8 adevăruri despre relaţii şi despărţiri

Revista britanică "Journal of Epidemiology and Community Health" a publicat rezultatele unui studiu care şi-a propus să afle cum se corelează anumite tranziţii în relaţii (căsnicia, coabitarea, separarea, divorţul, re-căsătorirea) cu echilibrul sufletesc al celor implicaţi. Aureliana Ionescu, psiholog, ne spune dacă relaţiile enumerate mai sus au efecte diferite asupra oamenilor.
  • Publicat:
8 adevăruri despre relaţii şi despărţiri

Revista britanică „Journal of Epidemiology and Community Health” a publicat rezultatele unui studiu care şi-a propus să afle cum se corelează  anumite tranziţii în relaţii (căsnicia, coabitarea, separarea, divorţul, re-căsătorirea) cu echilibrul sufletesc al celor implicaţi.

Aureliana Ionescu, psiholog, ne spune dacă relaţiile enumerate mai sus au efecte diferite asupra oamenilor.

Conform studiului amintit, cercetătorii au găsit următoarele corelări:

  • Parteneriatele (căsătorii, coabitări) durabile care sunt şi primele din viaţa celor implicaţi sunt asociate cu un bun echilibru sufletesc.
  • Desfacerea parteneriatelor este asociată cu un echilibru sufletesc mai precar.
  • Coabitarea este mai benefică pentru echilibrul sufletesc al bărbaţilor, în vreme ce căsătoria este mai benefică pentru echilibrul sufletesc al femeilor.
  • Intrarea într-o nouă căsătorie sau coabitare duce la o îmbunătăţire a echilibrului sufletesc, spre deosebire de situaţia de a rămâne singur după o despărţire.
  • Bărbaţii care au trecut prin mai multe schimbări de relaţii au un echilibru sufletesc semnificativ mai bun decât toţi ceilalţi bărbaţi, chiar şi decât bărbaţii aflaţi în parteneriate durabile care sunt şi primele din viaţa lor.
  • Multiplele schimbări de relaţii afectează negativ echilibrul sufletesc al femeilor.
  • Femeile au nevoie de mai mult timp decât bărbaţii să îşi revină după despărţiri.
  • Femeile (dar nu bărbaţii) care rămân singure toată viaţa se bucură de un bun echilibru sufletesc.

“Nu este surprinzător că relaţiile de durată se asociază cu un bun echilibru sufletesc, iar despărţirile cu un echilibru sufletesc mai precar. Este interesant însă felul în care diferă femeile şi bărbaţii: bărbaţii se simt mai bine coabitând, femeile fiind căsătorite. Femeile care rămân căsătorite sau singure au cel mai bun echilibru sufletesc, în vreme ce bărbaţii care au mai multe relaţii noi au cel mai bun echilibru sufletesc”, ne-a spus doamna psiholog Aureliana Ionescu, precizând că va fi nevoie de alte studii pentru a lămuri aceste fapte.

În plus, acest studiu nu a chestionat un aspect foarte important: calitatea relaţiei. Multe studii deja existente arată că a fi într-o relaţie de calitate este mult mai benefic decât doar a fi într-o relaţie, indiferent de calitatea ei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult