Cezar

[Cesaria, Cesario, Cezara, Cezare, Cezarina, Cezara, Chesar, Chesar, Chesarie, Chesaru, Chisar, Chisaroaia, Chisa, Isarie, Isariu, Isar, Isarescu, Saru, Sarul, Sara, Saria, Sarian, Sarlea, Chesa, Chesar.]
Orginea:
latină
Potrivit pentru:
Baiat

Istoricul Pliniu cel Bătrân a dat sens numelui Cezar prin referinţa la obiceiul de tăiere a pântecului mamei, la naşterea împăratului.

În expresia „Caeso matris utero”, numele capătă sensul „divinitate”, „cu plete”, „coamă”.

Forma de Caisar a fost purtată, la începuturi, de către pretorul Sextus Iulius Caisar. Apoi, de către fiul adoptiv al dictatorului Caius Octavius – mai târziu împăratul Caius Iulius Caesar Octavius Augustus, numele fiind ulterior preluat de descendenţii casei Claudia – de la Tiberiu la Neri, titlu distinctiv pentru conducători.

Însă, în timp, termenul a devenit unul medical – “cezariană”.

O altă ipoteză susţine că Caesar, la genitiv Caesaris, este de origine etruscă şi are la bază numele comun „caisar” – „divinitate”, fiind o denumire gentilică.

În perioada împăratului Adrian, termenul primeşte sensul comun de împărat.

Deşi foarte răspândit, numele Cezar nu are semnificaţie creştină decât în cadrul bisericii orientale.

Numele Cezar, dar mai ales purtătorii lui, au reprezentat adevărate surse de inspiraţie pentru scriitori remarcabili, cum ar fi Shakespeare – tragedia “Iulius Cezar”, Corneille – tragedia “Moartea lui Pompei”, Voltaire – tragedia “Moartea lui Cezar” sau G.B. Shaw – drama “Cezar şi Cleopatra”.

Sfântul Cezarie, medicul şi fratele Sfântului Grigorie Nazians, este pomenti de biserica răsăriteană pe 7 octombrie.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Vezi Semnificația numelui în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”