Andrei

[Andrea, Andri, Andrieş, Andriţa, Andreicuţ, Andruşca, Andreica, Andreescu, Adrei, Andre, Andres, Andruţu, Andriţa, Andreoiu, Andreuca, Druţul, Draia, Andraie, Indrea, Undrea]
Orginea:
greacă
Potrivit pentru:
Baiat

Andrei este forma masculină a numelui Andreea care, la rândul său, reproduce numele grecesc Andreas, aparţinând însă şi vechii tradiţii romane.

Atestat în epoca greco – romană, Andreas se trage din termenul “adreia” – „bărbăţie”, „curaj”. De asemenea, este recunoscută şi provenienţa din cuvântul „andras” care înseamnă bărbat.

În lumea creştină se răspândeşte în ritm accelerat datorită unuia dinte cei 12 apostoli ai lui Iisus. Sfântul Apostol Andrei, fratele Sfântului Pavel – despre care se consemnează atât în Noul Testament cât şi în Evanghelia după Matei – a propovăduit credinţa în Iisus Hristos şi a sfârşit prin răstignire pe o cruce în formă de X, simbolul acesta devenit cunoscut ca şi Crucea Sfântului Andrei. Semnificaţia simbolului este „pericol de moarte”, „pericol iminent”.

Tot Sfântul Andrei este cel care a creştinat zona Dobrogea şi zona Mării Negre.

În cultura populară au rămas o sumedenie de credinţe păgâne şi rituri magice, noaptea de Sfântul Andrei fiind considerată noaptea lupilor şi a strigoilor, a vrăjitoriilor şi a farmecelor. 30 noiembrie este considerat cap de iarnă.

În calendarul creştin – ortodox, Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Vezi Semnificația numelui în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”