Barbara

Orginea:
latină
Potrivit pentru:
Fata

Străin, necredincios, necivilizat, barbar

Corespondentul feminin al numelui latin Barbarus, Barbara a fost folosit cu precădere în epoca imperială. Ambele nume îşi au originile în termenul “barbarus” care se traduce prin cuvântul “străin”.

În limba greacă, „barbaros” însemna „bâlbâit”, „bâlbâială”, aşa fiind cei care vorbeau o limbă neînţeleasă de greci.

După apariţia creştinismului, “barbarus” a fost uzitat cu sensul „necrştin”, „necredincios”.

În România numele Barbara a ajuns pe filieră slavă, sub diverse forme Varvara, Varvoara, Farvara, Varva, Varvaruca, Varuca.

În Europa este cunscut cultul sfintei Barbara, una dintre cele 4 mari martire fecioare ale creştinismului. În credinţa populară, Sfânta Barbara era considerată apărătoare împotriva fulgerelor, patroană a artileriei, protectoare a femeilor pe care avea puterea să le scape de boli.

La romani, exista şi o sărbătoare veche populară denumită “Barbura” în timpul căreia mamele obişnuiau să-şi „îmbarbureze” copiii pentru a-i feri de „bubat” (vărsat de vânt).

În religia greco-catolică, dar şi în calendarul ortodox, sfânta mucenică Varvara sau Barbara este cinstită pe data de 4 decembrie.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Vezi Semnificația numelui în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”