Ciprian

[Cipriano, Cyprian, Cipriana, Cipriani ]
Orginea:
latină
Potrivit pentru:
Baiat

Ciprian se traduce printr-o sintagmă, originară din Cipru, fiind şi un derivat al numelui insulei Cipru: “cyprius” (din grecescul Kyprios).

Iniţial, numele a fost preluat de slavi, după care a ajuns la romani sub formele Ciprian, Chipriana si Cuprian.

Mai mult, în Cartagina se cunoştea cultul martirului Ciprian, episcop ucis în anul 258, iar în Rusia se sărbătoreşte Sf. Ciprian supranumit „Vrăjitorul”, „Magul”.

Legenda spune că Ciprian îşi folosea puterile magice pentru a controla forţele întunericului pănă într-o zi când a eşuat în încercarea de a îndrăgosti o creştină, Iustina, de un tănăr care i-a cerut serviciile. Iustina l-a învins prin post şi rugăciune.

Aşa, Ciprian a devenit atras de istoria religiilor, şi-a ars toate cărţile de magie într-o piaţă publică şi, implicit a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi propovăduitori ai credinţei în Hristos, denumit ulterior episcop al Cartaginei.

Pe 2 octombrie, Sf. Ciprian este comemorat în calendarul ortodox, în aceeaşi zi cu Sf. Iustina.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Semnificația numelui în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”