Caius

[Gaicu, Gaiculescu, Caiu, Gaitan, Gaiban, Gaibar, Gaivoronschi]
Orginea:
latină
Potrivit pentru:
Baiat

Numele Caius a fost introdus în spaţiul românesc – cu precădere în zona Transilvaniei – prin curentul de emancipare al “Şcolii Ardelene” şi, datorită complexităţii sale, lingviştii i-au găsit mai multe semnificaţii.

Una dintre teorii susţine că Caius provine de la termenul “gaius” – „pasărea coţofană”, de unde provine şi termenul popular „gaia”.

Pe de altă parte, Caius îşi găseşte originea în substantivul „gaudium” – „bucurie”.

Acest nume latin a devenit celebru nu pentru semnificaţia lui, ci pentru că a fost purtat cu demnitate de sfinţi şi împăraţi celebri: – Caius Caesar Caligula sau Caius Aurelius Valerius Diocletianus (renumit pentru politica sa agresivă împotriva creştinilor), de exemplu.

Iluştrii ce au purtat numele Caius au fost şi: poetul liric Caius Valerius Catullus, bogatul protector al artelor Caius Cilnius Maecenas, istoricul, literatul si filologul Caius  Plinius Secundus (sau Pliniu cel Batrin), scriitorul si istoricul Caius Suetonius Tranquillus.

Printre cei 70 de Apostoli s-a numărat şi Sfântul Apostol Caius, botezat de Sfântul apostol Pavel. În Noul Testament, numele lui apare sub formă de Gaius sau Gaie.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Vezi Semnificația numelui în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”