Numele Caius a fost introdus în spaţiul românesc – cu precădere în zona Transilvaniei – prin curentul de emancipare al “Şcolii Ardelene” şi, datorită complexităţii sale, lingviştii i-au găsit mai multe semnificaţii.
Una dintre teorii susţine că Caius provine de la termenul “gaius” – „pasărea coţofană”, de unde provine şi termenul popular „gaia”.
Pe de altă parte, Caius îşi găseşte originea în substantivul „gaudium” – „bucurie”.
Acest nume latin a devenit celebru nu pentru semnificaţia lui, ci pentru că a fost purtat cu demnitate de sfinţi şi împăraţi celebri: – Caius Caesar Caligula sau Caius Aurelius Valerius Diocletianus (renumit pentru politica sa agresivă împotriva creştinilor), de exemplu.
Iluştrii ce au purtat numele Caius au fost şi: poetul liric Caius Valerius Catullus, bogatul protector al artelor Caius Cilnius Maecenas, istoricul, literatul si filologul Caius Plinius Secundus (sau Pliniu cel Batrin), scriitorul si istoricul Caius Suetonius Tranquillus.
Printre cei 70 de Apostoli s-a numărat şi Sfântul Apostol Caius, botezat de Sfântul apostol Pavel. În Noul Testament, numele lui apare sub formă de Gaius sau Gaie.