Bogdan

[Bogdana]
Orginea:
slavă
Potrivit pentru:
Baiat

Provenit din spaţiul slav, numele Bogdan este format din două elemente: “bog” – “Dumnezeu” şi “dan” – “dăruit”, împreună traducându-se “dăruit de Dumnezeu”, “dat de Dumnezeu”.

Datând încă din 1946 ca nume de persoane, “Bogdan” este una dintre consecinţele influenţei sud-slavă pe teritoriul românesc.
Însă, practic, cele mai vechi atestări ale acestui nume s-au descoperit încă de prin anul 1200, prin vechile sate Bogdăneasa, Bogdanei, Bogdăneşti.

Mai mult, este cunoscut ca făcând parte dintre numele teoforice, cu aceeaşi semnificaţie: Theodor, Teodor, Theodora, Teodora. ebraicul Jonathan, latinescul Deodatus, francezul Deodata, Dieudonne.

În Banat, cuvântul “bogdan” are şi sensul “copil”, în rusă “copil nebotezat”, iar în ucrainiană “bohdan” se traduce prin sintagma “copil nelegitim”.

Printre cele mai cunoscute personalităţi care au purtat cu demnitate numele Bogdan se numără: Bogdan al II-lea (1449 – 1451), Bogdan al III-lea (1504 – 1517), Bogdan (1568 – 1572), fiul lui Al. Lapusneanu, istoricul, filologul şi scriitorul Bogdan Petriceicu Haşdeu.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Vezi Semnificația numelui în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”