Cum să treci cu bine peste o despărţire

Pentru a trece cu bine peste o despărţire este nevoie de răbdare şi de urmarea câtorva paşi utili.
  • Publicat:
Cum să treci cu bine peste o despărţire

Aţi fost împreună mulţi ani, aţi avut perioade mai bune sau mai proaste, aţi făcut tot posibilul pentru a rămâne împreună, dar pur şi simplu nu a mers. Indiferent cine a decis că este momentul pentru despărţire, simplu nu este pentru niciunul dintre voi.

Da, ştii, viaţa merge mai departe şi trebuie să îţi vezi de ale tale, doar că nu prea mai ştii cum să o faci în formula actuală. Iată câteva lucruri care te vor ajuta să depăşeşti cu bine această perioadă, chiar dacă în acest moment ţi se pare că suferinţa este atât de mare încât nu te poţi sub nicio formă mobiliza, pentru a-ţi vedea de viaţa ta.

Acceptă ajutor

Fie că este din partea celor dragi, a colegilor, prietenilor sau cunoştinţelor, în perioada aceasta ai nevoie să socializezi şi să fii ajutat să revii pe linia de plutire. Deşi eşti tentat să te izolezi şi să te afunzi în suferinţă, una dintre modalităţile eficiente de a ieşi din starea pe care o ai este să interacţionezi cu cât mai mulţi oameni. Ieşi la o cafea cu prietena ta pe care nu ai mai reuşit să o vezi de o grămadă de vreme, las-o pe mama ta să vină câteva zile să îţi gătească şi să facă ordine în casă, înscrie-te la cursul acela de pictură la care visezi de câţiva ani buni, încearcă terapia prin shopping, oricât de frivol ar suna. Şi în prima fază, în care simţi că durerea te năpădeşte într-un mod insuportabil, vorbeşte cu cineva apropiat despre ce simţi. Oricare dintre aceste metode de sprijin ar putea funcţiona, aşa că apelează cu încredere la ele.

Nu uita cine eşti

Chiar dacă relaţia ta nu a mers, tu eşti aceeaşi persoană inteligentă, empatică, specială care erai şi în timp ce te aflai în acea relaţie şi înainte de ea, nu uita nicio secundă asta. Există studii care spun că persoanele care se iubesc pe ele însele au un nivel mai ridicat de autocompasiune şi reuşesc să treacă mai uşor peste o despărţire. Adu-ţi aminte de lucrurile care îţi plăceau pe vremuri şi de ce. Reia obiceiurile plăcute la care ai renunţat după ce ai intrat în relaţie. Concentrează-te pe starea ta de bine şi fă lucruri care să te facă să uiţi de tristeţe. Şi chiar dacă, aparent, nu te ajută foarte mult, gândeşte-te că ceea ce simţi tu este absolut normal şi că va trece, aşa că este doar o altă experienţă necesară în viaţa ta.

Mergi la psiholog

Dacă niciuna dintre cele de mai sus nu funcţionează, mergi la un psiholog. Au trecut vremurile când erai considerat nebun atunci când căutai ajutor specializat, aşa că trebuie să îţi aminteşti că sănătatea ta psihică este extrem de importantă. Un psiholog te va ajuta să înţelegi mecanismele afective care te fac să te simţi atât de deprimat, te va ghida să îţi cauţi propriile răspunsuri la întrebări şi să depăşeşti această perioadă dificilă din viaţa ta, aşa că apelează cu încredere la unul.

Ia-ţi un animal de companie

Asta nu înseamnă că vei îmbătrâni alături de 10 pisici, ci că, deşi pare o soluţie destul de radicală, este una cât se poate de utilă, aşa cum demonstrează şi numeroase studii. Fie că este vorba despre o pisică sau un câine sau doar despre un peştişor, faptul că eşti responsabil pentru o altă fiinţă te va face să îţi distragi atenţia de la suferinţele personale. În plus, dacă ai ales totuşi un căţel sau o pisică, aceştia contribuie în mod activ la creşterea nivelului tău de bună dispoziţie, pentru că îţi oferă afecţiune necondiţionată, te fac să îţi accesezi latura ludică, te menţin alert şi cu chef de viaţă.

Foto: 123rf.com

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News