie răspândite adecvat sau se pot evapora prea rapid producând uscăciunea ochilor. Problemele pleoapelor pot include ectropionul (întoarcerea spre exterior a pleoapelor) sau entropionul (întoarcerea spre interior a pleoapelor).

 Medicamentele care pot duce la uscăciunea ochilor includ:
• Unele medicamente antihipertensive;
• Antihistaminice şi decongestionante;
• Tratamentul de substituţie hormonală;
• Anumite antidepresive;
• Medicamentele de tipul isotretinoinei folosite în tratarea acneei.

 Alte cauze de xeroftalmie includ:
• Vântul;
• Aerul uscat;
• Acţiuni ce necesită concentrare când clipitul este mai rar, aşa cum se întâmplă în cazul lucrului la calculator, şofatului sau cititului.

 Factorii ce cresc riscul apariţiei xeroftalmiei includ:
• Vârsta înaintată;
• Sexul feminin;
• Utilizarea medicamentelor care duc la uscăciunea ochilor;
• Intervenţiile laser la nivelul ochilor;
• Radioterapie care vizează ochii, precum cea folosită pentru tratarea cancerului;
• Dieta săracă în vitamina A care se găseşte în ficat, morcovi şi brocoli sau săracă în acizi graşi omega 3 care se găsesc în peşte, nuci şi uleiurile vegetale.

Trebuie să mergi la doctor dacă:

Semnele şi simptomele de ochi uscaţi (dureri oculare, ochi roşii, iritaţi sau obosiţi) persistă mai mult de câteva zile.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”