Revista britanică „Journal of Epidemiology and Community Health” a publicat rezultatele unui studiu care şi-a propus să afle cum se corelează anumite tranziţii în relaţii (căsnicia, coabitarea, separarea, divorţul, re-căsătorirea) cu echilibrul sufletesc al celor implicaţi.
Aureliana Ionescu, psiholog, ne spune dacă relaţiile enumerate mai sus au efecte diferite asupra oamenilor.
Conform studiului amintit, cercetătorii au găsit următoarele corelări:
“Nu este surprinzător că relaţiile de durată se asociază cu un bun echilibru sufletesc, iar despărţirile cu un echilibru sufletesc mai precar. Este interesant însă felul în care diferă femeile şi bărbaţii: bărbaţii se simt mai bine coabitând, femeile fiind căsătorite. Femeile care rămân căsătorite sau singure au cel mai bun echilibru sufletesc, în vreme ce bărbaţii care au mai multe relaţii noi au cel mai bun echilibru sufletesc”, ne-a spus doamna psiholog Aureliana Ionescu, precizând că va fi nevoie de alte studii pentru a lămuri aceste fapte.
În plus, acest studiu nu a chestionat un aspect foarte important: calitatea relaţiei. Multe studii deja existente arată că a fi într-o relaţie de calitate este mult mai benefic decât doar a fi într-o relaţie, indiferent de calitatea ei.