Semnificaţie: iubită, mare a amărăciunilor, stea de mare
Cel mai îndrăgit şi utilizat nume de origine biblică, Maria a rămas în istorie precum simbolul purităţii, fiind numele purtat de cea care l-a adus pe lume pe Iisus, fiul lui Dumnezeu.
Totuşi, semnificaţia lui este relativ controversată: în primul rând există o accepţiune egipteană care spune că numele Maria provine de la termenul „mry” sau „mr” ce se traduce „iubit”, „iubire”.
În latină, se consideră că Maria înseamnă „stea de mare” (compus din „mar” – „picătură” şi „-yam” – „mare”, în textele latine a apărut sintagma „stilla maris” – „stea de mare”, o metaforă folosită de multe ori pentru descrierea Maicii Domnului), iar în onomasctica evreiască se defineşte prin sintagma „mare a amărăciunilor”.
În ebraică, numele Maria are o altă semnificaţie, aceea de „copil dorit”. Tot în ebraică a fost perceput ca provenind de la cuvântul „mar” – „domn”, „stăpân”.
La un moment dat, s-au vehiculat în jur de 60 de interpretări etimologice ale acestui nume, unele mai credibile, altele mai puţin realiste.Sf. Fecioară Maria este pomenită pe 8 septembrie – „Naşterea Maicii Domnului”,
21 noiembrie – „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, 25 martie – „Buna Vestire”, 15 august – „Arătarea Maicii Domnului” şi pe 1 octombrie – „Acoperământul Maicii Domnului”.